Moko dresuoti be fizinės jėgos

Šunų mokyklos „Urban dog“ organizuoto renginio pagrindinis lektorius – pasaulyje gerai žinomas britas, šiuo metu gyvenantis Ispanijoje, dresuotojas Nando Brown. Pripažintas treneris Vilniaus konferencijų centre „Karolina“ renginio dalyviams pasakoja, kaip šunis išmokyti geros elgsenos nenaudojant fizinių bausmių ir prievartos. Visame pasaulyje paskaitas skaitantis specialistas įsitikinęs, kad puikiausių rezultatų galima pasiekti netraumuojant šuns.

GRYNAS.lt jis pateikė kelis patarimus, nuo ko reikėtų pradėti norint šunį išdresuoti taip, kad kartu vaikščiojant mieste jis nekeltų rūpesčių.

„Pirma, neignoruokite šuns, kai jis elgiasi tinkamai. Pastebėkite jums tinkamą šuns elgesį konkrečioje situacijoje ir jį paskatinkite. Antra, įsitikinkite, kad skatinate tinkama „valiuta“ - nusibodęs skanėstas neišpirks visų trikdžių miesto parke. Ir trečia, prisiminkite – šunys mokosi per asociacijas. Taigi visi, kurie naudoja mokymo metodus vienaip ar kitaip suteikiančius skausmą, šuns sąmonėje bus susieti su skausmu ir nemaloniais pojūčiais“, - kalbėjo N. Brown.

Pašnekovas sakė, kad kiekviena šuns veislė yra skirtinga ir turi jai būdingus bruožus. Todėl prieš rinkdamiesi šunį būtinai pasidomėkite, kiek laiko reikia skirti norint gyvūną išdresuoti.

„Ne visi šunys yra vienodi. Jei turite aktyvų šunį, tikėtina, kad teks investuoti daugiau laiko jo mokymui bei kasdieninei mankštai. Nepirkite borderkolio žinodami, kad jis protingas, bet tikėdamiesi, kad visko išmoks pats. Realybėje tokie šunys reikalauja daugiau dresūros, kad patenkintų savo imlumą“, - davė patarimą šunų treneris.

Pasiteiravus, kokias klaidas žmonės dažniausiai daro dresuodami savo keturkojus draugus, specialistas pateikė trumpą atsakymą: „Didžiausia klaida yra tikėtis, kad išspręsite elgsenos problemą pasižiūrėję televizijos programą.“

Vis dėlto N. Brown nenurašė ir tų žmonių, kurie dresuoja savo augintinius sukeldami jiems skausmą. Jo teigimu, tai nereiškia, kad tokie žmonės yra žiaurūs, galbūt jie tiesiog nežino kitų alternatyvų.

„Visose šalyse, kiek man yra tekę būti, šunų augintojai myli savo keturkojus. Mano nuomone, net ir žmonės, naudojantys pasenusius, skausmą keliančius mokymo metodus, myli savo augintinius. Tiesiog jie naudojasi prastais patarimais galbūt nežinodami, kad galima ir kitaip – efektyviau ir be skausmo“, - sakė „Urban dog“ konferencijos lektorius.

Ar ispanai, kaip ir nemaža dalis lietuvių, neįsivaizduoja savo gyvenimo be šunų? „Aš gyvenu Ispanijoje jau šešis metus ir tikrai pastebėjau ne tik daugiau šunų, bet ir didesnį domėjimąsi jų priežiūra bei mokymu. Lėto progreso priežastis, mano nuomone, – stipriai įsišaknijusios pasenusios kultūrinės tradicijos“, - dėstė pašnekovas.

Lietuvoje jaučiamas informacijos trūkumas

GRYNAS.lt pakalbinta konferencijos organizatorė, šunų mokyklos „Urban dog“ vadovė ir trenerė Agnė Jazukevičiūtė teigė, kad renginys surengtas norint užpildyti spragą – Lietuvoje trūksta informacijos, kaip teisingai dresuoti šunis.

Ji mano, kad renginys iš tiesų pasiteisino ir teigė, kad yra planų šią konferenciją rengti ir kitais metais. „Daugiausia čia susirinko šunų augintojų. Labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje atsirado žmonių, kurie nori daugiau sužinoti, atnaujinti turimas žinias apie šunų dresūrą. Tai yra pirmoji tokia konferencija Lietuvoje ir, tiesą sakant, tikėjome, kad pavyks sudominti žmones“, - teigė A. Jazukevičiūtė.

Galiausiai ji teigė, kad Lietuvoje susiduriama su tam tikra problema – trūksta profesionalių dresuotojų, kurie sugebėtų šunis dresuoti be fizinės jėgos. „Lietuvoje trūksta specialistų, nes nėra kur mokytis dresūros. Esi priverstas mokytis pats. Paskaitai internete ir bandai. Norint sužinoti daugiau, reikia keliauti į užsienį. O mes nusprendėme patys atsivežti šios srities profesionalą, kuris paskatintų šunų mylėtojų ir trenerių susitikimą. Norime, kad visi bendrautų, juk ir šunys ir socialūs gyvūnai. Jau turime planų ir kitiems metams“, - kalbėjo renginio organizatorė.

Į renginį atykusi vilnietė Jevgenija pripažino neseniai tapusi pudelio šeimininke ir tikisi sužinoti informacijos, kuri jai pravers dresuojant savo šunį. „Tikiuosi sužinoti ką nors naujo. Nando yra pasitikintis savimi. Jis kalba įdomiai ir užtikrintai. Tikrai sutinku su juo, kad šunis reikia auklėti be skausmo. Tikiuosi bendrai sužinoti, kaip tai padaryti“, - kalbėjo konferencijos dalyvė.

O štai renginio dalyvė Doloresa ketina užsiimti šunų veisimu ir ieško atsakymų į jai iškilusius klausimus. „Aš svarstau veisti naujas veisles. Ir man svarbu suprasti, ar įmanoma veisti tam tikras veisles. Be to, noriu sužinoti, kaip geriausia bendrauti su šunimis“, - sakė moteris.

„Įspūdžiai labai geri. Publika labai įvairi – nuo trenerių iki žmonių, kurie dar tik galvoja laikyti šunis. Labai gerai, kad viskas sistemingai išdėstyta ir per dvi dienas visos problemos bus paliestos. Labai gerai, kad pranešėjas labai ekspresyvus. Žmonėms tokių reikia. Sausa teorija nieko neduoda“, - tikino šunų trenerė Aistė.