Paprastai ašigalio ledynai sumažėja vasarą, o žiemą vėl pasiekia buvusį lygį. Šiuo tyrimu išsiaiškinta, kad laikotarpis, kuriuo ledas atsikuria, tapo daug trumpesnis.

Tyrimui vadovavusi dr. Katharine Giles iš Londono universiteto koledžo sakė, kad Arkties jūros ledo storis praėjusias penkias žiemas mažėjo lėtai, o vėliau tempas padidėjo.

Ji sakė: „Po rekordinio 2007 m. tirpimo, žiemos ledo storis taip pat staigiai sumažėjo. Nerimą kelia tai, kad jūros ledas ne tik mažėja, bet ir plonėja.“

Ledo plonėjimo priežastis potencialiai dar labiau kelia nerimą. K. Giles išsiaiškino, kad 2007 m. žiemą oro temperatūra buvo pakankamai žema ir ledas tirpo tikrai ne dėl atšilimo. Todėl galima įtarti kitus, ilgalaikius pokyčius, pvz., vandens temperatūros padidėjimą arba vandenynų cirkuliacijos pokyčius, dėl kurių po ledu atsidūrė šiltesnis vanduo.

Jei šie spėjimai pasitvirtins, tai gali reikšti, kad Arktis tirpsta daug sparčiau nei buvo manoma. Kai kurie mokslininkai baiminasi, jog vasaros ledynai gali išnykti per dešimt metų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją