Anot pranešimo, šeštadienį PAGD kreipėsi į kariuomenę su prašymu skirti karius ir techniką pagalbai potvynio metu teikti trečiadienį, kovo 24-ąją. Tačiau pirmadienį gautas patikslintas prašymas minėtą pagalbą skirti anksčiau.

Siekdamas kuo efektyviau spręsti problemas potvynio zonoje esančiose savivaldybėse, Lietuvos kariuomenės vadas generolas majoras Arvydas Pocius visų karinių dalinių vadams nurodė susisiekti su jų kaimynystėje esančių savivaldybių administracijomis - išsiaiškinti situaciją ir galimos pagalbos poreikius.

Pagal savivaldybių prašymus Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono kariai pirmadienį jau atliko žvalgybą dėl pavasarinio atlydžio apsemtose Kauno, Tauragės ir Jonavos rajonų apylinkėse.

Kauno rajone prie Radikių ir Kleboniškių kaimų ledų sangrūdų sprogdinti neprireikė, Tauragės rajono Pagramančio kaime buvo nuspręsta jų nesprogdinti, nes sangrūdos dydis buvo didesnis nei pusė kilometro ir sprogdinimo darbai būtų neveiksmingi.

Ledų sangrūdos buvo aptiktos taip pat Neries upėje ties Jonavos rajono Salupių kaimu. Sprendimas dėl sprogdinimo šioje vietoje dar nepriimtas, nes žvalgyba buvo baigta tik pirmadienį vakare.

Užduotis, susijusias su pagalba valstybės institucijoms ekstremalių situacijų atvejais, koordinuoja ir organizuoja Lietuvos kariuomenės Jungtinis štabas, užduotis vykdo nuo šių metų pradžios budėti Lietuvos kariuomenės Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose priskirti kariuomenės padaliniai.

Taikos meto užduočių operacinėse pajėgose šiuo metu aukštos parengtis budi Didžiosios kunigaikštienės Birutės motorizuotojo pėstininkų, Juozo Vitkaus inžinerijos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vaidoto tiesioginės paramos logistikos, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Vytenio bendrosios paramos logistikos batalionų ir Krašto apsaugos savanorių pajėgų rinktinių kariai su technika.

Kaip antradienio rytą skelbia Lietuvos radijas, dėl polaidžio naktį ugniagesiai gelbėtojai evakavo keletą Panevėžio sodo bendrijos gyventojų, kurių namus užsėmė vanduo. Anot ugniagesių, Bernatonių kaime apsemta 90 namų.

Kauno ir Tauragės rajonuose, kur pirmadienį pakilus vandens lygiui apsemti kai kurie kaimai, padėtis tapo ramesnė. Tiesa, dar naktį ugniagesiai pumpavo vandenį iš apsemtų vietų ir gelbėjo gyventojus. Kaune antradienį tebegalioja paskelbta ekstremali padėtis, nors kai kurie gyventojai vandeniui atslūgus grįžo į namus.

Pamaryje potvynio laukiama savaitės viduryje.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją