Tam, kad atkreiptų pasaulio dėmesį į vis didesnį susirūpinimą keliančią klimato kaitą ir paskatintų planetos gyventojus atsakingiau vartoti Žemės išteklius, šeštadienio vakarą užgeso 3482 pasaulio miestai 125-iose šalyse, pranešė Žemės valandos akcijos organizatoriai Lietuvoje.

Akcija prasidėjo Naujojoje Zelandijoje, apskriejusi Australiją, Aziją ir dalį Europos, Žemės valanda pirmą kartą atkeliavo ir į Lietuvą.

Startas visų Druskininkų užgesinimui buvo duotas prie M. K. Čiurlionio paminklo. Druskininkiečiai su Žemės valandos ambasadoriumi Lietuvoje Prezidentu Valdu Adamkumi, miesto meru Ričardu Malinausku paspaudė simbolinį elektros jungiklį.

Žemės atokvėpiui skirtą valandą Druskininkuose tamsoje skendėjo miesto bažnyčia ir cerkvė, Vilniaus alėja, savivaldybės pastatas, M. K. Čiurlionio paminklas bei prie jo esantis sveikatingumo ir poilsio kompleksas "Grand SPA Lietuva", kiti svarbiausi miesto pastatai, viešbučiai ir sanatorijos, parduotuvės, mokyklos: žmonės namuose savanoriškai išjungė visus nebūtinus elektros prietaisus, o įmonės - net savo iškabų apšvietimą.

Aptemę Druskininkai buvo filmuojami ir iš sraigtasparnio. Lietuvoje įamžintos Žemės valandos akimirkos jau greitai apskries visą pasaulį.

Prisijungdamas prie viso pasaulio sostinių, Vilnius šeštadienį paminėjo Žemės valandą simboliškai išjungdamas miesto Rotušės apšvietimą. Lygiai 20.30 val. šviesos ant Rotušės fasado ėmė gesti, o ant aikštės grindinio ir susirinkusių žmonių rankose sužibo žvakutės.Iš jų ir ugnies indų buvo suformuotas liepsojantis užrašas - 60.

Pirmą kartą Vilniuje minėta “Žemės valanda” į Rotušės aikštę sutraukė kelis šimtus vilniečių, tarp kurių buvo matyti ir žinomų veidų. Valandą degant žvakėms po aikštę sklandi rami, tačiau jauki nuotaika – daugeliui tai buvo susimąstymo akimirka, kaip kiekvieno iš mūsų kasdieniai veiksmai gali keisti planetą.

Žemės valanda siekiama atkreipti viso pasaulio dėmesį į klimato kaitą ir išreikšti susirūpinimą dėl žmogaus veiklos padarinių gamtai. Tai visuotinis kvietimas pasaulio gyventojams, bendruomenėms ir verslo organizacijoms užgesinti šviesas.

Iniciatyvos koordinatoriai kvietė visus Lietuvos žmonės kartu su pasauliu išjungti šviesas valandai, simboliškai primenant žmonijos skolą nualintai gamtai.

Dalis šalies savivaldybių atsižvelgė į jo raginimą ir ketvirtadienį pasirašė prisijungimo prie Žemės valandos deklaraciją.

Žemės dieną užtemo Vilniaus Rotušė ir Druskininkų miestas

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją