Į Lietuvą atslinkus afrikiniam kiaulių marui, Šimonių girioje aptvare gyvenančiam šernui Henrikui, kurį per metus aplanko apie 2 tūkst. žmonių, iškilo pavojus.

Sprendimas sunaikinti ne tik miškuose, bet ir aptvaruose gyvenančius šernus ypač nuliūdino Henriko šeimininkus – Anykščių urėdijos darbuotojus. Todėl jie kreipėsi į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą prašydami padaryti išimtį. Šernu susirūpino ir Aplinkos ministerija.
Citata
Jį jau 6 metus visuomenė lanko, bendrauja daug žmonių su juo, tai jis pasidarė drąsus, maistą ima iš visų rankų.

„Henriko buvimas čia yra pažintis su gamta. Daugelis miesto vaikų dabar net kiaulių nepažįsta, o čia atvažiavę gali pasidžiaugti ir matyti, kokie gyvūnai laisvėje gyvena“, – mano Anykščių urėdas Sigitas Kinderis.

Veterinarijos specialistai prognozuoja, kad maras per mėnesį gali išplisti 70 kilometrų. Aukštaitijos miškuose jo dar neaptikta, tačiau jau dabar imtasi atsargumo priemonių.

„Jį jau 6 metus visuomenė lanko, bendrauja daug žmonių su juo, tai jis pasidarė drąsus, maistą ima iš visų rankų“, – pasakoja Mikierių girininkijos girininkas Laimis Trumpickas.

Panevėžio rajone žvėrinčiuje ir kituose aptvaruose laikyti šernai jau išnaikinti, tačiau šernui Henrikui pasisekė – leista jį palikti.

„Henrikas gali būti laikomas, jei užtikrinamos tokios pat biosaugos sąlygos kaip ir kiaulėms. Jis turi būti uždarytas, nelankomas kitų asmenų, nešeriamas gyvulinės kilmės atliekomis“, – teigia Maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatos ir gerovės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Stakytė.

Kiti norintys išsaugoti aptvaruose laikomus šernus ir šernakiaules turi kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kiekvienas atvejis bus nagrinėjamas.