Beringo jūros žuvies resursai naudojami milžiniškais tempais. Žvejybiniai laivai kasmet sužvejoja per milijoną tonų ledjūrio menkių. Didžiausią nerimą gamtosaugininkams kelia faktas, kad natūraliai šių žuvų populiacija neatsinaujina.

Menkių populiacijos išlikimas pakibo ant plauko. Kad ši situacija netaptų krizine, Šiaurės Ramiojo vandenyno žuvininkystės verslo valdyba privalo imtis skubių veiksmų per susitikimą gruodžio mėnesį, kad priimtų teisės aktus, nustatančius sugaunamos menkės kvotas.

Ledjūrio menkės gavyba pasaulyje yra vienas pelningiausių verslų pasaulyje. Žuvininkystės rinkoje cirkuliuoja milijardai dolerių. Žvejybos įmonės siekia parduoti kuo didesnį žuvies kiekį ir gauti kuo didesnį pelną, neatsižvelgiant į menkių populiacijai daromą žalą. Mokesčių dalis, atitenkanti valstybei, taip pat nemenka, tad šio verslo apribojimas nenaudingas visoms interesų grupėms.

Tuo tarpu ledjūrio menkių yra pagaunama labai daug: jei trejų metų menkių laimikį sudėtume į vieną liniją, tai ši 38 kartus apjuostų Žemę.

Iš keturių ledjūrio menkių rūšių, gyvenančių prie Aliaskos krantų, dvi jau visiškai išnykusios. Nepaisant jau penkerius metus vykstančios kovos su žvejybininkais, jie vis tiek gaudo menkes prieš nerštą ir neršto metu. Žuvys sugaunamos nespėjusios palikti ikrų jūroje. Toks žvejybos kompanijų trumparegiškumas visiškai sunaikins milijardinį ledjūrio menkių verslą.

Mokslininkai ir gamtosaugininkai įspėjo Šiaurės Ramiojo vandenyno žuvininkystės verslo valdybą, kad nustatytų mažesnę sugaunamos menkės kvotą Beringo jūroje. Gamtosaugininkai išreiškė susirūpinimą aplink Beringo jūrą esančiose šalyse gyvuojančia jūros žinduolių kailių rinka, pateikė reikalavimus sumažinti ruonių, jūrų liūtų, ryklių medžioklės ir žvejybos kiekius. Tik taip, anot jų, bus išsaugota unikali Beringo jūros ekosistema.

Pasauliniai žvejybininkų interesai ir žuvininkystės rinkos svyravimai daro tiesioginę įtaką ir žuvies gavybai Beringo sąsiauryje. Tai lemia ir sugaunamos ledjūrio menkės kiekius.

Šiaurės Ramiojo vandenyno žuvininkystės verslo valdyba yra lyderiaujanti institucija, reguliuojanti žuvies gavybą šiauriniuose jūrų regionuose. Šios organizacijos tvirtas nusistatymas žuvininkystės verslo apimčių ribojimo atžvilgiu paveiks ir kitų šalių vyriausybių bei organizacijų sprendimus.

Lapkritį Šiaurės Ramiojo vandenyno žuvininkystės verslo valdyba balsuos dėl žuvies gavybos šiaurinių jūrų regionuose sumažinimo 2009 metais. Kad būtų išsaugota ir atkurta jūrų ekosistema, žuvies ir jūrų gėrybių gavyba turėtų būti sumažinta perpus.

Beringo sąsiauris – tai teritorija tarp Aliaskos ir Rusijos krantų. Beringo sąsiaurio ekosistema labai turtinga, ten gyvena poliariniai lokiai, ruoniai, jūrų liūtai, jūrų vėpliai, banginiai ir daugybė jūrinių paukščių rūšių. Beringo sąsiauryje sugaunama pusė JAV sugaunamos žuvies.

Šaltinis
„Žalioji Lietuva“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją