Mokslinis komitetas, tyrinėjantis Antarktidos kaitą, teigia, kad klimato kaitos sukeltas ledynų tirpimas bus greitesnis žemyno vakaruose. Kylanti temperatūra Antarktyje taip pat sukurs sąlygas gyvuoti invazinių rūšių sausumos ir jūros padarams.

Ataskaita „Klimato kaita ir aplinka Antarktidoje“ buvo parašyta naudojant 100 žymių mokslininkų įžvalgas. Dar su 200 mokslininkų išvadomis buvo susipažinta.

Pasak mokslinio komiteto vykdomojo direktoriaus Colino Summerhayseo, ataskaita leido susidaryti „kylančios globalios katastrofos, su kuria susiduriame“ paveikslą.

„Oro ir vandenynų temperatūra didėja, o jūros lygis kyla. Ir Saulė tam turi labai mažai įtakos“, – teigia mokslininkas.

Ataskaita paskelbta praėjus 50 metų nuo tos dienos, kai buvo apsirašyta sutartis dėl Antarktidos, numačiusi teritorijos naudojimą ir pasidalinimą, ir likus savaitei iki galimo naujo atskaitos taško – Kopenhagos susitikimo.

Prieš dvejus metus Tarpvyriausybinė klimato kaitos grupė paskelbė, kad iki šio šimtmečio pabaigos jūros lygis gali pakilti 28–43 cm.

Tačiau ši prognozė – netiksli, nes nebuvo įmanoma nuspėti ledo tirpimo greičio, kuris priklauso nuo oro ir vandens temperatūros. Paskelbta ataskaita šiek tiek koreguoja ankstesnes prognozes.

Kaip buvo teigiama per ataskaitos pristatymą Londone, šiltesnis vanduo Vakarų Antarktidoje paspartina ledo srauto kelionę į vandenyną. Iki šio amžiaus pabaigos, teigė jis, ištirpęs ledynų vanduo tikriausiai ženkliai pakels jūros lygį.

Tai pirmas kartas, kai tokio lygio organizacija pripažįsta, kad pakilęs jūros lygis gali kelti grėsmę kai kuriems didžiausiems pasaulio miestams dar iki šio amžiaus pabaigos.