„Dažnai norime, bet nežinome, kaip prisidėti prie aplinkos saugojimo. Įsivaizduojame, kad tam prireiks didelių pastangų. Nieko panašaus, tai įrodo šiame kalendoriuje pateikiami paprasti ir lengvai įgyvendinami patarimai. Jie neturės didelės įtakos jūsų gyvenimo kokybei, tačiau jų poveikis aplinkai bus milžiniškas. Be to, sutaupysite pinigų“, - sako kalendoriaus autoriai.

Pavyzdžiui, jei kaskart besivalydami dantis užsuksite čiaupą, per metus sutaupysite kelis šimtus litrų vandens ir į aplinką pateks maždaug 3 kg šiltnamio dujų mažiau. Vienas kilogramas šiltnamio dujų užima pusę kubinio metro, o tai yra maždaug trys vonios arba apie 500 litrų.

Kitas aktualus patarimas - kaip taupyti pabrangusią elektros energiją. Siūloma nepalikti televizoriaus ir kitų elektrinių prietaisų budėjimo režimu. Visi namuose esantys prietaisai, palikti budėjimo režimu, bet neišjungti iš tinklo, gali sunaudoti nuo 4 iki 10 procentų namų ūkyje suvartojamos elektros energijos.

Statistikos duomenys rodo, jog lietuviai didžiąją dalį savo pajamų išleidžia maistui. Tačiau taip pat paskaičiuota, kad šiandien daugiau nei ¼ pagaminto maisto Lietuvoje patenka į sąvartynus. Patariama pirkti tiek, kiek suvalgote, todėl prieš einant apsipirkti vertėtų pasidaryti pirkinių sąrašą.

Kalendoriaus pagrindiniu herojumi pasirinktas matavimo prietaisas skaitiklis, kurį galima rasti kiekvienuose namuose. Grafinį kalendoriaus apipavidalinimą realizavo studija „Creata“.

Šiame kalendoriuje pateikiami patarimai iš leidinio „Išmintingas namų ūkio tvarkymo vadovas“. Leidinį parengė Šiaurės ministrų tarybos biuras Lietuvoje kartu su Europos Komisijos atstovybe Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją