Kunigaikščio Šereikos vadovaujama gynybinė pilis, esanti prie Jūros upės ir Nemuno santakos, buvo viena iš pilių, žyminčių rytinę Skalvos žemės ribą ir, tuo pačiu, saugančią Rambyno šventvietę. Kaip svarbi skalvių kovų su kryžiuočiais vieta, Šereikos pilis minima dar 1276 metais P. Dusburgiečio kronikoje. Pilis buvusi strategiškai svarbioje vietoje, nes galėjo kontroliuoti pakrančių ir vandens prekybos kelius.

Paskutinis skalvių genties vadas Šereika įnirtingai kovėsi su kryžiuočiais, bandydamas apsaugoti savo žmones ir skalvių žemes, bet buvo pražudytas išdavikų ir, patekęs priešams, žuvo. Tada skalviai išnyko iš žmonijos istorijos. Baltų genčių liko dar mažiau.

Pilies vietos paieškos užtruko ilgai, tik 1988 metais archeologas Valdemaras Šimėnas surado šį piliakalnį. Šereiklaukio piliakalnio reikšmė Lietuvai yra ypatinga. Tai vienintelė žemėje vieta, tikrai menanti skalvių genties kovas už išlikimą.

Iš rytų piliakalnį saugo status Nemuno šlaitas, iš pietų ir vakarų šaltinėtos griovos, o iš šiaurės pusės – gilus griovys ir pylimas. Aikštelė 65x35 metrų, apardyta karo apkasų. 2011 metais Šereiklaukio piliakalnis pritaikytas lankyti: „išvaduotas“ nuo medžių ir krūmų, sutvirtinti piliakalnio šlaitai, įrengti laiptai, nutiesti pėsčiųjų takai, pastatyti informaciniai stendai.

Šereiklaukio piliakalnį galima lankyti iš dviejų pusių. Važiuojantys keliu „Jurbarkas - Šilutė“ nuo Kauno pusės, Vilkyškių miestelio centre turėtų sukti kairėn, keliu su nuoroda „Šereiklaukis 8 km.“. Šereiklaukio kaime, prie Milžinkapio dešinėn vingiuoja keliukas, kuris atveda į automobilių stovėjimo aikštelę pamiškėje. Nuo jos pėsčiųjų takeliu iki piliakalnio reikia eiti 750 metrų.

Galima pasirinkti paprastesnį būdą. Tada nereikėtų sukti minėtu keliu, bet tektų važiuoti pirmyn dar 1,5 km. ir nuo kelio dešinėje pusėje pamatysite piliakalnį. Iki jo pėsčiomis eisite tik apie 300 metrų.

Važiuojantys nuo Klaipėdos pusės turėtų sukti dešinėn privažiavę nuorodą „Rambyno kalnas 3 km“ ( 5 km. nuo Mikytų sankryžos). Iki Šereiklaukio piliakalnio , aplankydami Rambyno kalną, Bitėnų kaimo gandrų koloniją, vaizdingu vieškeliu važiuosite 15 km.

Šereiklaukio piliakalnis

Konkurso „Atrask ir pažink Lietuvos saugomas teritorijas“ metu siūloma aplankyti nacionalinių ir regioninių parkų įdomesnes vietoves, gamtos bei kultūros paveldo objektus ir fotoaparatu juos užfiksuoti.

Kur nusifotografuoti? Fotografuotis prašome Šereiklaukio piliakalnio fone, nesvarbu iš kurios pusės jį aplankysite.