Anykščių regioninio parko lankytojų centre įrengta nauja ekspozicija, kurios tikslas - atskleisti šios saugomos teritorijos gamtos turtus bei vietovės išskirtines vertybes.

Anykščių regioniniame parke toks išskirtinumas yra poetų ir rašytojų gausa. Anykščiai – literatūrinė Lietuvos sostinė. Čia gimė poetas vyskupas Antanas Baranauskas, odės Lietuvos gamtai „Anykščių šilelio“ autorius, čia gyveno ir kūrė Jonas Biliūnas, Antanas Vienuolis. Ekspozicija įkurta buvusiose mokyklos patalpose, todėl interjero dizaino leitmotyvas – raidės ir žodžiai.

Lankytojų centro ekspozicijoje meniškai ir įtaigiai pateikta informacija apie saugomus gamtos turtus bei žmogaus sugebėjimus nuo senų laikų vykdyti ūkinę veiklą darnoje su gamta. Tam panaudoti istoriniai ir faktiniai duomenys, vietovės žemėlapiai, garso failai, filmuota medžiaga.

Dabartinį Anykščių regioninio parko reljefą suformavo paskutinis ledynas prieš 16 tūkst. metų. Jam tirpstant atsirado senkloniai, kuriais dabar teka Šventoji – tarsi arterija plukdanti savo vandenis nuo pat šiaurinės lyg pietinės parko dalies, kartu surinkdama mažesniųjų upių ir upelių – Virintos, Anykštos, Variaus, Elmės, Šlavės – vandenis. Aukščiausios Storių kalvos siekia 194 metrus, o giliausias Šventosios upės slėnis su senvagėmis, eroziniais atragiais ir raguvomis yra 60 metrų virš jūros lygio.

Ekspozicijoje susipažinsite ir su gamtos vertybėmis. Pats įspūdingiausias ir žinomiausias yra Rubikių ežeras protakomis susijungęs su Dusyno, Limino ir Mūšėjaus ežerais. O didžiausia ežero puošmena 16 salų, turinčių įspūdingus pavadinimus: Pertako, Bučinė, Varnagrotė, Česnakinė, Liepinė, Didžioji ir kt. Parko teritoriją puošia vienas žinomiausių bei labiausiai lankomų, antras pagal dydį Lietuvoje – Puntuko akmuo, kaip amžinas paminklas didvyriams, Atlanto nugalėtojams Steponui Dariui ir Stasiui Girėnui. Čia yra ir didžiausias Lietuvoje gėlo vandens šaltinis – paslaptingasis „Karalienės liūnas“.

Lankytojų centro ekspozicija skatina lankytojus domėtis Anykščių regioniniame parke saugoma gamta, praeities ir dabarties tradicijomis.

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Anykščių regioninio parko Lankytojų centro ( J. Biliūno g. 55, Anykščiai) ekspozicijos fone.