Vilniaus miesto gyventojai ir jo svečiai gegužės 12 dieną, 12 - 17 val. kviečiami į pramogų ir laisvalaikio centrą „Panorama”, kur vyks gražia tradicija tapusi pavasario šventė, skirta pasveikinti jau sugrįžusius ir savo lizduose įsikūrusius gandrus. Šiemet Lietuvos ornitologų draugijos (LOD) organizuojamoje šventėje dalyvaus ir dvi kitos gamtinės nevyriausybinės organizacijos – VšĮ „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ ir Lietuvos gamtos fondas. Jos rūpinasi miškuose perinčio mažojo erelio rėksnio, tik pietinėje Lietuvoje išlikusio balinio vėžlio bei pamario užliejamų pievų gyvūnijos išsaugojimu.

Nevyriausybinės organizacijos supažindins su gamtosauginiais projektais, kurių veiklas, kartu su Aplinkos ministerija, finansuoja Europos Komisijos sukurta „LIFE+“ programa, kartu paminint jos 20-ties metų sukaktį. Per šį laikotarpį Europoje ji finansavo kelis tūkstančius gamtosauginių projektų, iš kurių vienuolika vyko ar tebevyksta Lietuvoje. Ir šiuo metu tai yra svarbiausia Europos Sąjungos gamtinių vertybių apsaugai skirta programa.

PLC „Panorama“ organizuojamas renginys skirtas supažindinti plačiąją visuomenę kaip saugomos nykstančios šalyje ir Europoje rūšys, jų buveinės, kokiomis priemonėmis siekiama sudaryti palankias sąlygas joms išlikti stipriai besikeičiančioje aplinkoje, ir kaip suderinti žmogaus vartotojiškus poreikius su gamtinių vertybių apsauga. Demonstruojant daugeliui kasdien nematomą gyvūnų gyvenimą, bus siekiama priartinti žmogų prie gamtos, atskleisti jam paslaptingai atrodančio gyvojo pasaulio ypatumus. Jauniesiems žiūrovams bus parengta priimtimesnė, dažnai žaidybinės formos programa. Visų šventės dalyvių lauks linksmi žaidimai, jaunųjų atlikėjų pasirodymai, kūrybiniai užsiėmimai, konkursai, piešinių bei fotografijų parodos, gyvūnų balsai, prizai, įvairios vaišės.

Tradiciškai žymi programos dalis bus skirta Lietuvos nacionaliniam paukščiui – baltajam gandrui. Renginio metu supažindinsime su šio paukščio tarmiškais vardais, jo svarba lietuvių kasdieninio gyvenimo papročiuose. Taip pat pasakosime sakmę apie gandrą, seksime pasaką apie gandro ir gervės piršlybas, aptarsime gandro santykius su kitais paukščiais, parodysime kur kiekvienas gali surasti išsamią informaciją apie kiekvieną Lietuvoje perinčią baltųjų gandrų porą. Tačiau nebus pamiršti ir mūsų šalyje dar nereti, bet kitur nykstantys mažieji ereliai rėksniai. Su jų gyvenimu supažindins įspūdinga fotografijos paroda. Taip pat transliuosime ne tik gandro ar kitų paukščių, bet ir varlių balsus. Pačių aktyviausių mažųjų šventės dalyvių lauks dovana – nuostabi ekskursija į Rambyno regioninį parką, Bitėnų kaime esančią baltųjų gandrų koloniją. Šią ekskursiją dovanoja Lietuvos ornitologų draugija.

RENGINIO PROGRAMA

12:00 – 12:40 Renginio atidarymas:

1. ES aplinkos finansinio instrumento LIFE+ programos pristatymas;

2. Projekto „Baltųjų gandrų (Ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje“;

3. Projekto „Mažojo erelio rėksnio (Aquila pomarina) apsauga Lietuvos miškuose“;

4. Projektų „Bandomojo ekologinio tinklo pietų Lietuvoje sukūrimas“ ir „Baltijos jūros pakrančių lagūnų buveinių kompleksų atkūrimas“ pristatymas;

12:30 – 17:00 Žaisminga programa šeimoms (PC „Panorama“ I aukštas), kurioje periodiškai vyks:

5. Vaikų šokių studijos „Džiaugsmas“ šokėjų „Gandrų ir varlių tango“ pasirodymai su pamokėlėmis;

6. Vaikų dainų grupės „DND studija“ koncertas;

7. Vėžliuko menų studija;

8. Etnografo pasakojimas apie mūsų senolių tradicijas ir papročius apie paukščius bei vėžlį;

9. Fotosesija gandro „Ga-Ga“ fotostudijoje;

10. Vaikų laukia „Ereliukų“ žaidimų kampelis bei Gandro paruošti linksmi ir netikėti ŽAIDIMAI:

Varlinėjimas (varlių gaudymo varžybos)

Gandro žiedavimas

Stipriausio sparno rinkimai

Dėlionės „Paukščių takas“ dėliojimas

„Atspėk, koks paukštis aš esu“

Išmėtytų gandro kiaušinių rinkimas

Erelio pietūs

Vėžlių lenktynės ir t.t.

11. Renginio metu bus eksponuojama vaikų piešinių paroda, tema: „Mes globojame gandrus, erelius, vėžlius“ (vaikų piešiniai bus renkami PC „Panorama“ informacijos centre iki gegužės 10 d., o renginio metu už geriausius piešinius mažieji dailininkai bus apdovanojami maloniais prizais);

12. Vyks balsavimas „Iš kur atsiranda vaikai? – Ar vaikai randami po kopūstais, ar juos atneša gandrai?“;

13. Renginio svečius draugiškai pasitiks svarbiausias renginio dalyvis – „Gandras“ su palyda, kurie visus vaišins vaišėmis iš užjūrio. Žaidimus praves ir renginio dalyvius užims šaunusis žaliasis „Girinukas“.

12:40 – 17:00 PLC „Panorama“ II aukšte vyks:

14. Lietuvos ornitologų draugijos filmo apie baltąjį gandrą „Gandrai visada grįžta namo...“ demonstravimas;

15. Gamtos tyrimų centro sukurtos Lietuvos baltųjų gandrų lizdų duomenų bazės demonstravimas;

16. VŠĮ „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ filmuotos medžiagos apie mažuosius erelius rėksnius ir lizdų jiems kėlimą demonstravimas;

17. Lietuvos gamtos fondo garso įrašų su varlių balsais demonstravimas.

Visą renginio laiką vyks:

18. VŠĮ „Gamtosaugos projektų vystymo fondas“ projekto „Mažojo erelio rėksnio apsauga Lietuvos miškuose" fotonuotraukų paroda (I aukštas);

19. Projekto „Baltųjų gandrų (Ciconia ciconia) apsauga Lietuvoje“ AB LESTO gandrų fotonuotraukų paroda (-1 aukštas).

Šventės proga visus vaikus kviečiame dalyvauti PIEŠINIŲ KONKURSE, tema:
„Mes globojame gandrus, erelius, vėžlius“

KONKURSO SĄLYGOS:

- nupieštą gandro, erelio ar vėžlio piešinį atnešk arba atsiųsk paštu (adresu Saltoniškių g. 9, LT-08105 Vilnius) į prekybos ir laisvalaikio centro „Panorama“ informacinį centrą iki gegužės 10 d. (ant voko užrašyti: „PLC Panorama Informacinis centras. Piešinių konkursui“)

- piešinio kampe užrašyk savo vardą ir amžių, o antroje pusėje kontaktinį tel. nr.

- ateik gegužės 12 d. į renginį PC „Panorama“, žaisk ir laimėk prizus.

Piešiniai bus eksponuojami renginio metu (PLC „Panorama“ I-ame aukšte). Geriausių piešinių autoriai bei žaidimų laimėtojai bus apdovanoti maloniais prizais bei pagrindiniu renginio prizu - ekskursija į Rambyno regioninį parką, Bitėnų kaime esančią baltųjų gandrų koloniją. Šią ekskursiją dovanoja Lietuvos ornitologų draugija.