Atlikus Kauno rajono maudyklų vandens kokybės tyrimus, paaiškėjo, jog Dubysos upės vandenyje (minėtame ruože) žarninių enterokokų ir žarninių lazdelių kiekis viršija nustatytas higienos normas.

Kauno rajono savivaldybė praneša, kad Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija atliks papildomą vandens kokybės tyrimą, siekdama nustatyti taršos pobūdį ir trukmę. Gavus tyrimų rezultatus, bus pateikta informacija apie vandens kokybės pokyčius. Ir jei tik vandens užterštumas nebeviršys leistinų normų, maudytis Dubysoje ties Partikų kaimu vėl bus galima.

Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centras informuoja, kad birželio mėnesio antrosios pusės maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatai rodo, kad 0,9 proc. tirtų maudyklų neatitiko Lietuvos higienos normos HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ reikalavimų. Gauti rezultatai apie 111 maudyklų vandens kokybę iš 112 į stebėsenos sąrašą įtrauktų maudyklų.

Vandens kokybė neatitiko Lietuvos higienos normoje HN 92:2007 „Paplūdimiai ir jų maudyklų vandens kokybė“ nustatytų mikrobiologinių parametrų Kauno miesto Kauno marių II paplūdimio maudykloje: birželio 23 d. buvo nustatytas 1,4 karto didesnis, negu leidžiama higienos normoje, žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius 100 ml vandens. Atlikus pakartotinius tyrimus birželio 30 d., vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Gauta informacija ir apie 109 rekreacijai skirtų zonų vandens kokybę. Didesnis, nei leidžiama higienos normoje, žarninių lazdelių ir/ar žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje rastas prie šių poilsio zonų: Prūdiškių tvenkinyje (birželio 25 d.) Vilniaus r., Vievio ežere (birželio 23 d.), Aujedo ežere ties Kietaviškių gyvenviete Elektrėnų sav. (birželio 23 d.). Šiuose vandens telkiniuose kol kas rekomenduojama nesimaudyti.

Visuomenė informuojama ir supažindinama su informacija apie vandens kokybę per žiniasklaidą, savivaldybių interneto svetainėse. Taip pat naujausi vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša, turi būti skelbiami stenduose prie paplūdimių.

Informaciją apie maudyklų vandens kokybę kiekvienoje apskrityje galite rasti Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro svetainės interneto svetainės skiltyje „Aplinkos sveikata Maudyklos - Maudyklų vandens kokybė“. Ji atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių ir laboratorijų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)