Prieglauda buvo įkurta K. Masilionio iniciatyva, veikė komunalinės įmonės patalpose ir vykdė įmonei tuo metu deleguotą funkciją - surinkti miesto gatvėse ir kitose viešose vietose beglobius šunis ir kates, juos laikinai priglausti ir paieškoti keturkojams naujų šeimininkų. Prieglauda buvo išlaikoma iš miesto biudžeto lėšų. Kaip atskiras padalinys ji sudarydavo sutartis dėl paslaugos teikimo su savivaldybės administracija.

Tačiau maždaug prieš trejetą metų K. Masilionio įsteigtą prieglaudą įveikė konkurentas - "Nuaro" įmonė, kurios paslaugų, beje, dėl brangumo atsisakė Klaipėdos savivaldybė. Kauno savivaldybei jos neatrodo per brangios.

Kai kauniečiai pradėjo protestuoti prieš galimą K. Masilionio prieglaudos uždarymą, savivaldybė pernai nusprendė perimti iš "Kauno švaros" patalpas, pritaikytas gyvūnų prieglaudai. Tačiau to neįvyko: patalpų savininkė liko "Kauno švara".

K. Masilionis už patalpų nuomą šiai savivaldybės bendrovei nemokėjo, kadangi pati prieglauda šunims ir katėms gyveno iš labdaros. O priglaustus gyvūnus reikėjo šerti, pinigų vis trūko. Tiesa, turėjo K. Masilionis ir savanorių pagalbininkų, kai kurie - būsimi veterinarijos specialistai.

Neseniai K. Masilioniui buvo pasiūlyta registruoti gyvūnų priėmimo punktą, "kad galėtų toliau veikti", tačiau, jo žodžiais tariant, tai tebuvo nereikalingas formalumas, nes prieglaudos likimas savivaldybėje jau buvo nulemtas. Dar tada, kai paslaugos teikimui buvo pasirinktas kitas keturkojų globėjas. Situacija dar labiau paaštrėjo, kai įsikišo Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, nustačiusi, kad prieglaudoje Aleksote nesilaikoma sanitarijos reikalavimų.

Pernai Kauno miesto savivaldybė įsteigė Kauno gyvūnų globos ir priežiūros tarybą, kurioje veikia ir vietos politikų. Tarybai vadovauja Lietuvos socialdemokratų Kauno skyriaus pirmininkė Orinta Leiputė. Pagal nuostatas šios tarybos tikslas - užtikrinti veiksmingą valstybės ir savivaldybės institucijų bei įstaigų ir gyvūnų bei jų globėjų interesams atstovaujančių nevyriausybinių organizacijų, savivaldybės bendruomenės ir bendruomeninių organizacijų bendradarbiavimą gyvūnų globos, priežiūros ir laikymo srityje. Anot tarybos pirmininkės O. Leiputės, prieglauda Aleksote turėjo nutraukti savo veiklą po gyventojų skundų bei po Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimo.

K. Masiliono vadovaujama Aleksoto gyvūnų prieglauda nutraukė savo veiklą, nes nesugebėjo ištaisyti trūkumų, kurios patikrinimo metu nustatė ši tarnyba. Jos specialistų teigimu, prieglaudoje gyvūnams reikalinga nuolatinė veterinarų priežiūra, sergantiems gyvūnams būtini vaistai ir kitos priemonės.

"Aleksoto gyvūnų prieglauda galėjo tęsti veiklą, tačiau privalėjo turėti veterinarinį numerį, gyvūnų ženklinimo mikroschemų skaitytuvą ir t.t. Mūsų tarnyba rūpinosi, kad pasibaigus patalpų nuomos terminui, su laikomais gyvūnais būti pasielgta humaniškai ir jie būtų perduoti kitai organizacijai, kad ši juos karantinuotų ir surastų naujuosius globėjus. Teko ne kartą bendrauti ir su "Kauno švaros" direktoriumi, jis patikino: kad bendrovė neketina keisti pastatų paskirties, todėl gyvūnų globos ir priežiūros paslaugos bus teikiamos toliau",- situaciją komentavo O. Leiputė.

Prieglaudą Aleksote Kaune jau daugelį metų gerai žino tie, kurie nori pasirūpinti benamiu šuneliu ar kate. Žmonės juos atveždavo ir palikdavo, neabejodami, kad K. Masilionis sugebės jais tinkamai pasirūpinti. Dabar savo laikinus įnamius jis privalėjo perduoti konkuruojančiai įstaigai, kuri gyvūnams priglausti patalpas turi Kauno rajone, bet veikia mieste ir už paslaugas atlygį gauna iš Kauno miesto savivaldybės biudžeto. K. Masilionis neabejoja, kad su ta pačia įstaiga ir bus sudaryta prieglaudos Aleksote patalpų nuomos sutartis.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją