Po savaitgalį prasidėjusio polaidžio vandens antplūdžio vakar Panevėžyje padėtis buvo jau beveik normali – vandens lygis Nevėžio užtvankoje tik 25 cm viršijo normą. O štai rajone situacija buvo dar grėsmingesnė nei antradienį.

Tiesa, Karsakiškio seniūnijoje vanduo vietomis nuslūgo, jo lygis kiek krito ir ties Piniava, tačiau kitur padėtis tik prastėjo – vanduo sėmė vis naujas sodybas, ties Pakuodžiupiais pralaužė pylimą.

Panevėžio rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vitalijaus Žiurlio duomenimis, ugniagesiai skyrė daugiau pagalbos, taip pat pasitelkta kariuomenė. Vandeniui stabdyti ruošti ir smėlio maišai. Nors kai kas tokias priemones vertino skeptiškai, tačiau tikėtasi, kad bent kiek bus sustabdytas pro pylimą besiveržiantis vanduo.

Be to, aktyviau ieškota ir karių pagalbos. Pasak administracijos direktoriaus, antradienį kariškiai atsisakė sprogdinti ledų sangrūdas, tačiau situacijai prastėjant, kreiptasi į aukščiausius kariuomenės vadus. „Nors upėse vandens lygis pamažu krinta, tačiau apsemtas plotas plečiasi“, – aiškino situaciją jis.

Vakar, V. Žiurlio žiniomis, per dvi seniūnijas buvo apsemtas apie 1000 ha plotas. Iš 18-os prie Sanžilės ir Lėvens esančių sodų bendrijų neužlietos buvo gal tik viena ar dvi. Kiek jose gyventojų, negalėjo pasakyti niekas.

Sudėtingiausia situacija vakar buvo Pakuodžiupiuose. Vanduo plėtėsi nuo Bernatonių Pasvalio link. Tvinti pradėjo ir Skaistgiriuose, kur potvynio niekada nebūna.

Rajone jau yra išplauta nemažai kelių.

V. Žiurlio teigimu, daugiausia problemų rajone kilo ne dėl savaitgalį plačiai atvertų Nevėžio užtvankos šliuzų. Esą tas vanduo nutekėjo Krekenavos link.

Tiesa, Sanžilėje situacija dėl to kiek pablogėjo, tad prašyta miesto kiek įmanoma pridaryti šliuzus. Nukritus vandens lygiui užtvankoje, į tai atsižvelgta. Tačiau daugiausia rūpesčių vis dėlto kėlė ledų sangrūdos Lėvenyje. Situacija vakarop rajone pasidarė dar grėsmingesnė – vanduo jau plačiau tekėjo Skaistgirių link, artėjo prie ten esančių sodų bendrijų.

Pirmąkart nesėkmingai

Vakar Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius, atsižvelgdamas į Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento prašymą, nurodė atšaukti karines pratybas ir skirti karius pagalbai teikti.

Į Panevėžio rajoną potvynio zonon ankstų rytą buvo nusiųsti kariai sprogdintojai. Po valandos iš Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono išvyko penki kariai su visa įranga, pasirengę atlikti sprogdinimo darbus potvynio zonoje – ties sodų bendrija „Ekranas 2“.

Panevėžyje dislokuotas Karaliaus Mindaugo mechanizuotasis pėstininkų batalionas skyrė 30 karių, jie teikė paramą ugniagesiams: padėjo smėlio maišais atstatyti šalia Pakuodžiupių kaimo sugriautą pylimą.

Po pietų, apie 15 valandą, Sanžilės ir Lėvens upių baseinai buvo apžiūrėti iš oro. Pastebėtos dvi didelės ledų sangrūdos, viena jų, didesnė, Bernatonių kaime prie sodų bendrijos „Ekranas 2“ sprogdinta. Prieš darbus 200 metrų spinduliu buvo perspėti ir evakuoti gyventojai. Tiesa, pirmasis sprogdinimas pavyko tik iš dalies – Sanžilėje ledai pajudėjo, tačiau greitai ir vėl sustojo. Tad kariams teko ruošti antrąjį užtaisą.

Pasak V. Žiurlio, ledai sprogdinti ir Sanžilėje, nes jai pralaisvėjus, būtų geriau ir Lėveniui. Tačiau apie galimą pavojų dar anksčiau buvo perspėta ir Pasvalio valdžia, mat išlaisvintas vandens srautas nutekės į jų pusę, o tuomet, pasak administracijos direktoriaus, skęs jau Pasvalys.

Ne visi leidosi gelbėjami

Bernatonių kaime, sodų bendrijoje „Sanžilė“, antradienį evakuoti 3 suaugusieji ir šuo su kate. Dar buvo žmonių, kurie išvykti atsisakė.
Paįstrio seniūnijos Šeškų kaime buvo apsemti automobiliai „Renault Espace“ ir „VW Passat“. Ugniagesiai padėjo ištraukti. Iš Piniavos sodų bendrijos evakuotas vyras, vaikas ir šuo. Iš tos pačios sodų bendrijos antradienį išgabenti du žmonės ir šuo. Kitame apsemtame name buvusi moteris vykti atsisakė, ugniagesiai išgabeno tik šunį. Gyventoja aprūpinta maisto produktais.

Iš sodų bendrijos „Lakštingala“ evakuota moteris. Toje pačioje sodų bendrijoje ugniagesiams iš vandens teko iškelti bičių avilius.
Trečiadienį sodų bendrijoje „Šaltinis“ apsemtame gyvenamajame name likę asmenys evakuotis nepanoro, tačiau paprašė maisto ir geriamojo vandens. Jiems produktai ir vanduo buvo pristatyti. Iš sodų bendrijos „Rasa“ apsemto namo evakuota susižeidusi moteris, vėliau iš tos pačios bendrijos evakuotas ir vyras. Iš sodų bendrijos „Šaltinis“ evakuoti du vyrai, moteris ir vaikas, o iš sodų bendrijos „Svajonė“ – vyras. Bernatonių kaime iš vandens apsemto namo išgabenta neįgali moteris.

Už Bernatonių, Pakuodžiupių pusėn, nuo važiuojamosios kelio dalies vandens srovė į pievą nunešė automobilį „Nissan Sunny“. Atvykus ugniagesiams, automobilis rastas pievoje be vairuotojo. Ugniagesiai mašiną ištraukė.

Evakuoti žmones ugniagesiams teko ir Pasvalio rajone. Čia iš apsemtos sodybos išgabenti trys asmenys, du iš jų – neįgalūs. Rokiškio rajono Obelių priemiestyje iš apsemtos pievos ugniagesiams teko gelbėti keturias nusilpusias stirnas. Jos valtimi buvo perkeltos į sausumą.

Vanduo traukiasi pamažu

Panevėžio hidrometeorologijos stoties hidrologės Anelės Patiejūnienės žiniomis, Nevėžio upėje aukščiausias vandens lygis buvo pasiektas antradienį – 503 centimetrai. Vakar rytą jis buvo nukritęs iki 456 cm.
Lėvenyje antradienį dieną vanduo vis dar kilo ir pasiekė 278 cm. Vakar rytą jo lygis siekė 276 cm.

Sanžilėje antradienį vanduo taip pat kilo – nuo 8 iki 14 valandos pakilo 11 centimetrų, – o vakar rytą buvo nukritęs 3 cm ir siekė 224 cm.