Daug metų Šiauliuose vyksta diskusijos dėl Rėkyvos ežero būklės. Vieni specialistai aiškina, kad ežeras senka, o dėl to kaltas greta eksploatuojamas durpynas, kuris gali sukelti ir dar didesnį pavojų, kiti tvirtina, kad jokių grėsmių nėra, o visi vykstantys procesai natūralūs.

Šiaulių savivaldybės užsakymu išsamių tyrimų ėmėsi Geologijos ir geografijos institutas. Mokslininkų pateikiami duomenys nedviprasmiški. Tyrėjai tvirtina, kad durpių kasimo prie Rėkyvos ežero visai nereikėjo pradėti.

Mokslininkai siūlo durpių kasimo apimtis mažinti ir galbūt ilgainiui šią veiklą sustabdyti. Kokia bus Šiaulių valdžios pozicija, dar nežinoma. Pasak tyrėjų, ėmus eksploatuoti greta esančius durpynus į Rėkyvos ežerą suteka per mažai vandens, todėl dabar telkinio lygis dirbtinai keliamas. Tačiau nepaisant pastatytos užtvankos, Rėkyvos ežero vandeniu vis dar maitinamas Prūdelis ir Talkšos ežerai.

Geologijos ir geografijos instituto mokslininkas Julius Taminskas sako, kad ežeras senka, yra krantai, įsisuka užburtas ratas. Seklus ir uždumblėjęs ežeras gali tapti pavojingas vandens augalams ir gyvūnams, be to, šalia gyvenamo mikrorajono esantis ežeras taps nebe toks patrauklus ir patiems šiauliečiams.

Mokslininkai baiminasi, kad dabartinė kone 600 hektarų durpių karjero teritorija, pasibaigus kasimo darbams, gali likti apleista. Tokio ploto rekultivacijai prireiktų kone 60 milijonų litų. Kas turėtų skirti tokią įspūdingą sumą teritorijos greta Rėkyvos ežero sutvarkymui, kol kas sunku net spėlioti.

Šaltinis
Šiaulių apskrities televizija
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją