Iš viso, kaip skelbiama tinklalapyje, buvo nugriautos 43 nelegalios tvoros. Inspekcija už neteisėtai aptvertas ežerų pakrantes Vilniaus regione šiemet jau nubaudė 17 asmenų. 19 nelegalių tvorų nugriauta Klaipėdos regione, 15 – Alytaus regione. Iš viso šiuo metu nugriauti 43 nelegalūs tvėrimai.

Pagal įstatymus žemės valdų savininkai neturi teisės aptverti ežerų ir upių pakrančių. Jos turi būti laisvai prieinamos visiems. 5 m nuo kranto linijos yra minimali riba, kuria gali praeiti visi, net jei sklypo ribos susisiekia su vandens telkiniu. Šioje zonoje draudžiama statyti statinius ir tverti tvoras. Nelegalių tvorų statytojams numatomas įspėjimas arba baudos: piliečiams – 50-400 Lt, pareigūnams – 100-1000 Lt.

Anot forumo pranešimo, kai kurie pakrantes privatizavę žmonės sugeba, formaliai nepažeisdami įstatymų, užtverti kelią prie vandens telkinių. Ežerų pakrantes privatizavę žmonės esą randa įmantrių būdų apeiti įstatymus, o inspektoriams ne visada pavyksta nutverti ir nubausti neteisėtų tvorų statytojus.

Šiemet Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija nurodė patikrinti visų didesnių nei 100 ha vandens telkinių pakrantes, išskyrus saugomas teritorijas, kur reikalavimų laikymąsi kontroliuoja direkcijos. Iki spalio buvo patikrinti 378 telkiniai – upės, ežerai, tvenkiniai, molio karjerai, vandens saugyklos ir pan. Tai yra maždaug 18 proc. daugiau nei pernai. Pažeidimų vandens telkinių apsaugos juostose, lyginant su 2008 m., sumažėjo 14 proc.

Daugelyje rajonų aplinkosaugininkai nerado nė vieno pažeidimo. Akmenės, Anykščių, Mažeikių, Vilkaviškio ir Zarasų r. patikrinta po 6 vandens telkinius, Kalvarijos savivaldybėje – 8, Biržų ir Utenos r., Elektrėnų sav. – po 9, Kėdainių r. – 11, Ignalinos, Molėtų ir Šakių r. – po 12, Rokiškio r. – 14, Panevėžio r. – 16, Ukmergės r. – 20, Varėnos r. – 25, bemaž dviejose dešimtyse kitų miestų ir rajonų – po 1-5 ir pažeidimų nenustatyta.

Tuo metu Pagėgių savivaldybėje pažeidimų rasta prie visų tikrintų telkinių: prie trijų upių ir vieno ežero stovėjo net 14 tvorų. Aplinkosaugininkai nurodė, kad nelegalūs statiniai prie visų telkinių nugriauti, tiesa, nedetalizavo, kiek konkrečiai.

Analogiška situacija ir Vilniuje bei Širvintų r. Pastarajame prie visų keturių tikrintų telkinių neteisėtai buvo iškilusios 7 tvoros. Sostinėje prie dviejų ežerų ir upelio rastos 8 nelegalios tvoros (vien prie Gilužio ežero – 6). Kai kurios iš jų jau nugriautos.

Druskininkų sav. 7 tikrintose vietose niekas neužkliuvo, užtat prie 5 telkinių stovėjo 9 neteisėtos tvoros, daugumos jau nebėra. Klaipėdoje tvora nelegaliai iškilo prie Danės upės. Po vieną neteisėtai pastatytą tvorą rasta Alytaus, Šilutės, Tauragės ir Vilniaus r., Marijampolės sav.

Lazdijų r. prie keturių iš 8 tikrintų ežerų ir tvenkinių stovėjo po vieną neteisėtą tvorą, trys jau nugriautos. Kazlų Rūdos sav. prie vieno iš 5 tikrintų telkinių stovėjo 3, Prienų r. prie vieno iš 12 telkinių – 2 nelegalios tvoros, tiek pat – prie vieno ežero Šilalės r. Po neteisėtą tvorą stovėjo prie abiejų tikrintų upių Klaipėdos rajone (vieno iš jų šeimininkas išvykęs į užsienį, kitas atvejis pasiekė teismą).

Trakų r. buvo patikrinta bemaž pusšimtis vandens telkinių. Prie 42 neteisėtų tvorų nebuvo, o prie 5 rasti 6 nelegalūs aptvėrimai (vien prie Galvės ežero – 2), kai kurie jau nugriauti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)