Sklando daug mitų apie kambarinių gėlių laikymą, pavojingas kambarines gėles bei tam tikras emocijas sukeliančius augalus. GRYNAS.lt domisi, ar šie mitai yra tiesa, ar priešingai -  neturintys jokio pagrindo.

Yra daug nuodingų gėlių

Lietuvos edukologijos universiteto dėstytoja, oranžerijos vadovė Teresė Jokšienė teigė, kad dauguma augalų yra nuodingi, tačiau jie nekenkia tol, kol yra nepažeidžiami ir neišsiskiria jų sultys.

„Didžioji dalis gėlių yra nuodingos. Nesu aptikusi ir girdėjusi, kad Lietuvoje būtų nukentėjimų nuo augalų statistika, tačiau užsienyje, pavyzdžiui, Amerikoje, tokia statistika yra. Pavyzdžiui, nuo tos Kalėdinės žvaigždės (puansetija, - red. past.), kuri dabar yra pardavinėjama, nukenčia labai labai daug žmonių, nes ji yra karpažolė. Jeigu nulūžta lapas ir užtrykšta sulčių ant odos, atsiranda nudegimas, o jeigu patenka į akis galima net trumpam apakti. Pagal statistiką labai pavojingos yra vėzdūnės, kurios yra populiarios. Amerikoje nuo jų nukenčia daug žmonių“, - kalbėjo mokslininkė.
Laikantiems puansetiją patartina neprarasti budrumo

Į nuodingas gėles svarbu atkreipti dėmesį tiems, kurie namuose turi gyvūnų: „Svarbu, kad gyvūnas bėgiodamas nenulaužtų augalų ir žmogus neprisiliestų prie sulčių, bet gyvūnai yra tikriausiai protingesni negu žmonės, todėl nuodingų augalų jie vengia ir patys neėda bei negraužia.“

Egzistuoja daug mitų apie augalus, kurių negalima laikyti miegamuosiuose, tačiau T. Jokšienė sakė, kad ten, kur miegame, svarbiausia nelaikyti tik tų augalų, kurie aitriai kvepia.

„Laikmetis keičiasi, techninės galimybės yra kitokios. Dabar yra įrodyta, kad netiesa yra tai, jog augalai naktį išskiria vien tik anglies dvideginį. Toje vietoje, kurioje jie gyvena, augalai suvartoja tik apie 3 procentus deguonies, taigi nuo to mes neuždusime, ypač, kai dabar yra vėdinimo sistemos kambariuose. Bet miegamuosiuose nereikėtų laikyti aitriai kvepiančių augalų, pavyzdžiui, dabar atsirado žydintys jacintai. Tiesiog mažose erdvėse dėl intensyvaus kvapo pradės skaudėti galvą“, - kalbėjo botanikė.

Augalai gali dirginti

T. Jokšienės teigimu, kiekvienas turėtų atsižvelgti į tai, ar augalas jam tinka ir ar jis gerai jaučiasi būdamas šalia jo, nes augalai turi biolaukus.
Vėzdūnės nėra jau tokios nekaltos gėlės

„Visi gyvi organizmai skleidžia tam tikrus biolaukus. Kartais apie viską pasako augalo išvaizda: būna aštriai dygliuoti augalai arba lapai auga labai griežtai į šonus visur taip, kaip jukos. Tokių augalų biolaukas yra aktyvinantis, o galbūt ir dirginantis. Tai priklauso nuo žmogaus būsenos. Reikia žiūrėti į augalo formą, jeigu yra apvalutis augaliukas, galbūt net į apačią lapai palinkę, jis bus raminantis, o tas, kuris yra pasišiaušęs, į visas puses išsišakojęs, bus dirginantis ir aktyvinantis“, - pasakojo moteris.

Renkantis kambarinę gėlę, anot jos, žmogus turėtų pasikliauti savo intuicija: „Žmogus turėtų laikyti tuos augalus, šalia kurių jaučiasi maloniai ir nežiūrėti į tai, ką turi kaimynas ar kas yra madinga ir stovi parduotuvių lentynose. Jeigu šalia augalo jaučiamės smagiai, laikom jį, jeigu nesmagiai – nelaikom. Visada yra kontaktas. Augalas yra gyvas organizmas. Renkantis augalą reikėtų klausytis savo pasąmonės ir intuicijos. Nėra tokių augalų, kurių žmogus negalėtų laikyti savo namuose, taisyklių čia nėra ir kiekvienas atvejis yra individualus. Jeigu žmogus serga, galbūt jam nereikėtų laikyti tam tikrų augalų, tačiau pasakyti, kad niekas negali jų laikyti tikrai negalima.“

Patarė, kokių klaidų geriau nedaryti

VU Botanikos sodo Augalų sistematikos ir geografijos skyriaus vyr. specialistė Kristina Balnytė teigė, kad dalis augalų yra pavojingi.

„Jautresniems žmonėms gali pakenkti ir maloniai kvepiantys augalai, pavyzdžiui, stefanotis, gardenija, eucharis, jazminaitis, įvairūs citrusiniai, ypač kai jų auginama daug ir mažame kambaryje. Na, o dovanodami bepražystantį jacintą, pagalvokime, ar jis nepakenks artimam žmogui. Ypač reikėtų vengti laikyti kambaryje amorfofalą, kai jis žydi. Jo tvaikas ilgam įsigeria į viską, kas geba sugerti kvapus, o ypač į drabužius“, - kalbėjo specialistė.
Amorfofalo kambaryje geriau nelaikyti

Tam tikrus augalus geriausiai laikyti atokiau nuo mažų vaikų: „Prižiūrint (dauginant, kerpant lapus) aglonemas, alokazijas, difenbachijas, karpažoles, oleandrus reikia saugotis, kad jų ištekėjusios sultys nepatektų ant odos ir į akis. Na, o vazonus su įvairiaspalviais koralinės kiauliauogės nuodingais vaisiais reikėtų laikyti mažamečiams vaikams nepasiekiamoje vietoje.“

Mažame kambaryje, anot moters, nereikėtų auginti didelių kaktusų ir kitų dygių augalų. Taip pat labai atidžiai reikėtų pasirinkti sparčiai augančius vijoklinius augalus, pavyzdžiui, tetrastigmą.

„Kai kurių paparčių sporos gausiai pasklinda ore ir gali sukelti alergiją. Tokius augalų lapus reikėtų greičiau nukirpti arba pačius augalus laikinai išnešti į kitą kambarį. Mėgstantiems auginti paparčius reikėtų pasirinkti nesporifikuojančias rūšis arba veisles. Vazonuose auginamoms lelijoms patartina nugnybti dulkines“, - sakė K. Balnytė.