Pusmetį trunkantis Atlanto uraganų sezonas prasidėjo gana ramiai - pirmuosius pustrečio mėnesio audrų nebuvo, tačiau šį savaitgalį iš tikrųjų įsibėgėjo, kai kiek daugiau nei per vieną parą susiformavo trys ciklonai.

"Claudette", trečioji Atlanto uraganų sezono audra, sekmadienį vėlai vakare Meksikos įlankoje slinko į šiaurės vakarus vos keli kilometrai nuo kranto, į rytus nuo JAV naftos gavybos ruožo, kuriame amerikiečių platformų koncentracija yra didžiausia ir kuris tęsiasi palei krantą nuo Mobilio įlankos Alabamoje iki Braunsvilio Teksase.

Meksikos įlankoje JAV yra sutelkusios beveik pusę savo perdirbimo pajėgumų, išgauna beveik ketvirtadalį savo naftos ir 15 proc. gamtinių dujų. Naftos kompanijos stebi audrą, bet gamybos nenutraukė.
"Operacijos vyksta normaliai", - sakė "BP Plc" atstovas Daronas Beaudo.

Prie Floridos šiaurės vakarų pakrantės priartėjusios "Claudette" vėjas sustiprėjo iki 80 km per val., o audros centras 23 val. vietos (pirmadienį 6 val. Lietuvos) laiku) buvo maždaug 110 km į pietryčius nuo Pensakolos Floridoje, pranešė JAV nacionalinis uraganų stebėjimo centras.

Floridos pakrantėje iškrito 13 cm kritulių, o meteorologai sako, kad krantą gali pasiekti 1-1,5 m aukščio banga.

Didesnę grėsmę kelia "Bill" - jis iki penktadienio turėtų virsti trečios iš penkių kategorijų uraganu, kurio vėjų greitis viršys 177 km per valandą.

Numatoma, kad "Bill" nuslinks gerokai į šiaurę nuo Karibų salų, o penktadienį pasieks JAV rytų pakrantę.

Aktyviausias Atlanto uraganų sezono, kuris trunka nuo birželio 1-osios iki lapkričio 30-osios, tarpsnis trunka maždaug nuo paskutinės rugpjūčio savaitės iki spalio vidurio.

Meteorologai prognozuoja, kad šis sezonas bus ne toks aktyvus kaip pastaraisiais metais, iš dalies dėl to, kad Ramiojo vandenyno rytuose susiformavo reiškinys "El Nino", kurio metu pasikeičia vandenyno srovės ir kuris dažniausiai slopina uraganų formavimąsi Atlanto vandenyne.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją