Vienam kūdikiui – 70 kg sauskelnių per metus

Šiuo metu dauguma masiškai gaminamų produktų pasižyminčių stipriomis sugeriamosiomis savybėmis yra gaminami iš sintetinių medžiagų, kurioms suirti gali prireikti ir tūkstančių metų. Tel Avivo universitete buvo pradėti vykdyti tyrimai siekiant sukurti biologiškai skaidų produktą, kuris galėtų pakeisti tuos, kurie šiuo metu yra rinkoje.

Pasak nanotechnologijų startuolio „Cine‘al“, atsakingo už medžiagos kūrimą, vadovo Ofero Du-Nouro, jų išrasta medžiaga gali sugerti kelis kartus daugiau skysčių nei parduotuvėje pirkti popieriniai rankšluosčiai. Ji taip pat prisidėtų mažinant kitų produktų, pavyzdžiui, higieninių paketų ar sauskelnių sukeliama didelę atliekų problemą. JAV Aplinkos apsaugos agentūros duomenis, vien Amerikoje kasmet išmetama apie 20 mlrd. vienetų vienkartinių sauskelnių – tai daugiau nei 3,5 mln. tonų atliekų. 

„Nemažą dalį į sąvartynus patenkančių atliekų sudaro sauskelnės, - O. Du-Nouras sakė svetainei „Times of Israel“. – Pirmaisiais gyvenimo metais vienam kūdikiui tenka mažiausiai 70 kg sauskelnių. Šiuo metu jos yra gaminamos iš sintetinių medžiagų, kurios suyra tik per šimtus ar tūkstančius metų.“

Suyra greičiau nei per mėnesį

Tel Avivo universiteto mokslininkai nustatė, jog medūzos, kurių sudėtyje yra daugiau nei 90 proc. vandens, geba sugerti didelius jo kiekius neprarasdamos formos ir pačios nesuirdamos. Pasitelkę specialias nanodaleles tyrėjai sugebėjo medūzos „želė“ paversti į „labai gerai sugeriančią“ medžiagą, pavadintą „Hydromash“. Ši medžiaga per keletą sekundžių gali į save sugerti didelius kiekius vandens, kraujo ar kitų skysčių.
Citata
Jūrose yra per daug medūzų, o sąvartynuose per daug sauskelnių. „Cine‘al“ siūlo sprendimą abejoms problemoms.

Be to, „Hydromash“ suyra per mažiau nei 30 dienų – tai greičiau nei jau egzistuojantys biologiškai skaidūs produktai, pavyzdžiui, ekologiškos sauskelnės pagamintos iš medienos masės „Hydromash“ potencialiai galėtų būti naudojamas kempinių, popierinių rankšluosčių, higieninių paketų ir sauskelnių gamybai. 

„Technologijos, kurias mes pasirinkome, jau yra patikrintos ir veikia. Liko tik konstrukcinės problemos, kaip patiekti gatavą produktą į rinką“, - sakė O. Du-Nouras.

Spręstų medūzų problemą jūrose

Medūzų kaip žaliavos panaudojimas prisidėtų taip pat prie dar vienos problemos mažinimo. Šylant klimatui pasaulio jūrose pastaraisiais metais stebimas spartus medūzų populiacijų augimas, o tai sukelia įvairių problemų, tiek vandenynų biologinei įvairovei, tiek žmonių įrenginiams (pavyzdžiui, atominių elektrinių reaktoriams aušinamiems jūros vandeniu), jau nekalbant apie dėl medūzų antplūdžio uždaromus paplūdimius.

Jeigu gamyba taptų masinė, „Cine‘al“ vadovo manymu, produktą būtų galima pritaikyti labai plačiai, įskaitant ir pakrančių valymą nuo plintančių medūzų: „Jūrose yra per daug medūzų, o sąvartynuose per daug sauskelnių. „Cine‘al“ siūlo sprendimą abejoms problemoms“, - kalbėjo O. Du-Nouras.

„Hydromash“ kūrėja „Cine‘al“ šiuo metu derasi su investuotojais Pietų Korėjoje ir Pietų Karolinos valstijoje JAV dėl gamybos linijų atidarymo netoli nuo vietovių, kuriose yra renkamos medūzos.

Parengta pagal treehugger.com, grist.org ir ibtimes.co.uk medžiagą