Artimiausiu laiku turėtų įsigalioti reikalavimas perdirbti ar kitaip panaudoti ne mažiau kaip 50 proc. atliekų, todėl Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centras (ŠRATC) pagalbos kreipėsi į specialistus, kad šie pateiktų šiukšlių tvarkymo alternatyvų. Ekspertai pirmiausiai pasiūlė dalį atliekų deginti, tai netgi galėtų būti daroma šiuo metu nebenaudojamoje Šiaulių Šiaurinėje katilinėje.

Tačiau vėliau, idėja deginti šiukšles mieste atmesta, vasaros sezono metu šiluma negaminama, todėl jėgainės efektyvumas būtų žemas, be to, suabejota, ar procesui nesipriešins greta esančio Medelyno rajono gyventojai.

Pirolizės technologijų diegimo taip pat siūloma atsisakyti, jos esą nėra plačiai taikomos Europos Sąjungoje. Toks atliekų tvarkymas gali būti per daug brangus, o ir technologiniai procesai nėra pakankamai ištobulinti.

Manoma, kad Šiaulių regione optimaliausia būtų rinktis mechaninį - biologinį komunalinių atliekų apdorojimą. Toks įrenginys galėtų būti statomas netgi šalia Aukštrakių sąvartyno arba neseniai įkurtame Šiaulių industriniame parke. Vos už 50 km. nuo Aukštrakių įsikūrusi bendrovė “Akmenės cementas” jau svarsto galimybę specialiame įrenginyje apdorotas atliekas naudoti kaip kurą.

Tikimasi, kad alternatyvios atliekų tvarkymo sistemos sukūrimui būtų galima gauti Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą. Ar ES skirtų milijonų užteks, kol kas nežinoma, tačiau dėl naujo šiukšlių tvarkymo būdo Šiaulių apskrities savivaldybių merai turėtų apsispręsti jau balandžio pradžioje.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją