Kaip informavo Medžioklės ir gyvūnų naudojimo kontrolės poskyrio vedėjas Lauris Martišius, praėjusį penktadienį (spalio 29 d.) aplinkosaugos pareigūnai dalyvavo Švenčionių rajono policijos darbuotojų surengtose kratose pas du Pabradės miesto (Švenčionių r.) gyventojus V. V. ir V. V. (tėvą ir sūnų).

Inspekcijos darbuotojai buvo informuoti, kad šie gyventojai brakonieriauja ir realizuoja neteisėtai gaudomas lašišas bei jų ikrus. Kratų metu pas pilietį V. V. rasta 2,2 kg lašišų ikrų bei 5 neteisėtai laikomi žvejybiniai tinklai. Jo sūnaus V. V. namuose buvo rasti 7 žvejybos tinklai.

„ Gali būti, kad ilgesnį laiką brakonieriavę gyventojai padarė gamtai daug daugiau žalos, negu šiuo metu žinome, - sakė Lauris Martišius. – Vyksta aplinkybių tyrimas. Pažeidėjams bus skirtos griežtos administracinės nuobaudos arba taikoma baudžiamoji atsakomybė.“

Nuo rugsėjo 1 d. Valstybinė aplinkos apsaugos inspekcija vykdo akciją „Lašiša 2009“, skirtą lašišų ir šlakių žuvų apsaugai. Jau sulaikyta ir nubausta daugiau kaip 100 brakonierių.

Pasak Laurio Martišiaus, rudens mėnesiais lašišos ir šlakiai plaukia į nerštavietes, neršia. Šiuo laikotarpiu jos lengviau sugaunamos, todėl suaktyvėja brakonieriavimas. Žvejyboje neteisėtai naudojami tinkliniai, duriamieji ar užkabinamieji įrankiai ir net elektros srovė.

Aplinkosaugininkams aktyviai talkina policijos pareigūnai, daug informacijos apie pastebėtus pažeidimus pateikia gyventojai. Šiuo laikotarpiu ypač daug dėmesio skiriama Neries, Žeimenos, Meros, Šventosios, Siesarties, Vilnelės upių bei jų intakų kontrolei.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją