Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos (VTD), jau penktą kartą įgyvendindamas projektą „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“, skelbia konkursą mokykloms „Darnus turizmas mano krašte“. Šiais metais būtent mokiniai atras tas Lietuvos turizmo vietoves, kurios puoselėja gamtos įvairovę, kultūros paveldą, tradicijas bei leidžia jas išsaugoti ateities kartoms.

„Norime paskatinti jaunimą domėtis savo krašto gamta, kultūra, tradicijomis ir tuo pačiu leisti mokiniams susipažinti su darnios veiklos principais. Projektas padės atkreipti visuomenės dėmesį ne tik į geruosius darnaus turizmo pavyzdžius. Lietuvoje yra nemažai ir kenkiančio turizmo veiklų, todėl lauksime mokinių idėjų, kaip šias problemas spręsti“, – sakė VTD direktorė Raimonda Balnienė.

Konkurse „Darnus turizmas mano krašte“ dalyvaujančios klasės kurs vaizdo pristatymus apie turizmo vietoves ir sieks parodyti geros praktikos pavyzdžius savo rajone. Darnus turizmas idealiu atveju turi atitikti pagrindinius darnios veiklos principus, t.y., teikti ne tik ekonominę naudą, bet ir tausoti gamtą bei kurti gerovę mums visiems.

Visi dalyvių pristatymai bus patalpinti socialinio tinklo „Facebook“ puslapyje „Darnus turizmas mano krašte“. Šio puslapio gerbėjai ne tik galės peržiūrėti konkurso dalyvių darbus, bet ir palaikyti savo favoritus – balsuoti bei komentuoti. Pristatymus konkursui galima siųsti iki gegužės 25 dienos.

Konkurso nugalėtojas – visa klasė – laimės dviejų dienų kelionę į Latviją, kur galės pasižvalgyti po patraukliausias šios šalies turizmo vietoves. Be prizų neliks ir antrosios bei trečiosios vietos laimėtojai. Visiems konkurso dalyviams bus įteiktos atminimo dovanos.

Projektas „Patraukliausios Europos turizmo vietovės“, angl. EDEN (European Destinations of Excellence), skirtas skatinanti tvaraus turizmo plėtrą Europos Sąjungoje. Šis projektas pagrįstas kasmetiniais nacionaliniais konkursais, kurių metu kiekvienoje dalyvaujančioje šalyje renkamos patraukliausios turizmo vietovės.

Lietuva EDEN projekte dalyvauja nuo 2008 m. Lietuvos turizmo traukos vietovės vardus jau yra pelnę Užgavėnių tradicijomis garsėjantis Žemaitijos nacionalinis parkas, Šilutės regione esantis Nemuno deltos regioninis parkas ir ežeringasis Zarasų kraštas. Praėjusiais metais nugalėjo Rokiškio dvaro sodyba kaip geriausias atstatytas ir turizmui pritaikytas statinys.

Visa informacija apie konkursą pateikiama „Facebook“ tinklalapyje.