Nuo metų pradžios Vilniaus, Kauno ir Panevėžio vaikų darželius lankė „Topo centro“ inicijuota ir VšĮ „Lietuvos idėjų forumas“ organizuojama edukacinė programa, mokanti mažylius, ką reikia daryti su atgyvenusia buitine technika, kur ją saugiai priduoti sunaikinimui. Kad vaikai geriau suprastų perduodamą žinutę, programa buvo parengta kaip linksmas spektaklis – „Topo pasaka“.

Per pirmąjį etapą programėlė aplankė tris didžiuosius Lietuvos miestus – Vilnių, Kauną ir Panevėžį – ir daugiau nei 50 jų vaikų ugdymo įstaigų. Iš viso nuotaikingą spektakliuką „Topo pasaka“ pamatė daugiau nei 4000 vaikų.

„Miestų šiukšlinimas atgyvenusia buitine technika tapo vis aktualesne ir jautresne problema, – apie akcijos esmę pasakoja projektą įgyvendinančios VŠĮ „Lietuvos idėjų forumas“ direktorius Erikas Kundreckas.

Aurelija Rusteikienė, „Topo centro“ atstovė žiniasklaidai sakė, kad „Topo centras“ jau kelerius metus įgyvendina akciją, kurios tikslas – „žaliasis“ visuomenės švietimas. „Norime, jog ir vaikai nuo mažens žinotų, kad perdirbimui reikia priduoti ne tik sugedusį seną tėvelių šaldytuvą, bet ir savo sulūžusius ar sugedusius elektroninius žaisliukus, išsekusias, juos maitinusias, baterijas“, - sakė A. Rusteikienė.

Nuotaikingame, interaktyvame spektaklyje vaidinę profesionalūs aktoriai Evaldas Leskauskas ir Birutė Prekevičiūtė-Meškauskienė buvo maloniai nustebinti, kad jau keturių-šešių metų vaikai domisi aplinkosauginėmis problemomis, namuose tėvelius verčia rūšiuoti šiukšles, o senas baterijas išmeta tik į tam skirtas dėžes. „Vaikai mus patikindavo, kad spektakliuko metu įgytas žinias perduos ir savo tėveliams bei neleis pasenusių prietaisų išmesti tiesiog kieme, – pavykusia akcija džiaugėsi aktorius E. Leskauskas.

Žinioms įtvirtinti po spektakliuko vaikams buvo dovanojamos spalvinimo knygelės, kuriose užduotys pateikiamos spektaklio motyvais. Rėmėjų dėka spektakliukai ir spalvinimo knygelės vaikams buvo dalijamos nemokamai.

Prie akcijos rėmėjų prisidėjo ir asociacija EPPA, kurios vienas iš tikslų – saugus senos buitinės technikos surinkimas. „Džiaugiamės, kad „žaliosios“ iniciatyvos nenuleidžia rankų ir nors sunkiai, tačiau skinasi kelią į Lietuvos gyventojų sąmonę. Mes ypač daug tikimės iš jaunosios kartos, kuri, panašu, auga gerokai atsakingesnė, – sakė asociacijos EPPA direktorius Giedrius Mikulskas.

Po sėkmingai pasibaigusio pirmojo etapo ir sulaukusi didžiulio ugdymo įstaigų susidomėjimo, edukacinė programėlė „Topo pasaka“ išeina vasaros atostogų. Į vaikų darželius ir mokyklas programa žada sugrįžti rudenį. Planuojama, kad linksmojo spektaklio sulauks ne tik didžiųjų miestų, bet ir provincijos vaikų darželių ir mokyklų auklėtiniai.