Jau ketvirtus metus iš eilės organizuojamoje akcijoje dalyvavo tūkstančiai miestų ir gyvenviečių 125 šalyse (37-iomis daugiau negu pernai).

Ypatinga šio simbolinio renginio paskata tapo praėjusių metų pabaigoje vykęs viršūnių susitikimas, kuriame nesėkmingai mėginta susitarti dėl kovos su klimato pokyčiais priemonių.

Čikagoje "Žemės valandą" buvo išjungti aukščiausio Šiaurės Amerikos statinio "Willis Tower" prožektoriai ir dar 200 pastatų lauko apšvietimas. Kartu su 110 aukštų dangoraižiu užtemo garsusis Čikagos teatras, miesto panoramoje išsiskiriantis "Wrigley Building" dangoraižis bei "Navy Pier" molas.

"Dalyvaudami simboliniame Žemės valandos renginyje mes parodome, kad visi drauge galime pakeisti požiūrį į aplinkos apsaugą", - sakė Čikagos meras Richardas Daley.

Kiek anksčiau penkioms minutėms buvo užgesęs Eiffelio bokštas Paryžiuje. Jo papėdėje sutartu laiku degė 1 600 žvakių .

Prancūzijos sostinėje "Žemės valanda" šviesos užgesinimu buvo paminėta maždaug 240-yje objektų, o Sidnėjaus uoste energijos taupymo valandos pradžią triukšmingai paskelbė laivų sirenos.

Akcijoje i6 viso dalyvavo 1 200 pasaulio įžymių statinių ir vietų, įskaitant Uždraustąjį miestą Pekine, Egipto piramides ir garsųjį LasVegaso bulvarą.

"Nuo Brazilijos, Amerikos, Kanados, iki pat Australijos, Japonijos ir Indijos - šiemet renginyje dalyvauja tikrai didelis būrys šalių", - sakė vienas "Žemės valandos" akcijos organizatorių Andy Ridley.

Ypač didelė reikšmė šiai akcijai buvo skiriama po nesėkmingo Jungtinių Tautų (JT) viršūnių susitikimo klimato kaitos klausimais Kopenhagoje.

Praėjusių metų gruodį vykusi Kopenhagos konferencija nepateisino visuomenės vilčių, kad bus susitarta dėl reikšmingų priemonių, galinčių padėti išvengti katastrofinio pasaulinio atšilimo, sakė "Žemės valandos" iniciatorius A.Ridley.

Tamsos banga per Žemę pradėjo slinkti 20 val. 30 min., kas valandą užklodama vis kitą laiko uostą. Atokios Čatamo salos buvo pirmosios, kurios laikinai išjungė elektrą nustatytu laiku. Šios akcijos bangai nuslinkus aplink Žemę akcija po 24 valandų pasibaigs Samoa salose, kitapus Tarptautinės datos keitimosi linijos.

Sparčiai besivystančioje Kinijoje, kurios politiką daugelis aktyvistų kaltina dėl nesėkmės Kopenhagoje, nustatytu laiku užtemo buvusi imperatorių rezidencija - Uždraustasis miestas, taip pat olimpinis stadionas "Paukščio lizdas".

Kitose Azijos šalyse "Žemės valandą" paminėti užsiregistravo 3,3 mln. žmonių. Singapūre buvo išjungti pagrindiniai prožektoriai, apšviečiantys didžiausią pasaulyje apžvalgos ratą "Singapore Flyer", o Seule - užtemdyti vyriausybiniai pastatai.

Nors Bankoko valdžia saugumo sumetimais nurodė nutraukti "Žemės valandos" akciją mieste dėl ten vykusių antivyriausybinių protestų.

Japonijoje "Žemės valanda" buvo minima į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą įrašytame Hirošimos taikos memoriale, kuris yra įrengtas viename iš nedaugelio pastatų, atlaikiusį atominį bombardavimą 1945 metais. Be to, užgeso dar 30-ies žymiausių šalies objektų apšvietimas. Savo biuruose Tokijuje šviesas išjungė daugelis didžiųjų kompanijų, tokių kaip "Sony", "Sharp" ir "Asahi".

Akcijoje taip pat dalyvavo daug Indijos miestų, tarp jų didmiesčiai Delis ir Mumbajus. Valandai buvo uždarytos ir Bolivudo kino studijos.
Prie akcijos prisijungė ir privatūs namai visame pasaulyje.

"Mano duktė pasikvietė draugus pavakarieniauti prie žvakių šviesos" - pasakojo viena Delio gyventoja naujienų agentūros AFP žurnalistui.
Egipte "Žemės valandą" užtemo piramides ir Sfinksas - visas Gizos slėnis paskendo tamsoje.

Dubajuje aptemo aukščiausias pasaulyje dangoraižis "Burj Khalifa".
Taip pat "užgeso" legendinis Trevio fontanas Romoje, pasviręs Pizos bokštas ir daugelis kitų turistų lankomų Italijos objektų.

Didžiojoje Britanijoje užtemo Londono Big Benas ir garsusis elektroninis reklamos skydas Pikadilio aikštėje. Teigiama, kad tai buvo ketvirtas kartas po Antrojo pasaulinio karo, kai aikštėje buvo užgesinta garsioji "Coca-Cola" reklama.

Rio de Žaneire buvo išjungti garsiąją Kristaus Išganytojo statulą ant Korkovado kalno apšviečiantys prožektoriai, o visoje šalyje pritemo dar 72 statiniai.

Jungtinėse Valstijose "Žemės valandos" akcijoje dalyvavo 30 valstijų ir 150 savivaldybių, įskaitant oficialia akcijos rėmėja laikoma Vašingtono savivaldybę.

Šis pasaulinis paprastų žmonių judėjimas prasidėjo Sidnėjuje 2007 metais, kai 2,2 mln. žmonių buvo išjungę savo šviesas. Šiemet "Žemės valanda" apėmė 4 tūkstančius miestų ir gyvenviečių visame pasaulyje.
Palaikymą šių metų akcijai išreiškė daug garsių tarptautinių kompanijų, tarp jų "Google", "Coca-Cola", "Hilton", "McDonalds", "Canon", HSBC ir IKEA.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją