„Ši situacija susidarė dėl ledų sangrūdos. Svarstome, kaip ją pajudinti. Bus tariamasi su kariuomene dėl visokių galimybių. Kiek žinau, vandens lygis nekyla. Jis buvo pakilęs 6–7 metrus, šiuo metu toks ir yra.

Ugniagesiai stengiasi kuo galėdami padėti – evakuoti turtą, išvežti žmones iš tos zonos, nes keliai apsemti“, – Lietuvos radijui sakė Rimvydas Janovskis.

Šilutės rajone kritinės situacijos nėra, tačiau šiuo metu ten apsemti trys kaimai, kuriuose gyvena 11 žmonių. Taip pat apsemta ir 18 kilometrų kelių.

Gelbėtojų tarnyba darbo turėjo ir Tauragės rajone. Akmenos upėje susidarius ledų sangrūdai šiuo metu budi keturi ugniagesių ekipažai su valtimis, kuriomis gyventojai bus perkeliami į darbą, o vaikai – į mokyklą.

Iš viso dėl patvinusių upių gelbėtojai per naktį turėjo apie 70 iškvietimų. Prognozuojama, kad iškvietimų ateinančią parą tik daugės.

BNS pirmadienio rytą pranešė, kad Joniškyje potvynis sutrikdė šilto vandens tiekimą, dėl to dalis gyventojų liko be šildymo.

Pirmadienio rytą tebebuvo atjungtos dvi iš keturių Joniškio katilinių, tiekiančių šiltą vandenį miesto gyventojams. Vienos jų darbas dėl pakilusio vandens sustabdytas šeštadienį, kitos - sekmadienį.

Kaip BNS sakė Joniškio rajono savivaldybės administracijos direktorius Raimundas Tiškevičius, apsemtų katilinių aptarnaujamiems gyventojams šilumos tiekimą planuojama atnaujinti pirmadienį. „Vanduo jau slūgsta ir netrukus tikimės pajungti", - BNS sakė jis.

Dėl potvynio Kauno rajone paskelbta ekstremali padėtis

Kauno rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Vyto Bansevičiaus įsakymu kovo 22 d. paskelbta ekstremali situacija Radikių ir Salių kaimuose (Domeikavos sen.) bei Naujasodžio kaime (Karmėlavos sen.). Dėl ledų sangrūdos naktį iš sekmadienio į pirmadienį staiga pradėjo greitai kilti vandens lygis Neryje ties Kaunu. Iš vakaro galimo potvynio požymių nebuvo matyti, todėl išsiliejęs upės vanduo gyventojus užklupo netikėtai. Prie kylančio vandens ruožų paskirti stebėtojai.

Apie 3 valandą nakties vanduo staiga priartėjo prie sodybų, apsėmė namų pamatus, keletą mašinų, ledai išvertė medines tvoras. Iš apsemtų namų jau naktį Kauno apskrities priešgaisrinė gelbėjimo tarnyba pradėjo evakuoti žmones. Šiuo metu vanduo vis dar kyla, tačiau gerokai lėčiau.

Kauno rajono savivaldybės specialistai perspėja, kad galimas potvynis ir prie Nemuno įsikūrusiose gyvenvietėse Kačerginės, Raudondvario, Kulautuvos, Batniavos ir Zapyškio seniūnijose.

Potvynių vietose budi ir Kauno rajono savivaldybės administracijos civilinės ir darbų saugos specialistai. Apie gresiantį potvynį Kauno rajone galima pranešti tel. (8 37) 30 55 39, mob. tel. (8 682) 43 929 arba (8 687) 71 636.

Esant būtinybei pastate atjungti elektrą galima skambinti mob. tel. (8 659) 95 143.

Gyventojai prašomi nelaukti, kol vanduo pradės semti namus, ir patiems vykti į saugesnę vietą. Patariama, prieš paliekant namus, užsukti vandens, dujų sklendes, išjungti elektrą, pasiimti dokumentus, vertybes, būtiniausius daiktus, maisto atsargų, medikamentų, užrakinti duris, uždaryti langus, likusius vertingus daiktus sukelti į aukštesnius aukštus.

Į pagalbą ateina kariuomenė

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamento atstovė Laura Valauskienė BNS sakė, kad sudėtingiausia situacija buvo Kauno rajono Radikių ir Kleboniškių kaimuose bei Tauragės rajono Pagramančio kaime. Pasak pareigūnės, pastarajame kaime dėl ledų sangrūdos išsiliejo Akmenos upė.

"Šiuo metu evakuojami žmonės, planuojamas ledų sprogdinimas. Šeštadienį buvo kreiptasi į kariuomenę ir šiandien ketinama sprogdinti", - BNS pirmadienio rytą sakė PAGD atstovė.

Draudimo bendrovės „Lietuvos draudimas“ Žalų skambučių centro specialistai pirmadienį registravo pranešimus apie pakilusio vandens padarytas žalas. Nuo ankstyvo ryto pasipylusių skambučių skaičius sparčiai augo. Bendrovė prognozuoja, jog klientų patirti nuostoliai dėl potvynio sieks 750 tūkst. Lt.

„Skęstanti“ Lietuva - taip pavadinčiau dabartinę situaciją. Sulaukiam skambučių iš didžiosios dalies šalies - patvinusi Neris, Nevėžis ir kiti vandens telkiniai. Tad tiek gyvenvietės, miestai prie upių ir kitų vandens telkinių yra semiami. Gauname pranešimus apie evakuojamus žmones iš šių gyvenviečių. Iš Kleboniškių, Kauno raj., sulaukėme skambučio, kad pakilęs vanduo apsėmė automobilį net iki stogo“, - pasakojo Žalų centro vadovas Gintaras Dambrauskas.

Apie 10.30 val., ugniagesių - gelbėtojų duomenimis, Kauno rajone ir ties Taurage vanduo nunešė ledų sangrūdas ir padėtis ėmė gerėti.

Premjeras Andrius Kubilius sako, kad potvyniui telkiamos visos specialiosios pajėgos. Premjero pasiteiravus, ar nuo potvynio kenčiantiems žmonėms numatomos kokios nors papildomos specialios pagalbos priemonės, A. Kubilius sakė, kad situacija šiuo metu stebima.

Ministro Pirmininko turima informacija, kritiškiausia situacija yra ties Kaunu, Tauragėje, ties Pagramančio kaimu, ir Panevėžio bei Joniškio miestuose, taip pat Vilniuje, Zujūnuose.

"Informacija tokia, kad kai kur jau situacija stabilizuojasi arba slūgsta. Pagal visą nustatytą tvarką dirba rajonų ekstremalių situacijų komisijos, respublikinė Vyriausybės ekstremalių situacijų komisija situaciją stebi ir, jeigu reikės, bus sušaukta ir Krizių valdymo komisija. Bet mes tikime, kad, atidžiai stebint situaciją ir pritaikant reikalingas priemones - ar sangrūdų sprogdinimus vietose, ar kitas priemones, kokių nors didesnių bėdų išvengsime", - pirmadienį žurnalistams kalbėjo Vyriausybės vadovas.

A. Kubilius prognozavo, kad savaitės viduryje - trečiadienį, ketvirtadienį - vanduo pajūryje, pamaryje gali dar labiau pakilti. Dėl to jau pradėtos telkti visos pajėgos, kariškių amfibijos.

„Iš tiesų situaciją stebime ir darome tai, ką turime ir galime daryti“, - teigė A. Kubilius.

Potvynio vanduo semia daugybę Lietuvos miestų ir gyvenviečių.

Potvynis Kaune

Potvynis Tauragėje

Potvynis Joniškyje

Potvynis Naujojoje Akmenėje

Potvynis Kauno ir Panevėžio rajonuose


Dėkojame DELFI skaitytojams už nuotraukas ir informaciją.
Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją