Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medicinos entomologė Milda Žygutienė tikina, kad namuose geriausia yra nepatingėti užsidėti tinklelių, per kuriuos uodas tikrai nepateks. Jei vis dėlto vabzdys pateko į kambarį, su juo kovoti yra įvairių priemonių.

„Jei taip nutiko, kad priskrido uodų, vienas nekalčiausių dalykų yra įsijungti siurblį ir tiesiog juos susiurbti nuo sienų ir lubų <...>, o jei tas nepadeda, tai yra kitokių priemonių. Pramonė dabar labai daug ką pagamina – yra specialios lempos, kurios pritraukia ir vėliau nužudo uodą, įvairūs dalykai, kuriuos kišame į elektros kištukus, ir jie išskiria tam tikras medžiagas. Galų gale, jei nenorime chemijos, yra aromatiniai aliejai. <...> Uodas yra jautrus kvapams“, – teigia medicinos entomologė.

Specialistė įspėja, kad įgėlus uodui svarbu nesikasyti įkandimo vietos.

„Reikia saugoti vaikus. Besikasant galima į žaizdelę įnešti antrinę infekciją“, – įspėja M. Žygutienė.

Anot jos, įgėlimui malšinti yra daugybė liaudiškų priemonių.

„Nepaprastai efektyvu yra perpjauta šviežia svogūno ropelė arba šviežiai perpjautas svogūno laiškas. Tai yra jau patikrinta ir labai daug kas tą rekomenduoja. Jei to neturime, galbūt turime stipresnio arbatos nuoviro, aviečių lapų nuoviro. <...> Tiktų ir bet koks parūgštintas vanduo. Rūgštelė tikrai nuima tą niežėjimą. <...> Jeigu alijošius prie lango auga, tai irgi nepaprastai gerai“, – pataria specialistė.