Neseniai išgarsėjo vienas ukmergiškis, Slabados kaime Siesarties upei iškasęs naują vagą – žmogus nusprendė, kad ji turėtų tekėti pro pat jo sodybą. Ekomada paplito.

Prienų rajone Trečionių kaime vaizdingo upelio vandenis sodybos šeimininkas irgi nusprendė pakreipti arčiau būsimos prabangios vasarvietės.

Kad valstybės saugomo Alšios upelio vandenys, pasitelkus galingą techniką, nukreipiami nauja vaga, pirmieji pastebėjo lašišinius upėtakius čia žvejojantys žvejai mėgėjai. Jie susirūpino, kad dėl dirbtinų pokyčių sumažės žuvų. Upelis tikrai žuvingas. Tai patvirtino ir apie grandiozines permainas Trečionių kaime iki šiol nieko nežinoję Prienų gamtosaugininkai.

Pasak kaimynų, žemės kasimo darbai Trečionyse vyko visą vasarą. Esą sklypo savininkas – baisiai turtingas, o jo planai – grandioziniai.

„Čia buvo daug technikos čionai - ir buldozerių, ir toksai kur buvo galingas ekskavatorius,- „Savaitės komentarams“ patvirtino Kęstučio Švedo kaimynas, Trečionių kaimo gyventojas. - Nežinau, jisai – oi, aukštas žmogus. - Bet kokia pavardė? – Švedas. – O vardas? – Kęstutis – O kokios jis įmonėj ar įstaigoj dirba? – Jis viršininkas ant viso Kauno, baisus viršininkas.” “Ir va šitą daug ką jis čia planuoja daryt. Jis tiesiai pasakius – milijonierius.”

Kęstutis Švedas, nors ir nėra viso Kauno viršininkas, iš tiesų labai turtingas žmogus – brangiais vokiškais automobiliais “Audi” ir “Volkswagen” ir automobilių detalėmis jau daug metų prekiaujančios bendrovės savininkas ir ilgametis vadovas. Vyras sako tik daręs savo kieme tvarką - valęs senvagę ir gynęsis nuo bebrų.

“Nu aš galvoju, kad tvarkau – juk išvalyti dumblą, išvalyti bakterijas visas, kur ten susikaupė per 30 metų, yra ne tvarkymas? Nu tai aš kaip suaugęs žmogus, aš taip suprantu tvarkymą – kad reikia sutvarkyti, kadangi ten bebrai buvo įsiveisę, jų šeimyna, jie visą sodą iškirto, visas obelis, - įsitikinęs Kęstutis Švedas, UAB “Juta” valdybos pirmininkas. - Ta Alšia paversta visišku grioviu. Ji buvo labai graži upė su savo posūkiais, ten su žuvimis ir paukščiais, su viskuo, ir ji tapo visišku grioviu. Ir ta sena tokia atšaka, kurią mes dabar valėme, ji iki namų taip ir liko, na, taip labai seniai niekas neprižiūrėjo, ten net gal ir kanalizaciją buvo seneliai ko gero nuvedę. Tai ta visa senvagė labai užako ir tapo baisia tokia klampyne.”

Prienų aplinkosaugininkų teigimu, jokių leidimų tokiems darbams savo sodyboje K. Švedas neturi.

Ričardo Guobio, Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Prienų rajono agentūros vedėjo pavaduotojo tvirtinimu, aptariama upė – ne šiaip koks griovys.

“Taip, yra upėtakių ir taip vertingų žuvų, gyvūnų, - tvirtina pareigūnas. - Su Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamentu žemės kasimo darbai nesuderinti. - O iš tikrųjų ar jų reikia, jeigu t.y. iš upės imamas vanduo ir daromas tvenkinys? – Taip, reikalinga suderinti žemės kasimo karbus, o tų tokių leidimų neturi.”

Žinia, kad sumanius kasti upėms vagas draustiniuose, reikia turėti su aplinkosaugininkais suderintus projektus ir leidimus, milijonieriui buvo naujiena.

“Ne, šito nežinojau, - stebėjosi K. Švedas. - Kai gavau palikimą, registracijoje apie jokias draustinio teritorijas ten nebuvo nieko niekur parašyta.”

Tuo tarpu R. Guobis patvirtina: “Taip, papuola į Alšios draustinį. – Ir ten griežtos sąlygos? – Taip, yra griežčiau, turi būti suderinta ir su saugomų teritorijų tarnyba.”

Iš tiesų, pamerkti kojas tiesiai nuo savo namo slenksčio sumaniusiam ir dėl to upę arčiau namų pasukusiam turtingam žmogui jaudintis nėra dėl ko. Nes kai turi daug pinigų, gali sau leisti bet ką. Milijonieriai mąsto racionaliai ir paprastai: koks skirtumas, ar darbai pirma, o baudos po to, ar atvirkščiai – pinigai, leidimai ir projektai iškart, o darbai po to?

“Nustačius pažeidimą, kaltiems asmenims yra taikoma administracinė atsakomybė už padarytus pažeidimus ir paskaičiuojama padaryta žala aplinkai“, - tvirtina R.Guobis.

“Jeigu aš kaltas, tai aš atsakysiu,“ – neprieštarauja ir K.Švedas.

Gamtosaugininkų teigimu, iškasus dirbtinas vagas ar telkinius ir taip pakeitus vandens tėkmės sraunumą, o tuo pačiu ir vandens lygį, gali būti padaryta nepataisoma žala saugotinai faunai ir florai.

„Savaitės komentarai“ - sekmadieniais 19.00 val. per TV3. Laidos siužetus galite pasižiūrėti čia.