Gražūs namai = sutaupyti pinigai

Štai keli patarimai norintiems nebrangiai ir ekologiškai papuošti savo namus.

1. Panaudokite gamtos gėrybes. Į dubenėlį ar vazą sudėti kankorėžiai, kaspinu perrištos eglės ar pušies šakelės, ant palangės išdėlioti obuoliai, džiovintų uogų kekės, prie jūros rinkti akmenėliai – visa tai gali virsti natūraliomis šventinėmis dekoracijomis. Tereikia šiek tiek fantazijos.

2. Jaukią atmosferą sukuria žvakės liepsna. Patartina rinktis natūralų bičių vašką – jis skleidžia malonų kvapą, nekenkia organizmui. Toks šventinis vakarojimas žvakių šviesoje ne tik ramina, tačiau ir taupo mūsų pinigus – tausojama elektra.

3. Dekoruokite langų stiklus. Šventiniu laikotarpiu populiaru naudoti dirbtinio sniego flakonus, tačiau juose gausu cheminių medžiagų. Alternatyva – namuose besimėtantis popierius, kartonas, laikraščiai. Karpykite snaiges, lankstykite įvairių formų origami figūras ir tvirtinkite jas prie lango. Tokių dekoracijų gaminimas gali tapti itin smagia pramoga mažiesiems.

4. Panaudokite nebereikalingas pirštines, kojines, medžiagos atraižas. Poros neturinti pirštinė, gali virsti sniego seneliu, nebenešiojami marškinėliai – kalėdine pagalvėle, o vatos gniužulas – sniego gniūžte. Išsekus fantazijai nesudėtingų siuvinių idėjų galima rasti internete.

Svarbiausia eglutės puošmena – originalumas

Kalėdiniu laikotarpiu namuose akį džiugina eglutė. Dirbtinė ar natūrali – klausimas, apie kurį šį kartą nediskutuosime. Geriau pakalbėkime apie puošmenas. Parduotuvių lentynos lūžta nuo pasirinkimo galimybių, tačiau ar būtina leisti dideles pinigų sumas įvairiems burbulams, blizgančioms girliandoms, figūrėlėms? Siūlome kelis būdus, kaip nebrangiai ir tausojant aplinką, papuošti, atnaujinti savo Kalėdų medelį.

1. Šakas puoškite virtuvėje randamais maisto produktais. Saldainiai, mandarinai, obuoliukai, cinamono lazdelės, sausainiai, meduoliai, džiovintos uogos, skrudinti kukurūzai gali pakeisti plastikines eglutės puošmenas. Toks medelis ne tik ekologiškas, bet ir patrauklus mažiesiems. Galite sutarti, kad už padeklamuotą eilėraštį ar padainuotą dainelę jaunieji šeimos nariai nuo eglutės gali „nusiraškyti“ saldžią dovanėlę.
Kalėdų eglutė

2. Nebūtina leisti pinigų elektros netausojančioms lemputėms. Išradingai panaudokite buityje randamus daiktus. Girliandą galite pagaminti iš popieriaus, nudažytų metalinių butelių kamštelių, sagučių, šiaudelių, vilnos kamuoliukų, kaspinų. Originalūs suaugusiųjų eglutės papuošimo sprendimai – žaisliukai, pagaminti iš kortų, vyno butelio kamščių ar nebenaudojamų muzikos diskų.

3. Vaikams galite pasiūlyti Kalėdų eglutę papuošti nenaudojamais žaisliukais. Tam puikiai tinka mašinėlės, smulkios lėlytės, šokoladiniuose kiaušiniuose randamos figūrėlės. Leiskite mažyliui pasijausti svarbia puošybos proceso dalimi ir nuspręsti, kurias jo turimas gėrybes būtų galima panaudoti. Toks medelio dekoravimo būdas itin originalus ir praktiškas, nes nereikalauja jokių papildomų išlaidų.

4. Paverskite eglutės puošimą bendra pramoga ir žaidimu. Su šeimos nariais susitarkite, kad medelį dekoruosite Kalėdų dieną. Pagrindinė taisyklė – žaisliukai turi būti pagaminti iš medžiagų, į kurias buvo supakuotos dovanos. Rungtyniaukite: kas sugalvos originaliausią dovanų įrišimo ir pateikimo būdą, kas iš turimų medžiagų sukonstruos įdomiausią dekoraciją.

Prisijaukinkite kitokį požiūrį į namų ūkį

Šventinę nuotaiką neretai užtemdo buities rūpesčiai. Tenka vienu metu galvoti apie daugybę dalykų: produktų pirkimą, maisto gaminimą, būsto švarą. Turint ribotą biudžetą, Kalėdos ir Naujieji metai tampa išbandymu piniginei. Reikia nepamiršti, kad praktiškumas prasideda nuo smulkmenų. Ekologiškas mastymas gali išspręsti kai kurias buities problemas:

1. Keliaujant į parduotuvę tiksliai suplanuokite, kokių produktų jums reikės. Tai padės išvengti nereikalingo pinigų švaistymo. Pirkinių sąrašą galite įrašyti į savo telefoną. Tokiu būdu ne tik galėsite būti ramūs, kad įsigijote viską, ko jums reikia, bet ir sutaupysite popierių.

2. Gerai apžiūrėkite savo virtuvę. Galbūt lentynos gilumoje slepiasi pamirštas miltų ar kruopų pakelis? Į šventinius receptus įkomponuokite produktus, kuriuos jau turite, eksperimentuokite. Tai padės „sutraukti“ pirkinių sąrašą. Venkite gaminti daugiau nei esate pajėgūs suvalgyti. Viena pagrindinių šventinio periodo klaidų – maisto perteklius.

3. Namų valymui naudokite natūralias priemones. Parduotuvėse galite išvysti platų švaros prekių asortimentą: purškikliai, valikliai, dezinfekuojančios tabletės... Šių produktų kainos gana didelės, o sudėtyje gausu sveikatai ir aplinkai žalingų chemikalų. Vietoj jų naudokite citriną, actą, sodą, druską. Tai natūralios priemonės, kurios šalina nemalonius kvapus, dezinfekuoja, blizgina paviršius. Internete gausu tokių valymo priemonių receptų.

4. Neskubėkite išmesti maisto likučių. Galbūt duona tinkama miško paukščiams, o pradėjęs „ruduoti“ obuolys taptų tikru skanėstu laukiniam gyvūnui? Apelsinų, mandarinų žievelės suteikia namams malonų aromatą, o jų kvapas atbaido vabzdžius. Kiaušinių lukštai naudingi dirvožemiui. Kavos tirščiai– puiki kūno odos šveitimo priemonė, o panaudoti arbatos lapeliai, agurko žievelės šalina tamsius ratilus po akimis.

5. Suvalgę šventinius patiekalus užmerkite indus. Pusvalandį ar valandą palaikius juos vandenyje, lengviau nuplaunami įvairūs nešvarumai, sunaudojama mažiau energijos. Taupomas vanduo, o kartu ir jūsų pinigai.

Misija – dovanų pakavimas

Nustebinkite savo artimuosius ir draugus. Originalus įpakavimas gali pradžiuginti ne ką mažiau nei nuoširdžiai išrinkta dovana. Natūralumas ir paprastumas laimi prieš blizgesį. Dovanų pakavimas gali virsti smagia pramoga, nereikalaujančia didelių išlaidų, o kartu ir tausojančia gamtą. Tereikia gerai apsižvalgyti po namus.

1. Nepirkite dovanoms skirto popieriaus – sukurkite jį patys. Dekoruokite paprastus baltus lapus juos išpiešdami rašikliais, taškydami dažais ar naudodami iš bulvės pasigamintus antspaudus. Originaliam įpakavimui tiks ir džiovinti lapai, medžiagos skiautės, įvairiaspalviai siūlai, saldainiai. Mėgstančių pasukti galvą šeimos narių dovanas galite apklijuoti kryžiažodžiais ar aprašinėti mįslėmis. Jei mokate siūti, pagaminkite specialų medžiaginį maišelį, į kurį galėsite sukrauti žmogui skirtas gėrybes.

2. Naudokite gamtoje randamus daiktus. Kriauklės, šakelės, medžių lapai, džiovinti žiedai, akmenėliai, kankorėžiai, plunksnos gali paversti dovaną išskirtine ir ypatinga. Nebijokite eksperimentuoti. Jei abejojate dėl kompozicijos ar nesate tikri, kaip pritvirtinti vieną ar kitą dekoro detalę, idėjų visada galite surasti internete.

3. Suteikite antrą gyvenimą senoms kartoninėms ar medinėms dėžutėms, stiklainiams, indeliams. Tereikia juos nudažyti, užrišti spalvingus kaspinus ir pridėti atviruką. Tokie ekologiški įpakavimai šį sezoną itin madingi.

4. Dovaną papuoškite... kvapu. Į žmogui skirtą kalėdinį maišelį ar dėžutę galite įdėti cinamono lazdelę, pušies ar eglės spyglių, levandos ar ramunėlės žiedelių, džiovintų citrusinių vaisių žievių, baziliko ar mėtos lapelių. Toks kvapnus ingredientas suteiks dovanai kalėdišką dvelksmą ir maloniai nustebins dovaną gavusį žmogų.

5. Jei dovanojate pinigus, šilumos suteikti gali originalus rankų darbo vokelis. Jį nesunkiai pasigaminsite iš namuose esančio popieriaus, kartono, veltinio ar kitos medžiagos. Leiskite pasireikšti savo fantazijai. Ant tokio vokelio galite ką nors nupiešti, parašyti palinkėjimą, užklijuoti aplikaciją ar karpinį, užrišti kaspinėlį, priklijuoti spalvingą saldainį ar uogų kekę.

Kalėdinės linksmybės mažųjų ir suaugusiųjų džiaugsmui

Šventės – tai laikas, kurį galime skirti artimiesiems. Kai dovanos jau išpakuotos, skrandžiai pilni skanumynų, kyla klausimas – o kas toliau? Atsakymas paprastas: pramogos ir buvimas kartu. Norint nepamirštamos šventės, nebūtina tuštinti sąskaitos kino bilietams ar brangiems koncertams. Štai kelios smagios laiko praleidimo idėjos, skirtos visai šeimai.

1. Pasirūpinkite gamta. Šaltuoju metų laiku sparnuočiams tampa sunkiau patiems susirasti maisto. Išeikite pasivaikščioti ir palesinkite paukštelius. Jiems tinka daug švenčių metu virtuvėje randamų produktų: nelukštentos, neapkeptos saulėgrąžos, kruopos, virti ryžiai, aguonos, avižos, balta nesupelijusi duona ir kt. Jei turite tuščią pieno pakelį ar plastikinį butelį, galite nesunkiai pagaminti lesyklėlę sparnuočiams.

2. Kurkite kartu su mažaisiais šeimos nariais. Neskubėkite išmesti dėžučių, kaspinų, popieriaus, į kuriuos buvo supakuotos dovanos. Šios medžiagos gali virsti smagiais žaislais: kartoniniu lėlių namu ar garažu mašinėlėms, kalėdine kauke ar angelo sparnais. Tereikia klijų, žirklių ir pieštukų.

3. Surenkite varžybas. Spręskite kryžiažodžius, galvosūkius (jų galite rasti namuose esančiuose laikraščiuose, žurnaluose arba internete). Rungtyniaukite žaisdami stalo žaidimus. Jei tokių neturite – pasigaminkite juos patys. Kartonas gali virsti šaškių lenta, butelių kamšteliai, sagos ar akmenėliai – žaidimo figūromis, popieriaus skiautės– kortomis.

4. Gaminkite. Iš virtuvėje esančių produktų visi kartu išsikepkite kalėdinių sausainių ar meduolių. Leiskite pasireikšti savo ir šeimos narių fantazijai: pažaiskite su kepinių forma ir dekoravimu. Skanėstais galite džiaugtis patys – smaližiauti, papuošti namus ar eglutę, arba dovanoti juos draugams, giminaičiams.