Bazilikai saugo pomidorus

„Gyvenu sodyboje ant upelio kranto, prie miško, kur daug drėg¬mės. Tad pomidorus maras užpuldavo jau gegužės pabaigoje. Vos spėjus persodinti daigus, po savaitės lapai būdavo margi, todėl per sezoną mažiausiai tris kartus juos tekdavo purkšti cheminiu preparatu“, – pasakojo gydytoja homeopatė.

Klasikine homeopatija žmones gydanti J.Pinikienė nusprendė savo patirtį pritaikyti ir maro pažeistoms daržovėms. Pasak jos, rezultatai buvo stulbinantys – iki vėlyvo rudens šeima mėgavosi ekologiškais pomidorais.

Gydytoja tvirtino, kad turimų homeopatijos žinių nepakako, kad galėtų vaistus parinkti ir augalams. Teko naršyti internete ir ieškoti literatūros. Pradžiugino rasta 2006 m. pabaigoje Jungtinėje Karalystėje išleista pirmoji pasaulyje knyga apie homeopatinį augalų ligų gydymą.

Internetu įsigijusi šią knygą, J.Pinikienė sužinojo, kaip gydyti pomidorus. Jų ligoms (ir marui) gydyti tiko konstitucinis homeopatinis vaistas Ocimum basilicum.Jį ir išbandė kovai su pomidorus apnikusiu maru.

Praėjusį sezoną pomidorus laistė vandeniu, kuriame ištirpindavo homeopatinius vaistus – vieną žirnelį kibire vandens. „Pomidorų stiebai ir lapai išliko ligos nepažeisti iki rugsėjo pabaigos, paskutinį derlių nuskyniau spalio viduryje. Tik keli vaisiai buvo su tamsia dėmele; tiesa, nuo rugsėjo daug rečiau laisčiau – rečiau pomidorai gaudavo ir savo vaisto“, – sakė gydytoja, ir šiemet pomidorus laistanti homeopatiniu tirpalu.

Mokslininkai sutiko atlikti tyrimus

Lietuvoje kol kas homeopatinis vaistas Ocimum basilicum negaminamas, nors viena homeopatinė vaistinė Kaune tai daryti žada artimiausiu metu. Kadangi jis gaminamas iš bazilikų, galima išbandyti šio augalo nuovirą. Kol neturėjo homeopatinių vaistų, gydytoja irgi išbandė bazilikų arbatą. Kibirui vandens pakanka šaukšto šio augalo nuoviro.

„Kai palaistai, augalai atrodo kaip geromis trąšomis patręšti. Homeopatinis vaistas harmonizuoja augalus, juos stiprina, daro atsparesnius augant nepalankiomis sąlygomis“, – aiškino gydytoja homeopatė.

Pomidorai geriau auga ir tiesiog pasodinus bazilikus šalia. Neatsitiktinai gurmanai rekomenduoja valgyti pomidorus, pagardintus bazilikais.

Savo patirtimi J.Pinikienė pasidalijo su Lietuvos sodininkystės ir daržininkystės instituto mokslininkais, kurie sutiko atlikti mokslinius tyrimus. Gydytoja tikisi, kad bus sukurtos rekomendacijos, tinkančios ekologinei žemdirbystei.

Homeopatiniai vaistai prikėlė šunį

Pasak gydytojos, homeopatiniu metodu galima gydyti ir kitas daržoves, vaismedžius, vaiskrūmius bei kitus augalus.

Morkų ligoms gydyti tinka Allium cepa – iš raudonojo svogūno gaminamas homeopatinis vaistas. Pasak J.Pinikienės, šį vaistą gali pagaminti mūsų homeopatinės vaistinės. „Kaune man pagamino lašelius Allium cepa, kuriuos patogiau naudoti nei žirnelius“, – sakė gydytoja.

Anot J.Pinikienės, šį augalinį vaistą galima naudoti ir svogūnams. Be to, šis homeopatinis vaistas tinka ir nuo agrastų miltligės, agurkų miltligės bei agurkų lapų gangrenos (agurkų lapuose atsiranda rudų dėmių). Tačiau šis vaistas netinka žirniams ir pupelėms – gali smarkiai sumažėti derlingumas arba derliaus visai nebus.

Spalvą praradusius agurkus gydytoja patarė laistyti homeopatinio preparato Carbo vegetabilis (pagamintas iš augalų anglies) tirpalu. Pasak jos, šis vaistas aktyvuoja fotosintezės procesą. Preparato Carbo vegetabilis tirpalu gydytoja taip pat laistė po persodinimo vysti pradėjusius augalus – šie greitai atsigavo.

Homeopatiniai preparatai padėjo gydytojai ant kojų pastatyti ir seną paralyžiuotą kaimyno šunį. „Jam parinkau individualų vaistą pagal matomus ligos simptomus. Tai klasikinis homeopatijos principas, kurį galima taikyti ne tik žmonėms, bet ir augalams, gyvūnams“, – tvirtino gydytoja homeopatė J.Pinikienė.