VšĮ „Ekošviesa“ bei Elektros ir elektroninės įrangos gamintojų ir importuotojų asociacija (EEPA) plečia panaudotų energiją taupančių lempučių surinkimo Lietuvoje tinklą. Didžiuosiuose šalies miestuose veikia 34 elektroninių atliekų surinkimo punktai, kuriuose yra priimamos ir energiją taupančios lemputės. Šiais metais lempučių surinkimo tinklą papildė specialios dėžutės, pastatytos prekybos tinkluose: 21 – prekybos tinklo „Topo centras“ parduotuvėse ir 40 – prekybos centruose „Senukai". Taip pat 50 dėžučių planuojama pastatyti Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose.

„Iki šiol mūsų šalyje trūko panaudotų elektros lempučių surinkimo sistemos, – sako VšĮ „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. – Daugelis žmonių nežino, jog pirkdami energiją taupančią lemputę prekybos centre, jie gali ten atiduoti ir jau nebeveikiančią.“ T. Ruželės teigimu, daugiausia panaudotų elektros lempučių atiduodavo perdirbti verslo įmonės, o pavieniai gyventojai jas dažniausiai išmesdavo su buitinėmis atliekomis. Dabar, plečiant lempučių surinkimo Lietuvoje tinklą, jas teisingai atiduoti galės ne tik didmiesčių, bet ir mažesnių miestelių gyventojai.

„Per metus „Topo centro“ ir „Euronics“ parduotuvėse nuperkama vidutiniškai 10 tūkst. energiją taupančių lempučių, o atgal atnešama vos keli procentai, – sako „Topo grupės" komunikacijos projektų vadovas Erikas Kundreckas. – Nuo šiol prekybos centruose stovinčios dėžutės atliks ne tik surinkimo, bet ir pirkėjų informavimo bei švietimo funkciją.“ Pasak E. Kundrecko, „Topo centro“ ir „Euronics“ parduotuvės, kuriuose apsilanko itin daug žmonių, turi visas galimybes prisijungti prie ekologinio gyventojų švietimo: „Pernai inicijavome ekologinio karavano „Eko topo" žygį per Lietuvą, kurio metu iš gyventojų buvo nemokamai renkama sena, nebenaudojama buities technika, šįmet organizuojame ekologinę programą vaikų darželių auklėtiniams, todėl iškart pritarėme iniciatyvai pastatyti mūsų parduotuvėse dėžutes energiją taupančioms lemputėms“.

Neperdirbamos, savo sudėtyje gyvsidabrio turinčios lemputės, yra priskiriamos prie pavojingų, žalingą poveikį aplinkai turinčių atliekų. „Sudužus lemputei namie, tereikia apie 15 minučių vėdinti patalpas, tačiau didžiausias pavojus kyla tada, kai dideli tokių lempučių kiekiai, susirinkę komunalinių atliekų sąvartynuose, yra sutraiškomi ir iš jų į aplinką išleistas gyvsidabris patenka į gruntinius vandenis arba artimiausius vandens telkinius – šiuose vandenyse sugautoje žuvyje jau yra didelė gyvsidabrio koncentracija“, – atkreipia dėmesį „Ekošviesos“ vadovas.

Senų energiją taupančių lempučių surinkimas ir utilizavimas yra ilgalaikė ES vykdomos ekologinės politikos dalis. VšĮ „Ekošviesa“ energiją taupančias lemputes Lietuvoje surenka nuo 2010 m. Surinktos lemputės yra atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. Elektrą taupančios lemputės nuo šiol yra renkamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Utenoje, Ukmergėje, Mažeikiuose, Prienuose, Zarasuose, Rokiškyje, Kaišiadoryse, Panevėžyje, Elektrėnuose, Alytuje, Telšiuose, Šiauliuose, Biržuose, Druskininkuose, Jonavoje, Kėdainiuose, Radviliškyje, Raseiniuose, Tauragėje, Jurbarke, Visagine, Marijampolėje.