Lesykla primena populiarią kavinę

8,5 valandų trukmės mezgimo šou, lėta traukinio kelionė į Bergeną ir šešių dienų kruizas keltų po Norvegijos fiordus – tai kelios iš programų, kurias „Slow TV“ (liet. lėtos televizijos) pradininkai jau yra pasiūlę žiūrovams. Šiuo metu NRK televizijos kanalas kuria dar vieną reitingus mušantį „Slow TV“ projektą. Tai internetu gyvai transliuojamas realybės šou „Piip Show“, kurio pagrindiniai dalyviai yra laukiniai paukščiai

Ornitologo mėgėjo ir reklamos fotografo Magne Klanno kuriamas „Piip Show“ tris mėnesius seks grupės paukščių gyvenimą trijuose specialiai sukonstruotuose nameliuose. Lesyklos, iš kurios transliacijos prasidėjo praėjusią savaitę, „interjeras“ primena „Java“, vienos iš populiariausių kavinių Osle, dizainą. Lesykloje-kavinėje jau apsilankė bukutis, šarka, mėlynoji zylė, juodagalvė sniegena ir atsitiktinė voverė.
M. Klannas
Mes negalime padaryti, kad jie elgtųsi taip, kaip mums norėtųsi. Mes galime tik nujausti, ką gyvūnai darys toliau. Ta nežinomybė yra svarbi šio projekto dalis ir viena iš pagrindinių priežasčių pritraukiančių žmones.

Nuo balandžio mėnesio jau bus galima stebėti ir du inkilus, įrengtus skandinaviškuoju „Funkis“ stiliumi. M. Klannas tikisi, jog čia plunksnuotosios šou žvaigždės perės ir augins savo jauniklius.
„Mes negalime padaryti, kad jie elgtųsi taip, kaip mums norėtųsi, - sakė šou kūrėjas. – Mes galime tik nujausti, ką gyvūnai darys toliau. Ta nežinomybė yra svarbi šio projekto dalis ir viena iš pagrindinių priežasčių pritraukiančių žmones.“

Tarp „Piip Show“ gerbėjų yra ir Norvegijos princesė Mette-Marit. Praėjusią savaitę savo „Twitterio“ paskyroje ji pavadino šou „geriausiu dalyku internete“. Pasak projekto prodiuserio Andreaso Grimsaetho, praėjusį penktadienį buvo sulaukta daugiausiai žiūrovų – svetainėje vienu metu lankėsi apie 30 tūkst. žmonių. 


Pralenkė populiarų talentų šou

Pirmoji „Slow TV“, vadinamos priešnuodžiu informacijos perkrautiems interneto vartotojams, programa pasirodė 2009 m. NRK televizija tuomet gyvai transliavo septynių valandų trukmės traukinio kelionę iš Oslo į Bergeną. „Mes pagalvojome, kad tai būtų kažkas visiškai naujo ir pigaus“, - sakė NRK programų direktorius Rune Moklebustas. Programa buvo rodoma tuo pačiu metu kaip ir norvegiškasis „X faktorius“ ir netikėtai sugebėjo žiūrovų skaičiumi aplenkti šį populiarų talentų šou. Vėliau NRK gyvai transliavo 134 valandas trukusią kelionę keltu po Norvegijos fiordus ir 8 valandas be pertraukos rodė židinyje rusenančias malkas.
Magne Klanno kuriamas „Piip Show“/ Instagram nuotr.

Tiesa, pats „Piip Show“ idėjos autorius M. Klannas tvirtina, jog jis neseka šia „lėtos televizijos“ mada. Pirmoji jo šou versija pasirodė dar 2003 metais. „Tai buvo dar prieš pasirodant šioms kiekvieną minutę fiksuojančioms programoms. Mes kitiems projektams turbūt nepakišome šios idėjos, bet iš dalies buvome pirmieji“, - sakė jis. 

Projektas gimė natūraliai, įkvėptas M. Klanno pomėgių. „Paukščius stebiu nuo 12 metų, o fotografuoti pradėjau irgi nuo paukščių. Dirbu reklamos fotografu, taigi šiame projekte savo profesionalo žinias pritaikiau ir savo hobiui“, - kalbėjo „Piip Show“ kūrėjas.

Kviečiame pasižiūrėti, kaip voverė apsilanko bare: 


Paukštukų vizitas: