Sunku pakeisti visuomenės požiūrį

„Kai parduodu šuniukus, per dieną iš penkių skambučių, keturi paskambinę prašo šunų be dokumentų. Jie sako: „ai, nereikia tų dokumentų, mes į parodas neisim“. Bet reikia suprasti, kad dokumentai reikalingi ne vien parodoms. Tai yra garantija, kad tai yra tos veislės šuo, o ne tik panašus, keliami tam tikri reikalavimai sveikatai, šuns psichikai ir t.t. Tai yra bent jau garantija, kad šuns tėvai yra sveiki, atitinkantys veislės reikalavimus. Tiems, kas kreipiasi ir prašo (šuns be dokumentų – red. past.), bandau visa tai paaiškinti, bet labai sunku pakeisti visuomenės požiūrį, kad šunys su dokumentais nėra vien tik pinigų plėšimas. Patys dokumentai labai nebrangiai kainuoja - 50 ir mažiau litų vienam šuniukui. Ne už popieriuką yra mokami pinigai“, - aiškino Jelena.

Berno zenenhundų veislės šunis auginanti moteris pabrėžia, kad veisiant būtina atlikti tam tikrus sveikatos tyrimus, kitaip tariant, investuoti į būsimos šuniukų vados gerovę.

S. Jasevičiūtė
Neatsakingi šunų veisėjai, kergdami šunis, neinvestuoja lėšų į jų sveikatos tyrimus, neskiria dėmesio jų sveikatos priežiūrai, tad žmonės, įsigiję šunį iš tokių veisėjų, kartu nusiperka ir visą maišą problemų.

„Mes, pavyzdžiui, darėme genetinius tyrimus, o tai kainuoja, - pasakojo „Agros Lobis“ vadovė. – Bet tai vis tiek yra garantija, kad šuniukai bus sveiki, aišku, jokie dokumentai neduos visiškos garantijos, nes tai neįmanoma, bet tikimybė žymiai didesnė“.
Berno zenenhundai gali būti laikomi ir butuose, tiesa,reiks skirti daug laiko su jais pasivaikščioti

Nors prieš dešimt metų, kaip mena pašnekovė, Berno zenenhundų veislės šunų Lietuvoje buvo vienetai, šiuo metu tai gana sparčiai populiarėjanti veislė. Kaip sako ponia Jelena, nors šie šunys itin dideli, juos galima laikyti ir bute – svarbiausia juos nuolat vedžioti ir su jais bendrauti, nes būtent bendravimą su šeimininku jie labai mėgsta.

Nors Lietuvoje nedažna praktika šiuos šunis „pakinkyti“ į darbą, Jelena pasakojo, kad užsienyje šie šunys laikomi universaliais darbiniais šunimis – gali dalyvauti žmonių paieškoje, gelbėti skęstančiuosius vandenyje, tampyti vežimėlį, rogutes ar nedidelius krovinius. Jeigu norima Berno zenenhundą įsigyti sau, namams, ne dalyvavimui parodose – toks šuo gali kainuoti nuo vieno iki dviejų tūkstančių litų. O parodoms skirtų šunų kainos prasideda maždaug nuo vieno tūkstančio eurų (3,5 tūkst. Lt.)
Berno zenenhundų veislės šunys - universalūs darbininkai

Perki iš nelegalo? Rizikuoji įsigyti „ligų maišelį“

Apie nelegalų šunų veisimą kritiškai atsiliepė ir taksų veislės šunis auginanti Skaiva Jasevičiūtė. Jos teigimu, pirkdami šunį iš nelegalių veisėjų, žmonės rizikuoja nusipirkti „ligų maišelį“
Berno zenenhundų veisėja Jelena
Tiems, kas kreipiasi ir prašo (šunų be dokumentų – red. past.), bandau visa tai paaiškinti, bet labai sunku pakeisti visuomenės požiūrį, kad šunys su dokumentais nėra vien tik pinigų plėšimas.

„Neatsakingi šunų veisėjai, kergdami šunis, neinvestuoja lėšų į jų sveikatos tyrimus, neskiria dėmesio jų sveikatos priežiūrai, tad žmonės, įsigiję šunį iš tokių veisėjų, kartu nusiperka ir visą maišą problemų. Tokie šuneliai susiduria su įvairiomis ligomis – nuo alergijų iki stuburo išvaržų, kurių gydymui tenka skirti daug lėšų, tad pasitaiko atvejų, kai tokie šuneliai tampa benamiais arba yra tiesiog užmigdomi“, - renginio metu pasakojo S. Jasevičiūtė.

Pasak jos, žmonės neturėtų susivilioti komercinių daugintojų skelbimais, kuriuose dažnai rašoma, kad parduodamas „veislinis šuo be dokumentų“, ar dar blogiau – įsigyti šunelį turguje.

„Rekomenduojama šunį įsigyti tik iš patikimų ir atsakingų veisėjų, kurie yra registruoti Lietuvos kinologų draugijoje. Tokie šunų veisėjai atlieka sveikatos tyrimus, tad įsigydami augintinį iš jų, galite būti ramūs, kad turėsite ne tik atitinkantį išvaizdos standartus, bet ir genetiškai sveiką keturkojį draugą“, - sakė S. Jasevičiūtė.