Aplinkos ministerijos kancleris Roberto Klovo teigimu, komisija tikrino, ar teisėtai AB “Rėkyva” išduotas leidimas eksploatuoti durpyną, ar laikomasi poveikio aplinkai vertinimą reglamentuojančių teisės aktų. Jau pateiktos šios komisijos išvados ir pasiūlymai.

Komisija nustatė, kad eksploatuojamas Rėkyvos durpynas nepatenka į Rėkyvos botaninio-zoologinio draustinio teritoriją. Durpynas naudojamas laikantis naudingųjų iškasenų eksploataciją reglamentuojančių teisės aktų reikalavimų. Regiono aplinkos apsaugos departamentas neišduoda leidimų naudoti naudingųjų iškasenų išteklius, o tik išduoda taršos integruotos prevencijos kontrolės leidimus. Šis leidimas Rėkyvos durpynui išduotas teisėtai.

Turima mokslinių tyrimų medžiaga neleidžia tvirtinti, kad Rėkyvos durpyno eksploatacija turi esminį neigiamą poveikį Rėkyvos ežero ekosistemai. Šis durpynas pagrįstai nepatenka į “Natura 2000” teritoriją, nes nėra duomenų apie saugotinų rūšių ir buveinių buvimą jo teritorijoje.

Komisija siūlo Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentui įpareigoti AB “Rėkyva”, kad ši įmonė išplėstų dabar atliekamo hidrogeologinio monitoringo apimtį ir viešai aptartų monitoringo programos projektą. Jį turėtų patvirtinti regiono aplinkos apsaugos departamentas. Taip pat viešai ir kiekvienais metais turėtų būti aptariami kompleksinio monitoringo rezultatai.

Pasak Roberto Klovo, Aplinkos ministerija kontroliuos, kaip Šiaulių regiono aplinkos apsaugos departamentas vykdys šiuos nurodymus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją