„Gegužės mėnesį tikrai nėra vėlu pradėti tvarkytis“, – pranešime spaudai cituojamas G. Mocevičiaus firmos „Ginalas“ projektų vadovas Marius Bieliauskas. Jo teigimu, individualaus gyvenamojo namo ar užmiesčio sodybos tvarkymo darbų sėkmę lemia ne tik tinkamas laikas, bet ir aplinkos tvarkymo priemonių pasirinkimas. Tai pasakytina tiek apie tokius paprastus įrankius, kaip kastuvas ar gyvatvorių žirklės, tiek apie sudėtingesnę techniką – vejapjoves, žoliapjoves ar krūmapjoves.

Pasak M. Bieliausko, šių metų gegužės mėnuo bus tikras darbymetis, reikės suspėti atlikti visus aplinkos tvarkymo darbus, kurių gamta neleido padaryti anksčiau:

1. Aeruokite veją. Aeravimas – vejos prisotinimas vandeniu, deguonimi bei naudingosiomis medžiagomis. Tai padeda sustiprinti žolių šaknis bei pasiekti geresnių estetinių rezultatų. Aeruojant iš vejos išpešamos senos, sudžiuvusios žolės ir samanos, o žolėje paliekamos įvairaus dydžio durtinės duobutės. Jei to nepadarėte balandį, atlikite tai dabar. Paaugusią žolę prieš aeravimą būtų gerai nupjauti. Atsižvelgiant į vejos plotą ir tai, kiek galite ir norite skirti šiam darbu laiko, jam gali naudojami tiek rankiniai, tiek sudėtingesni aeratoriai.

2. Pamaitinkite veją trąšomis. Daugelis žmonių užmiršta, kad graži veja yra jų pačių priežiūros veiksmų rezultatas. Vienas tokių veiksmų yra tręšimas. Trąšų gamintojai siūlo įvairiausių vejų trąšų, tarp jų – vadinamąsias išmaniąsias, arba ilgalaikio veikimo trąšas, kurios savo naudingas medžiagas atiduoda vejai tikslingai – tada, kai jos geriausiai įsisavinamos bei reikalingiausios. Didesnėms vejoms rekomenduojama naudoti trąšų barstytuvus, kurių, pradedant rankiniais, būna įvairiausių tipų ir galingumų.

3. Apgenėkite medžius ir krūmus. Jei to nepadarėte žiemą ar ankstyvą pavasarį, atlikite tai gegužę. Daugelis sodybų šeimininkų suka galvas, ką daryti su nugenėtų šakų krūvomis. Laikantis gamtosaugos reikalavimų, šių šakų deginti kieme negalima. Išeitis šiuo atveju būtų sodo smulkintuvas, kuris šakas pavers drožlėmis. Pastarąsias galima panaudoti mulčiavimui, kompostavimui ar net kūrenimui. Tokiu būdu sukursite savo sodyboje vadinamąjį uždarą gamtos ciklą. Niekas jūsų aplinkoje neprapuls – viskas bus panaudota.

4. Apkarpykite gyvatvores. Šiam darbui gegužė yra puikus laikas. Gyvatvores bus nesunku ir netgi malonu karpyti, jeigu pasirinksite tinkamas gyvatvorių žirkles – elektrines, akumuliatorines arba benzinines. Šiomis žirklėmis galite apkarpyti ir iššalusių rožių krūmelių šakas arba dekoratyvinius medelius.

5. Paruoškite sėjai daržą ir gėlyną. Jeigu formuojate naują gėlyną, labai svarbu tinkamai pasirinkti jo vietą. Jeigu tai didesni plotai ar alpinariumai, naudinga pasinaudoti kultivatoriumi – jis padės jums lengviau pasiruošti žemę. Jei sodinsite gėles vazonuose ar konteineriuose – paruoškite jiems tinkamą dirvožemio mišinį. Tas pats kultivatorius tiks ir daržo lysvėms paruošti. Gegužės mėnuo – laikas, kai sėjama ar sodinama daugiausia daržovių. Šiuo metu galima drąsiai sėti ir sodinti šalnoms jautrius augalus, kurių neketiname dangstyti.

6. Atšviežinkite kiemo plyteles ir trinkeles. Po žiemos neretai galime pastebėti pasikeitusią savo kiemo dangą – pajuodusias ar pažaliavusias plyteles ir trinkeles, samanų prižėlusius tarpus. Ypač tai pastebima šiaurinėje kiemo pusėje, pavėsyje. Plytelių ar trinkelių valymui galima rinktis įvairias priemones. Viena jų – didelio slėgio plovimo aparatas. Pasirinkę šią priemonę turėtume įvertinti plytelių tarpuose esančio smėlio kiekį – po plovimo procedūros jį reikia papildyti. Plyteles ar trinkeles puolančias samanas galime įveikti ir rankiniu būdu, naudodami specialius šepetukus ir specialų šiam darbui skirtą skystį, kurį galite įsigyti specializuotose sodo priežiūros parduotuvėse. Tos pačios priemonės tiks namo fasado plovimui.

„Kiekvienas sodybos ar individualaus namo šeimininkas turėtų įvertinti savo poreikius ir nuspręsti, kuriuos darbus jam atlikti yra sunkiausia. Tai identifikavus bus paprasta išsirinkti aplinkos tvarkymo priemones, kurios jam yra reikalingiausios“, – kalbėjo M. Bieliauskas.

Lizingo paslaugas teikiančios bendrovės „Mokilizingas“ Pardavimo skyriaus vadovo Sauliaus Kuliešiaus teigimu, vis daugiau žmonių šalyje aplinkos tvarkymo techniką įsigyja lizingu.

„Sodo technikos prekių paklausa pastaraisiais metais tolygiai auga, o lizingu įsigyjamų šios rūšies pirkinių spektras kasmet darosi vis platesnis. Akivaizdu, kad žmonės įsitikina, jog tinkamos priemonės aplinkai tvarkyti jiems padeda patirti daugiau džiaugsmo ir komforto – labai palengvina darbus. Pernai ir šiemet vidutinė šios paskirties prekių krepšelio kaina buvo 542 eurai, o lizingu įsigyjamų šios rūšies prekių apyvarta per keturis 2016 metų mėnesius, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu 2015-aisiais, išaugo net 15 proc.“, – sakė S. Kuliešius.

Jo teigimu, lizingu įsigyjamų aplinkos tvarkymo reikmenų apyvarta pasižymi sezoniškumu – auga nuo balandžio vidurio, o piką pasiekia gegužę. Šių prekių pardavimai nemažėja iki pat liepos pabaigos. „Sodininkystės, daržininkystės ir aplinkos tvarkymo prekių pavasarį, lyginant su kitais metų laikais, paklausa vidutiniškai išauga 68 procentais“, – sakė S. Kuliešius.

Įmonės „Ginalas“ atstovas įvardijo ir dažniausias aplinkos tvarkymo klaidas ir patarė, kaip reikėtų jų vengti.

4 dažniausios aplinkos tvarkymo klaidos:

1. Per tankiai susodinti medžiai ir krūmai. Kol medžiai ir krūmai maži, daugeliui atrodo, kad jie vienas nuo kito toli, todėl stengiamasi pasodinti daugiu. Vėliau gaila išmesti kadaise brangiai pirktus, o vėliau užaugusius, išsikerojusius, daug vietos užimančius augalus. Todėl verta apie dekoratyvinių augalų sodinimą pasikonsultuoti su specialistu. Jis patars, kokiu atstumu sodinti, kas su kuo dera.

2. Netinkamai parinkti augalai. Augmenijos kampelis turėtų būti suformuotas taip, kad jo gyvybingumas ir spalvos būtų matomas nuosekliai visą sezoną. Netinkamai parinkus augalus jie gali peržydėti vienu metu – vėliau vaizdas gali tapti nuobodus, negyvas.

3. Netinkamai parinkta technika. Dažnai žmonės neįvertina savo poreikių ir nusiperka per silpną ar per galingą įrenginį. Pasitaiko, kad jie įsigyja techniką kuriam nors dideliame prekybos centre, kur neturi galimybės pasitarti su specialistais. Tokiu atveju prekė gali pasirodyti ne tik nepraktiška, bet ir kilti problemų jai sugedus. Renkantis techniką specializuotose parduotuvėse, bus galima tinkamai apsvarstyti savo poreikius ir galimybes, o įsigiję įrenginį užsitikrinsime ir jo priežiūros bei remonto paslaugą.

4. Netinkamai naudojamos trąšos. Žmonės labai skirtingai vertina įvairių augalų tręšimą. Vieni jų įsitikinę, kad kuo daugiau trąšų išbers, tuo bus geriau. Dar kiti laikosi nuomonės, kad tręšti apskritai nereikia. Tačiau tiesa yra ta, kad augalus reikia pamaitinti įvairiomis maistinėmis medžiagomis, be to, laikantis atitinkamų tręšimo normų. Nereikėtų užmiršti patręšti ir savo kieme pasodintų spygliuočių – kaip tik jiems dažniausiai pritrūksta dėmesio, todėl jie skursta, nusilpsta ar netgi sunyksta.