Sulaukė daug neigiamų reakcijų

Internautė savo Feisbuko paskyroje iš viso paskelbė tris nuotraukas. Vienoje iš jų – mažametė mergaitė, rankose laikanti audinę. Ši nuotrauka labiausiai ir papiktino socialinio tinklo vartotojus.

„Baisiau nei baisu. Kaip mama nesupranta, kad toje fermoje išnaudojami gyvūnai. O baisiausia, kad prie kailinių ji pratina ir vaiką. Juk tai yra gyvūnų išnaudojimas. Gėda“, - piktinosi viena moteris.

Kita internautė taip pat negailėjo aštrių žodžių: „Kur tai matyta. Didžiuojamasi kailių fermose. Jei mama neturi supratimo, tai dar ir vaiką įtraukia.“

„Kur ritasi kailių verslas. Žmogus ateina ir renkasi gyvūnus, iš kurių bus gaminami kailiai“, - komentavo vyras.

Vis dėlto kilus ažiotažui moteris savo socialiniame tinkle pašalino daug neigiamų reakcijų sulaukusį įrašą ir nuotraukas, o su pačia įrašo autore GRYNAS.lt žurnalistams susisiekti nepavyko.

Spėja, kad norėjo pasipuikuoti

Paprašius situaciją pakomentuoti Lietuvos gyvūnų teisių organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės, ji svarstė, kad galbūt moteris taip pajuokavo. Pašnekovė spėjo, kad internautė šią nevykusią fotosesiją galėjusi surengti jai artimų žmonių fermoje ir neapgalvotai nuotraukas paskelbti internete. Ji neatmetė, kad neapdairi internautė kailinių siūti net neplanavo.

Tačiau jei ji iš tiesų atsivedė mažametę dukrą į fermą, kad leistų jai išsirinkti gyvūnėlius, iš kurių būtų pasiūti kailinukai, tai, anot jos, reikėtų vertinti neigiamai.

„Labai tikiuosi, kad kai ta mergaitė užaugs ir vartys savo nuotraukas, sugebės atsisakyti vilkėti nužudytus gyvūnus, nepaisant to, kad jos mama nesugebėjo to suprasti“, - situaciją komentavo B. Kymantaitė.
Audinės kailinių žvėrelių fermoje

Ji teigė, kad Lietuvoje nėra draudžiama atvažiuoti į kailinių žvėrelių fermą išsirinkti sau patinkančius gyvūnus, iš kurių galiausiai būtų pasiūti prabangūs apdarai. Anot jos, norint iš audinių pasiūti kailinius, priklausomai nuo jų ilgio, reikėtų apie 10-40 gyvūnų.

Galiausiai ji sukritikavo bet kokį kailinių protegavimą. Jos teigimu, nešioti kailinius nėra etiška, nes dėl to yra kankinami gyvūnai: „Etiniu požiūriu, kailiniai yra prabangos ir puošmenos prekė, o ne poreikis. Mano nuomone, auginti žudymui gyvūną dėl puošmenos yra pernelyg žiauru. Tai nepateisinamas gyvūno išnaudojimas.“

Augintojai sako panašių atvejų nežinantys

Kailinių žvėrelių augintojus vienijančios organizacijos atstovas Česlovas Tallat-Kelpša laikėsi priešingos pozicijos. Jis teigė niekada nesusidūręs su prašymais atvažiuoti į fermą ir išsirinkti gyvūnus, iš kurių būtų siuvami kailiniai. „Tai yra kvaila ir nelabai realu“, - sakė jis.

Anot jo, žmonės lankosi fermose nebent dėl to, kad pažiūrėtų, kokiomis sąlygomis laikomi gyvūnai: „Kailiniams galima atrinkti kailius, kai jie yra išdirbti ar bent jau apdoroti (išdžiovinti ir paruošti kaip žaliava). Tik tuomet galima matyti visas jų savybes ir kokybiškai parinkti komplektą identiškų kailių. Kai kurie dizaineriai nori apsilankyti fermose, kad įsitikintų, kad žvėreliai auginami geromis sąlygomis, bet ne tam, kad išsirinktų gyvūnus.“