Sidnėjaus universiteto ekologai teigia išmokę šiuos sterblinius, katės dydžio gyvūnus slopinti instinktus ir neėsti plačiai šalyje paplitusių varliagyvių, praneša naujienų agentūra AFP.

Jei sterblinė kiaunė suėda visą didžiąją rupūžę, tai jai gali baigtis mirtimi. Tačiau Sidnėjaus mokslininkams pavyko atpratinti kiaunes misti šiais varliagyviais, jas maitinant labai mažomis rupūžėmis, apdorotomis vėmimą sukeliančiomis cheminėmis medžiagomis.

Australijoje gyvena milijonai nendrinių rupūžių. Šių varliagyvių galvose yra maišeliai su nuodais, kurių pakanka gyvatėms ir krokodilams nunuodyti. Šios rupūžės šalyje užveistos 3 praėjusio amžiaus dešimtmetyje, siekiant kontroliuoti skarabėjų populiaciją.

„Man atėjo į galvą, kad jei galėtume išmokyti sterblines kiaunes sieti pykinimą su nendrinėmis rupūžėmis, tai galėtų būti būdas joms išsaugoti“, – teigė mokslininkas Jonathanas Webbas.

Tyrimo rezultatai, skelbiami Britų ekologų draugijos leidžiamame „Journal of Applied Ecology“, parodė, kad „neskanių“ rupūžių paragavę jaunos kiaunės buvo labiau linkusios jas sieti su pykinimu ir jų vengti.

Prieš paleidžiant į laisvę, šie gyvūnai buvo sužymėti. Pastebėta, kad jos išgyveno iki 5 kartų ilgiau nei tos sterblinės kiaunės, kurios nebuvo mokytos vengti nuodingų varliagyvių.

„Mūsų pasiekti rezultatai rodo, kad tokia prieiga veiksminga. Jei plėšrūną išmokysi, kad nuo rupūžės jam bus bloga, ateityje jis jų vengs. Tokiu būdu tokie gyvūnai,kaip sterblinės kiaunės, gali išgyventi net tokioje aplinkoje, kur daug rupūžių“, – tvirtino J. Webbas.

Rupūžėms skverbiantis į kiaunių gyvenamąsias vietas, daugelyje šalies dalių šiems gyvūnams gresia išnykimas.

Mokslininkų teigimu, kitas jų laukiantis iššūkis – išplėsti savo darbą ir bandyti padėti kitiems mirtį nešančiomis rupūžėmis mintantiems nykstantiems gyvūnams – varanams ir mėlynliežuviams driežams.