Ekologijos terminas artimas visoms kalbintoms žvaigždėmis. Vienus nuo mažų dienų tėvai mokė, kiti patys ugdo savo atžalas būti draugiškus aplinkai. Didžioji dalis ekologiją sieja su gamtos neteršimu, atliekų rūšiavimu, perdirbamų gaminių naudojimu bei natūralių maisto produktų vartojimu.

„Natūralumas atsiperka“

Vaidotas Valiukevičius, žinomas kaip Milano, jau mokyklos laikais prisijungdavo prie gamtos švarinimo darbų. Dabar rūšiuodamas šiukšles ir pirkdamas ekologiškas daržoves bei vaisius, dainininkas kukliai įvardija savo gyvenimo būdą – pusiau ekologišku.

Aleksandras Makejevas švarios gamtos išsaugojimu ypatingai rūpinasi žvejodamas – pats nešiukšlindamas ir kitus žvejus mokydamas aplinkai draugiško elgesio. Be to, atlikėjas į Sereikiškių parką atskubėjo be automobilio.

Jaunasis atlikėjas Tautrimas Rupulevičius, arba tiesiog Onsa, pasakojo, kad jo ekologijos ugdymo mokytoja buvo mama, jau vaikystėje „įskiepijusi“ taisyklę: suvalgius saldainį – popierėlio nenumesti.

Nors viena važinėja septynviečiu automobiliu, Laima Tamulytė, dar vadinama Mama Rock‘n‘Roll, ekologijai taip pat skiria daug dėmesio. Dainininkė ne tik rūšiuoja atliekas, jos namų palanges šiuo metu puošia gausybė pomidorų ir agurkų daigų. Laima tiki, kad ekologiški darbai pirmiausia turi būti natūralūs, įprasti ir, svarbiausia, teikiantys malonumą. „Be to, natūralumas atsiperka“, – šypteli Mama Rock‘n‘Roll.

Rūta Lukoševičiūtė taip pat siūlo tikrojo natūralumo ieškoti ne prekybos centruose, bet močiutės ar savo paties prižiūrimame sode bei darže. „Svarbiausia turėti noro“, – priduria atlikėja.

Aktoriai – ekologijos draugai

Audriaus Bružo sukviesti linksmai nusiteikę Valstybinio Vilniaus Mažojo Teatro aktoriai, Rimo Tumino kurso studentai, prakalbus apie ekologiją ir jos padėtį Lietuvoje, iškart surimtėjo. Aktoriai ekologišką gyvenimą propaguoja panašiais būdais, tačiau pripažįsta, jog maksimalias pastangas vis dėlto apriboja būtinybė visiškai atsisakyti plastiko ir daugelio maisto produktų, tapusių įprastais mūsų buityje.

Pagrindiniu ekologijos varikliu aktoriai įvardija savimonę. Tik suprasdami gamtos neteršimo teikiamą naudą ne tik kitiems, bet ir sau, žmonės sugebės pakeisti įpročius. Nešiukšlinimas pats savaime yra didelis nuopelnas ekologijai. „Jeigu kiekvienas žmogus išmes šiukšlę į skirtą vietą, eidamas antrąkart, ten jos neberas. Jeigu nešiukšliname namie, taip pat derėtų elgtis ir mieste. Deja, žmonės tai pamiršta“, – teigė Vytautas Rumšas.

Šokėjai kviečia į talką

Ekologijos problemos aktualios ir choreografams Šarūnui Kirdeikiui su seserimi Kotryna Kirdeikyte bei jų vadovaujamai šokių grupei. Pakviesti dalyvauti švaros akcijoje „Darom 2009“, šokėjai nedvejodami sutiko ir pažadėjo atsivesti kuo daugiau draugų bei pažįstamų.

Apklausti žymūs Lietuvos žmonės tvirtina, jog ekologiškas gyvenimo būdas „kainuoja“ brangiau tik perkant natūralius maisto produktus ir perdirbimui tinkamas prekes. Šiukšlių rūšiavimas bei gamtos neteršimas įperkami kiekvienam.

Pasak Lietuvos žvaigždžių, ekologija tampa mada, turinčia teigiamą poveikį visuomenei. Populiaru darosi nerūkyti, laikytis sveikos gyvensenos, rūšiuoti atliekas. Kita vertus, daugelis vis dar atsižvelgia į naudą ir „patogumą“.

Užsiminus apie aktualiausias dabartinio ekonominio sunkmečio finansines problemas, pašnekovai tvirtina, natūralu, kad ekologija nustumiama į antrajį planą. Tačiau Aleksandras Makejevas priduria: „Ekonominės problemos ar neturtas – ne priežastis teršti“.

Balandžio 18 –ąją paminėti muzikos atlikėjai, aktoriai ir šokėjai kartu su kitais „Darom 2009“ akcijoje užsiregistravusiais dalyviais, švarindami Lietuvos miškus, parkus ir kitas šiukšlingas vietas, turės galimybę prisidėti prie ekologinių problemų sprendimo Lietuvoje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją