Nereikia būti kosmetologu, kad žinotum Kleopatros grožio paslaptį: ji dažnai maudėsi asilės pieno ir grietinėlės voniose. Tokios vonios drėkino odą ir darė ją neįprastai švelnią. Ar tikrai taip yra, ar namie gamintų produktų poveikis nėra tik mitai? Ar norėdami sutaupyti ir pasigaminti „natūralios“ kosmetikos tik dar labiau sau nepakenksime? Deja, ne viskas, kas yra šaldytuve, vertinga mūsų organizmui, ypač odai.

Pirmas mitas

Valgomosios druskos šveitiklis su citrina

Kas yra odos šveitimas? Tai senų ląstelių – keratinocitų – pašalinimas nuo odos paviršiaus. Priemonė, skirta joms pašalinti, turi ištirpdyti jungtis, kurios ir jungia tas senas ląsteles. Tai padaryti gali tik chemiškai apdorota, aktyvi priemonė. Tai galėtų būti priemonė su citrinų žievelių ekstraktu, kurio molekulinė masė maža. Patekusi į odos tarpląstelinius tarpus, ji gali atlikti savo darbą. O naudojant natūralią, neapdirbtą citriną ir druską, gali atsirasti alerginių reakcijų. Druskos kristalai pažeidžia odą, gali sukelti infekciją, nemalonų perštėjimą, niežulį, odos išsausėjimą, o į žaizdeles patekusi citrina dar ilgai primins tokį „natūralų“ šveitiklį. Kosmetikos priemonėse naudojamos mineralinės druskos, kurios yra praturtintos mikroelementais ir padeda atkurti osmosinio vandens pusiausvyrą odoje, t. y. sureguliuoja tinkamą vandens kiekį ląstelėje.

Antras mitas

Namų sąlygomis pagamintas tonikas iš vandens ir rožių žiedlapių

Paprastas vanduo nėra nei valiklis, nei prausiklis odai. Jis negali suskaldyti ant odos patekusių nešvarumų (makiažo likučių, dulkių, įvairių teršalų patekusių iš aplinkos). Vanduo tik ištraukia drėgmę, kurią pasigamino pati oda. Kosmetikos priemonėse naudojamas mineralinis jūros vanduo, distiliuoti augalų ekstraktai, arba hidrolatai. Rožių žiedlapių aktyvūs komponentai – eteriniai aliejai. Dažniausiai eteriniai aliejai išgaunami distiliuojant vandens garais, naudojant šalto spaudimo būdą arba ekstrakciją organiniais tirpikliais. O rožių žiedlapius mirkant vandenyje neišgaunami jokie aktyvūs komponentai.

Trečias mitas
Kremas iš grietinėlės, kiaušinio trynio ir ramunėlių žiedlapių

Tokiame kreme jau po kelių valandų prasideda puvimo procesas. Tai reiškia, kad bakterijos dauginasi pilnu tempu. Nė vienas šių produktų negali įsiskverbti ne tik į gilesnį odos sluoksnį, bet ir niekaip paveikti odos. Grietinėlėje esantys riebalai sunkiai užgula odą ir neleidžia jai kvėpuoti. Sudaroma puiki terpė odoje gamintis laisviesiems radikalams. Ar tikrai to mes siekiame tepdamos namie pasigamintą „kremą“? Juk taip mes tik sendiname odą, o ne ją jauniname. Iš ramunėlių negauname jokio aktyvaus komponento ir nė kiek nepadedame odai.
Citata
Nereikia būti kosmetologu, kad žinotum Kleopatros grožio paslaptį: ji dažnai maudėsi asilės pieno ir grietinėlės voniose. Tokios vonios drėkino odą ir darė ją neįprastai švelnią.

Vienintelis patarimas – neeksperimentuoti ant savo odos tepant namų sąlygomis pagamintas priemones, o pasikliauti kosmetikos pramonės sukurtomis profesionaliomis priemonėmis.

Trumpai apie kosmetikos pramonę

Sparčiai besivystant chemijos pramonei, praėjusiame šimtmetyje iškilo ir viena naujausių jos šakų – kosmetikos pramonė. Pirmasis kremas pagamintas dar senovės Graikijos mediko ir filosofo Galeno (129–200 m.). Bičių vašką panaudojęs kaip natūralų emulsiklį, rožių vandenį ir alyvuogių aliejų jis sujungė į vientisą produktą – vadinamąjį šaltąjį kremą (angl. – cold cream). Per pastarąjį šimtmetį kosmetikos pramonė pradėjo plėstis neapsakomu greičiu, nes visame pasaulyje kiekviena moteris svajoja apie lygią aksominę odą ir nepriekaištingą išvaizdą. Ir nors kasmet vis didėja priemonių ir procedūrų skaičius, ne visos moterys dar moka pasirinkti, kas tinka būtent joms.

1958 m. žymus prancūzų dermatologas Pierre'as Darphinas pradėjo naują kryptį kosmetikos srityje, dabar žinomą visame pasaulyje, – „Haute Couture“ (aukštoji mada – pranc.). Dermatologas gydė moteris ligoninėse ir suvokė, kad grožis priklauso ne tik nuo to, kaip atrodo oda, bet ir nuo to, kaip žmogus jaučiasi. Pasitelkęs kvapų terapiją, P.Darphinas sukūrė augalų galia pagrįstą technologiją, sujungusią vidinį ir išorinį grožį. „Darphin“ produktai – aukštos kokybės ir gaminami tik iš natūralių medžiagų, pagal patentuotas „Darphin“ formules išgautų ir sujungtų grynų augalų molekulių, eterinių aliejų ir augalų ekstraktų.

Kas palaiko odos grožį?

- Taisyklinga odos priežiūra

- Kokybiškos kosmetikos priemonės

- Visavertė mityba

- Reguliariai vartojami vitaminai ir mineralai, mikroelementai

- Kosmetologinės procedūros, pavyzdžiui, masažas

- Vandens procedūros

- Fizinis aktyvumas

Kas kenkia odai?

- Stresas ir miego trūkumas

- Nekokybiška kosmetika

- Netaisyklinga mityba

- Piktnaudžiavimas UV spinduliais

- Mineralų ir vitaminų trūkumas

- Hormonų sutrikimai

- Nejudrus gyvenimo būdas

- Žalingi įpročiai, tokie kaip rūkymas