DELFI primena, kad trečiadienį atsakomybę už plastikinių maišelių akciją prisiėmė judėjimas „uzgamta.org“. Už nedidelį chuliganizmą jiems gresia 100-300 Lt bauda.

„Mes, judėjimo "Už gamtą“ iniciatyvinės grupės nariai: Algirdas Knystautas, Gintaras Varnas, Tomas Kovėra, Arūnė Taunytė, Aušra Vaitautaitė, Giedrius Puskunigis ir kiti pareiškiame, kad neturime nieko bendra su lapkričio 12 d. per kelis televizijos kanalus parodytuose reportažuose apie grupę žmonių, pasivadinusių judėjimu „Už gamtą“. Šie asmenys Vilniaus mieste, naudodami mūsų inicityvinės grupės vardą, išdarkė žymių žmonių skulptūras ir paminklus, užmaudami ant galvų polietileno maišelius“, – rašoma judėjimo „Už gamtą“ iniciatyvinės grupės pranešime.

Judėjimo nariai kategoriškai nepritaria bet kokioms įstatymą pažeidžiančioms akcijoms ar panašiems veiksmams. „Mes visiškai atsiribojame nuo šių asmenų grupės, kuri pasiskelbė judėjimu "Už gamtą", – sako jie.

„Mūsų organizacijos tikslai yra kovoti su gamtos naikinimu civilizuotais ir legaliais būdais. Ir jokiu būdu ne tyčiojimuosi iš meno kūrinių, istorinių mūsų tautos asmenybių ir Vilniaus gyventojų“, – tvirtinama pareiškime.

Siekta atkreipti dėmesį

Atsakomybę prisiėmusio judėjimo ir Žaliųjų turistų sambūrio atstovės Sondros Joncevos teigimu, šia akcija siekta sukelti šoką ir taip atkreipti dėmesį į rimtą problemą.

"Uzgamta.org" atstovai teigia, kad prekybos centrų tinklai "turėtų elgtis sąmoningiau ir ne tik prisiimti atsakomybę už į aplinką patenkantį plastiką, bet ir siekti sumažinti aplinkos taršą - tapti sąmoningi ir dabar paplitusius plastiko maišus pakeisti ekologiškais", kas Vakarų Europos šalyse esą tapę norma.

Lietuvoje, anot judėjimo, yra 800 sąvartynų, "tačiau apie 300 jų normaliai net neveikia". Į juos kasmet išvežama maždaug 3 mln. tonų įvairių atliekų, beveik pusė jų - nerūšiuotos namų ūkio atliekos ir plastiko maišai.

S. Joncevos teigimu, gaminiai iš plastiko visiškai suyra per 80 - 200 metų.

Plastikiniai maišeliai ant sostinės monumentų pastebėti pirmadienio ir antradienio rytais. Taip "papuoštas" buvo Simono Daukanto aikštėje stovintis architekto Lauryno Stuokos - Gucevičiaus paminklas, Arsenalo gatvėje esanti karaliaus Mindaugo skulptūra ir kai kurie kiti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją