Tyrimo duomenimis, visai nepavojingai atrodantis anglų kokerspanielis pagal agresyvumo lygį lenkia kitas veisles.

Pasak Martos Amat iš Barselonos autonominio universiteto veterinarijos mokyklos, ji kartu su kolegomis ištyrė 1040 šunų agresijos atvejų nuo 1998 iki 2006 m.

Paaiškėjo, kad dažniausiai agresiją išreiškia kokerspanieliai, rotveileriai, bokseriai, Jorkšyro terjerai ir vokiečių aviganiai, praneša Discovery.com.

Tirdami šunų savininkų pateiktus duomenis, M. Amat ir jos kolegos priėjo išvados, kad anglų kokerspanieliai agresyvūs būna ne tik su nepažįstamais žmonėmis, bet ir su savo šeimininkais.

Kitų veislių šunys paprastai agresyviai nusiteikę kitų šunų atžvilgiu. Veterinarai nustatė, jog agresyviausi yra rusvo kailio anglų kokerspanielių patinai.

Tyrimo rezultatai, publikuoti paskutiniame žurnalo „Journal of Veterinary Behavior“ numeryje, patvirtina ankstesnių tyrimų, kuriuos atliko Kordobos (Ispanija) universiteto mokslininkai, išvadas – kad kokerspanielių patinai ir rusvo kailio šunys yra agresyvesni nei patelės ir juodi ar dėmėti šunys.

Marta Amat paaiškino, jog kailio spalvą lemiantis melaninas veikia dopaminą, atsakingą už agresiją. Taip pat mokslininkai pabrėžia, kad nemalonūs incidentai dažniausiai kyla dėl to, jog šeimininkai paprastai nelabai išmano veislės ypatumus, todėl tinkamai neišauklėja savo šunų. Dauguma biologijos ekspertų mano, jog praktiškai visus šunų genų trūkumus galima ištaisyti tinkama dresūra.

Anksčiau Ispanijos mokslininkai nustatė, kad apie 40 proc. šunų agresijos atvejų susiję su netinkamu jų auklėjimu.

Įdomu tai, kad anglų kokerspanielių savininkų klubo nariai savo augintinius apibūdina kaip namisėdas, prisirišančius prie šeimos, kurioje gyvena, ir draugiškai nusiteikusius nepažįstamų žmonių atžvilgiu.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)