Penktoji diena

Praėjusį vakarą ilgai rašiau laiškus ir dienoraštį, rūšiavau vaizdo medžiagą, tai miegoti buvo likę vos 4 valandos - šiandien planavome keltis viršun ir lipti treniruotei vieną gana sudėtingą mišrų - ledo ir uolų maršrutą (smalsaujantiems - pagrindinė informacija: „Le Fil a Plomb“, TD-, M4, ledo laipiojimo kategorija 4+, techninio ruožo aukščių skirtumas - 700 metrų, bendras peraukštėjias - 1450 metrų: nuo 2340 iki 3601 metro).

Ir tai pusvalandžiu anksčiau nei numatyta pragydo mobilieji gaidžiai ir prasidėjo rytmetinis kuitimasis. Teko ropštis iš lovos keliolika minučių anksčiau, nes apsimesti miegančiu tiesiog nebepavyko.

Skubrus ruošimasis, laimei, pustuštėje virtuvėje - kiti „Ski Station“ įnamiai dar tik krapštė akis. Prie keltuvo buvome dar keliolika minučių prieš 8-ą valandą, o pirmasis keltuvas turėjo kelti 8:10. Turėjo. Nes vos pamačius kasas viskas tapo aišku - žmonės būriavosi, bet ne prie kasų pirkti bilietus. Reiškė tik viena - pirmasis keltuvas 8:10 nekils. Midi viršūnėje - pernelyg stiprus vėjas (apie 37,5 metro per sekundę). Kita informacija - 9 ryto.

Mums laikas - aukso vertės. Ir taip planavome lipti su mintimi, kad nakvosime viršuje, ant Midi viršūnės esančioje keltuvo stotyje. O sulig kiekviena valanda atidėtas užkilimas reiškė dar ir tai, kad daugiau laiko gali tekti kopti tamsoje. Vėjas mums įtakos kopimui praktiškai neturėtų - jis pietvakarių krypties, o mūsų šlaitas žiūri į šiaurę, tik viršuje, ant keteros, gali būti šiek tiek vėsoka ir truputėli vėjuota.

Nutarėme palaukti. Čia sulaukiau skambučio ir žinios, kad praėjusią naktį šalia Almatos kalnuose žuvo vienas pažįstamas alpinistas - Gena iš Kazachstano. Susipažinome su juo stovykloje prie Chan Tengrio viršūnės 2008-aisiais. Vėliau susitikome 2010 metais Pamyre prie J. Korženevskajos ir I. Somoni septyniatūkstininkų. Būdavo dažnas svečias mūsų stovyklos kampelyje kartu su kitais alpinistais iš Rusijos, kai tarp kopimų susitikdavome bazinėje stovykloje - gerdavome arbatą, klausydavome gitaros, kalbėdavomės apie gyvenimą kalnuose. Mėgdavo nuotaikingus trumpus eilėraštukus deklamuoti ir turėjo gana paprastą požiūrį, sakyčiau, net gal net cinišką požiūrį į mirtį kalnuose. Mat dirbo gelbėtoju. Tai jis jau bešvenčiant kopimo sezono pabaigą Pamyre, vidurnaktį subūrė komandą žmonių ir pirmieji išbėgo į tamsą - 2 kilometrais aukščiau, J. Korženevskajos šlaite į plyšį įkritusio alpinisto iš Murmansko ieškoti ir gelbėti.

Buvo vienas geriausių alpinistų, lipęs sudėtingiausius kalnus. Žuvo, sako, lavinoje ant visai šalia Almatos miesto esančio kalno, lipdamas su kitu alpinistu (o gal klientu) visai nesudėtingą maršrutą.

Prieš keletą metų, taip pat čia - Šamoni, užtiko žinia apie iš tos pačios 2010 metų Pamyro kompanijos žuvusią jauną, bet stiprią alpinistę Dašą. Jeigu tie patys žmonės, su kuriais 2010 metais sėdėjome bazinėje stovykloje prie bendro stalo vakarais, vėl susirinktų, liktų jau 5 ar 6 tuščios kėdės ir linksmos nudegusių veidų su apsilaupiusiomis besišypsančiomis lūpomis nuotraukos.

Reikia pastangų, kad gavęs tokią žinią suvaldytum emocijas ir nepradėtų tvinksėti smegenyse panika. Tokia šio žaidimo aukščiausia kaina.

O mūsų diena sukosi toliau. Devintos valandos žinios nieko gero nepasakė - laukti dar. Apsvarstėme galimybes. Laukti ir vis tiek kilti, kopti ir dalį maršruto brautis tamsoje. Ar užkilus nakvoti ir išeiti į maršrutą rytoj anksti ryte. Ką laimime, ką pralaimime. Nors norėjosi judėti, lipti, tačiau logiškai susidėliojome, kad tai - treniruotė. Mums nereikia persistengti, išeikvoti daugiau jėgų, nei reikėtų. Be to, pagal prognozes laukė dvi puikios dienos. Nusprendėme, kad į maršrutą kilsime rytoj.

Patraukėme į jau nubudusį, pavasariu dvelkiantį ir paukščių čiulbėjimu aidintį Šamoni. Kavos, pyragėlių, ir žinoma - parduotuvių. Čia ne tik alpinizmo Meka, čia ir didelė grėsmė prakiurdyti piniginę alpinistams. Alpinistas įrangos ir aprangos parduotuvėje - kaip vaikas tarp žaislų lentynų. Vaizdą verta pamatyti.