Brakonieriauja su apsauginiais

Iš mėgėjiškos žūklės marškinėlių išaugę ir tapę „etatiniai“ jos taisyklių pažeidėjai, brakonieriai suįžūlėjo tiek, kad žuvies gviešiasi jau ne savo poreikiams, o stambiais kiekiais. Tokie jau nebekreipia dėmesio į juos matančius poilsiautojus ar žvejus mėgėjus ir ramiai darbuojasi vidury šviesios dienos.

Brakonierių ramybe rūpinasi specialiai ežero prieigose budintys sargai. Pastebėję artėjančius aplinkosaugos ar policijos pareigūnus, jie mobiliaisiais telefonais praneša apie gresianti pavojų. Kol telefonas tyli, apkvaitę nuo godulio, nesvarbu, neršto metas ar ne, brakonieriai merkia į vandenį dešimtis draudžiamų statyti tinklų, kurių bendras ilgis jau nebe metrais, bet kilometrais matuojamas, ir stengiasi iš jų kratyti į valtis viską, kas mažo akytumo tinkluose įsipainiojo. Traukia ir į plastikinius maišus krauna ne tik stambesnes, bet ir smulkias žuvis, kurias net ir pradedantys žvejai mėgėjai paprastai paleidžia atgal.

Neblizgėdami sąmoningumu, nelegalūs žvejai savo tikslo siekia ir nuo juos sutramdyti bandančių pareigūnų ginasi visomis įmanomomis priemonėmis. Tik ne visada jiems sekasi. Gamtos saugotojai įsigudrino nepastebimai prasmukti pro besidairančius sargus, užfiksuoti pažeidimo įrodymus ir sulaikyti žvejybos taisyklių laužytojus su visais tinklais, žeberklais ar elektriniais žūklės aparatais rankose.

Puolė aplinkosaugininką

Gražų liepos paskutinio šeštadienio pavakarį Aukštaitijos nacionalinio parko teritorijoje tyvuliuojančio Lūšių ežero paplūdimiais mėgavosi poilsiautojai. Tarp jų – ir Utenos regioninio aplinkos apsaugos departamento (RAAD) Ignalinos rajono aplinkos apsaugos agentūros darbuotojas. Jo dėmesį patraukė meldynuose besisukinėjanti valtis. Tarp meldų nei kas maudosi, nei žvejoja. Aplinkosaugininkui kilo įtarimas, kad vyrukai valtyje ne šiaip sau mosikuoja, o daro kažką negero. Pasikvietė kolegas iš Utenos RAAD ir kartu stebėjo.

„Įsikoriau į medį ir pamačiau, kad elektros žūklės aparatu negailestingai krečiama ir samčiu semiama žuvis. Nufilmavau. Už žvejybą naudojant elektros srovę numatyta baudžiamoji atsakomybė, tad pažeidėjus sulaikėme“, – pasakojo Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Almantas Vaičiūnas.

Viršininkas kukliai (gal dėl to, kad tas sulaikymas jam ir kolegoms buvo įprastas, panašus į daugybę kitų) nutylėjo, kad sulaikyti vyrukus nebuvo lengva. Vienam aplinkosaugininkui priplaukus prie brakonierių bei pareikalavus baigti žvejybą ir plaukti į krantą, vaikinai paklusti neketino. Vienas išsitraukė irklą ir smogė pareigūnui. Pastarajam pavyko smūgio išvengti. Tačiau buvo užsimota taip stipriai, kad į valtį atsitrenkęs irklas net lūžo pusiau. Įjungę variklį, pažeidėjai bandė sprukti.

Pakeliui išmetė iš valties samtį, elektros žūklės aparatą ir sužvejotą laimikį – apie pusę plastikinio maišo žuvies. Maišas neskendo, tad brakonieriams teko grįžti prie jo ir iškratyti žuvį į vandenį.
O aplinkosaugininkai iš poilsiautojų pasiskolinta valtimi jau artėjo prie gamtos skriaudėjų, sprunkančių nuo baudžiamosios atsakomybės. Jiems taip ir nepavyko pabėgti, nes žūklėje naudoti akumuliatoriai nusilpo, o vienu irklu greitai nepasiirsi. Įtūžę brakonieriai pasiduoti neketino, priešinosi ir buvo sutramdyti bei sulaikyti tik panaudojus specialiąsias priemones. Iš penkių metrų gylio narai ištraukė elektros žūklės aparatą ir ne taip giliai panirusį samtį.

Prietaisą tiria ekspertai, o aplinkosaugininkų sulaikytiems rokiškėnams B.D. ir A.G. policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Vien dėl nusikalstamos žvejybos elektros žūklės aparatu A.G. pareigūnai sulaikė jau ketvirtą kartą.

Stato kilometrinius tinklus

Pareigūnams yra gerai pažįstamas ir Ignalinos rajono gyventojas R.R. Kai tik aplinkosaugininkai nuvyksta prie Dysnų ežero (Ignalinos r.), taip ir randa R.R. ten beplušantį. Jis RAAD garsus ne tik savo „darbštumu“, bet ir žvejybos mastais.

Rugsėjo 8-ąją jis su S.R. neteisėtai žvejojo aštuoniais statomaisiais tinklais, kurių kiekvieno ilgis – po 90 metrų. Pažeidėjams atsisakius patiems ištraukti savo pastatytus tinklus, pareigūnai nepatingėjo suieškoti ir ištraukti R.R. su sėbru perstatytų 720 m tinklų. Juose spurdėjo lydekos, sterkai, ešeriai ir kuojos.

Tądien žvejyba nesisekė paskutinį kartą vos prieš tris savaites pareigūnų sulaikytiems vietos gyventojams V.B. ir V.N. Vandenyje mirkusiuose penkiuose po pusšimtį metrų ilgio tinkluose nespėjo įkliūti nė viena žuvelė. Bet pareigūnus sukrėtė kiti keturi rasti, kažkieno likimo valiai palikti tinklai. Jų bendras ilgis – 360 m. Apsamanojusiuose tinkluose vienos žuvys buvo supuvusios, kitos – puvo, tarp jų blaškėsi neseniai įsipainiojusios. Per tą vieną dieną aplinkos sergėtojai iš viso ištraukė 1330 m mažo akytumo tinklų.

Tinklų ilgis – įspūdingas, tačiau tik ne minėtam R.R. Prieš savaitę, Fortūnai nusisukus, tame pačiame Dysnų ežere aplinkosaugos pareigūnai jį sulaikė su 23 tinklais, kurių kiekvienas buvo 90 m ilgio ir iš viso sudarė net 2,07 kilometro! Nepadėjo R.R. nei privažiavimus prie ežero naršę ir pareigūnų ieškoję du jo sėbrų automobiliai, nei dar keli kiti pakrantės prieigas stebėję sargai.

Nesistebi, bet nepripranta

„Vargu ar kas gali mus nustebinti. Teko visko matyti, bet įprasti ir susitaikyti negalime. Kai kolegos išvyksta į reidus, visada neramu dėl jų saugumo“, – neslėpė Utenos RAAD viršininkas R.Vygantas, pats daug kartų susidūręs su įniršusiais, lengvai nepasiduodančiais, kartais smeigti ar net šauti į pareigūnus nesibodinčiais gyvosios gamtos niokotojais. „Nenuleisti rankų įkvepia kolegų pasiaukojimas savo pasirinktai tarnybai, vis dažnesnė visuomenės pagalba, jos teikiama informacija apie planuojamus ar jau vykdomus pažeidimus“, – VL sakė departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas A.Vaičiūnas.

Patys nesėdėdami sudėję rankų, kartu su regiono rajonų aplinkos apsaugos agentūrose dirbančiais kolegomis, Utenos RAAD pareigūnai zuja saugodami 1002 didesnių kaip pusė hektaro ploto ežerų, taip pat tarp jų ošiančių tūkstančių hektarų miškų gyventojų ramybę nuo padorumą praradusių žmonių barbariško naikinimo.