„Dialogo tarp tiekėjo ir vartotojo – to labiausiai siekiame mūsų organizuojamomis šventėmis“, - sako žemės ūkio kooperatyvo „Lietuviško ūkio kokybė“ direktorius Mindaugas Maciulevičius. Praeitą savaitgalį pirmą kartą Vilniuje, prie prekybos ir pramogų centro „Akropolis“, kartu su Lietuvos bitininkų asociacija, surengta šventė „Visos medaus spalvos“ susilaukė didžiulio lankytojų dėmesio. Šventėje dalyvavo per 20 bitininkų iš visų Lietuvos regionų, kurie pristatė daugiau nei 30 rūšių medaus ir medaus mišinių.

„Tokiomis šventėmis siekiame populiarinti lietuvišką produkciją. Norime, kad žmonės apsilankę šventėje susipažintų su ūkininkais, iš kurių perka produkciją, išsiklausinėtų visas juos dominančias detales. Tad ir šį šeštadienį vykusioje šventėje medumi prekiavo patys ūkininkai, kurie noriai pasakojo apie skirtingų rūšių medų, jo naudingąsias savybes, kilmę“, - pasakoja M. Maciulevičius. Jis pastebi, kad vis daugiau žmonių nori žinoti, kokį ir kaip išgautą produktą vartoja. „Tokia šventė, kai pirkėjas turi galimybę pabendrauti su tiekėjais, sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo. Todėl sieksime, kad tai taptų tradicija ir jau galvojame apie būsimus panašius renginius. Pavyzdžiui, lapkričio 10 dieną organizuosime obuolių šventę „Visos sodų spalvos“, kurioje stengsimės pristatyti visas Lietuvoje auginamas obuolių veisles. Vartotojai galės išsirinkti sau skaniausias bei pasiklausti sodininkų jiems aktualių klausimų“, - ateities planais dalijasi M. Maciulevičius.

Šventėje savo medų pristatęs Lietuvos bitininkų asociacijos pirmininkas Žilvinas Šolys pabrėžė tokių mugių svarbą. „Medus nebūna vienodas. Atsižvelgiant į tai, kokioje vietovėje jis surinktas, kokie augalai dominuoja, tokias ir naudingąsias savybes medus turi. Atitinkamai skiriasi ir skonis. Šventės metu lankytojai galėjo paragauti įvairių medaus rūšių ir tai leido kiekvienam atrasti labiausiai jam patinkantį skonį, pabendrauti su bitininku“, - sako Ž. Šolys. Šventės metu lankytojams buvo pristatyti pievų ir miško augalų, liepų viržių, grikių, kitos medaus rūšys, įvairūs natūralūs medaus mišiniai, kiti bičių pagaminami produktai: pikis, bičių duonelė, žiedadulkės, vaško gaminiai, koriai. Taip pat bitininkai įrengė stiklinį avilį, kuriame visi norintys galėjo pamatyti, kaip jame verda bičių gyvenimas.

Didžioji dauguma medumi šventėje prekiavusių bitininkų turi išskirtinės kokybės sertifikatus ir ženklina savo produkciją išskirtinės kokybės ženklu. Tai parodo, kad šių bitininkų gaminama produkcija yra griežtai reglamentuojama ir dėl to išlaiko visas gerąsias savo savybes.

Kalbėdamas apie išskirtinės kokybės produkciją M. Maciulevičius teigia, kad lietuviai turi aukšto lygio produktų, kuriais gali didžiuotis. „Kiekviename žemės ūkio sektoriuje turime, ką parodyti ir apie ką papasakoti. Auginame ar išgauname daug unikalių produktų, kurie dažnai lieka neįvertinti tik dėl to, kad jiems trūksta žinomumo. Didelėse šventėse šie produktai paskęsta produktų gausoje. Todėl ir nusprendėme organizuot temines įvairių ūkio sektorių šventes. Čia vartotojas turės galimybę sužinot visas jį dominančias subtilybes“, - sprendimą organizuoti šias šventes pristatė ŽŪK „Lietuviško ūkio kokybė direktorius.