Pakistane teroristų nužudyto alpinisto Ernesto Markšaičio palaikai sekmadienį šarvojami salėje prie palaimintojo Jurgio Matulaičio bažnyčios. Taip nusprendė žuvusiojo artimieji.

Laidoti E. Markšaitį žadama Karveliškių kapinėse, greičiausiai pirmadienį. Tą portalui lrytas.lt patvirtino Lietuvos alpinizmo asociacijos atstovas Paulius Jakutavičius.

Artimieji nenori viešų laidotuvių ir prašo sunkią akimirką gerbti jų šeimos privatumą.

Žuvusio alpinisto kūnas į Lietuvą parvežtas Vilniaus laidojimo rūmų automobiliu. Kaip pasakojo laidojimo rūmų vadovė Jolanta Sprainaitienė, tai aukštus standartus atitinkantis automobilis. Kad kūnas būtų parvežtas kaip įmanoma greičiau, jį pasikeisdami vairavo du vairuotojai.

Tuo pačiu automobiliu važiavo ir likęs gyvas alpinistas Saulius Damulevičius. Tik grįžus Vilniuje surengta Pakistane tragiškai pasibaigusioje ekspedicijoje dalyvavusio alpinisto Sauliaus Damulevičiaus spaudos konferencija.

Prieš prasidedant spaudos konferencijai vos prieš pora valandų sugrįžęs S. Damulevičius kalbėjo tiesioginiame eteryje LTV žinių laidai.

S. Damulevičius sakė, kad dar Pakistane juo rūpinosi garbės konsulas Pakistane ir Turkijoje reziduojantis Lietuvos ambasadorius Kęstutis Kudzmanas, o Ukrainoje sulaukė operatyvios pagalbos iš Lietuvos diplomatų Ukrainoje.

Jis sakė, kad į Pakistaną Lietuvos alpinistai vyko ne pirmą kartą, tik jam pačiam buvo tai pirmas kartas. Iš anksčiau nebuvo jokių blogų atgarsių ar grasinimų alpinistams iš vietinių gyventojų. Netgi atvirkščiai - absoliuti dauguma vietinių žmonių buvo nuoširdūs ir paslaugūs.

„Šis įvykis yra visai nesusijęs su pavojais kalnuose - tai ne tos rizikos, prie kurių pripratę alpinistai. Terorizmas įvyko, kurio niekas nesitikėjo. Jokių perspėjimo ženklų nebuvo, - sakė jis.

Paklaustas, ar šis kraupus įvykis neatbaidė jo nuo kalnų, atsakė: „Dar kartą kartoju: su kalnais tai nesusiję. Viršūnės ten gražios ir aš labai norėčiau atsibusti dabar ten, bazinėje stovykloje, manydamas, kad nieko neįvyko, ir kopti toliau.“

Renginys prasidėjo 16 val. Kūno kultūros ir sporto departamente. Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavo kiti Lietuvos alpinizmo asociacijos atstovai - Algimantas Kuras ir Paulius Jakutavičius.

Ernestas Markšaitis
S.Damulevičius dalyvavo ekspedicijoje, per kurią žuvo Lietuvos alpinistas Ernestas Markšaitis ir dar 10 žmonių. Atsakomybę už praeitą savaitę įvykdytą išpuolį prisiėmė Pakistano Talibanas, kuris teigė taip keršijęs už savo lyderio pavaduotojo mirtį per Jungtinių Valstijų bepiločio lėktuvo reidą praėjusį mėnesį.

Alpinistas ir E.Markšaičio palaikai į Lietuvą parvežti automobiliu iš Ukrainos.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)