Pasak vulkanologų, toks ugnikalnio suaktyvėjimas rodo, jog galimas išsiveržimas, panašiai kaip 1989-1990 metais.

"Labiausiai tikėtina, kad toks išsiveržimas bus, - sakė Aliaskos vulkanų observatorijos atstovas Daveas Schneideris. - Maždaug 18 valandų stebimi gana ryškūs virpesiai. Ugnikalnis nuolat dreba, todėl mes laukiame, kad išsiveržimas tikrai bus".

Virš ugnikalnio penktadienį popiet aukštai skraidęs lakūnas sakė, "jog pelenų išmetimo nematyti, bet stebimas stiprus garavimas" iš viršūnės kraterio.

Observatorija paskelbė perspėjimą, pirmiausiai lakūnams. 1989 metais, virš pelenais spjaudančio Redauto ugnikalnio skridęs keturmotoris lėktuvas "Boeing 747" patekęs į pelenų debesį ėmė kristi; lakūnams pavyko kritimą sustabdyti lėktuvui praradus net 3000 metrų aukščio. Visi keleiviai, kurių buvo 231, liko gyvi ir sveiki.

Virš išsiveržusio ugnikalnio gali iškilti kelių kilometrų aukščio pelenų stulpas. Ar pelenai pasieks Ankoridžą, priklausys nuo vėjo ir orų.

Pasak D.Schneiderio, ugnikalnio pelenai, kuriuos sudaro iš ugnikalnio išmesti uolienų ir stiklo trupiniai, pirmiausiai, kelia pavojų aviacijai. Iškritę ant dirvos pelenai yra daugiau nemalonumas negu pavojus, pridūrė jis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją