Interneto paieškos milžinė „Google“ paskelbė 2011 m. populiariausių „žalių“ paieškų rezultatus. Tai dalis kompanijos ataskaitos, vadinamo Zeitgeist (iš vok. k. „laiko dvasia“), kuriame pristatomos populiariausios tų metų paieškų užklausos.

Remiantis „Google“ pranešimu, GRYNAS.lt sudarė populiariausių paieškos žodžių penketukus ir pateikia jų aprašymus.

Nykstantys gyvūnai:

1. mažoji panda - artimesnė meškėnui nei didžiajai pandai, priklausančiai lokinių šeimai. Dieną ji miega, susirietusi ant šakos ir uodega prisidengusi akis arba prispaudusi galvą prie krūtinės. Maitinasi naktimis, daugiausiai bambukų ūgliais, nors mielai ėda žolę, šaknis, vaisius, giles, peles, paukščius ir jų kiaušinius. Mažajai pandai iškilęs išnykimo pavojus. Gamtoje gyvena apie 10 tūkst. suaugusių individų. Nyksta dėl gyvenamųjų teritorijų naikinimo ir brokonieriavimo.

Mažoji panda ilsisi

2. ocelotas - paplitęs Amerikos žemyne. Jo arealas driekiasi nuo Centrinės Amerikos iki Pietų Amerikos centrinės dalies. Labiausiai į šiaurę nutolusi ocelotų paplitimo sritis – Teksaso valstija (JAV). Kiek rečiau ocelotai sutinkami Trinidado saloje (Karibuose). Tankiausia ocelotų populiacija yra tropiniuose miškuose. Atvirų vietovių plėšrūnas vengia. Amerikos kontinente yra priskaičiuojama 11 oceloto porūšių. Dėl gražaus kailio ocelotai yra medžiojami.
Ocelotas

3. tapyrai - Gyvūnai panašūs į kiaules, bet turi trumpą ir judrų straublį, kuris susiformavo nosiai suaugus su viršutine lūpa. Paplitę miškingose srityse Pietryčių Azijoje ir Pietų bei Centrinėje Amerikoje, visada arti vandens. Saugodamiesi plėšrūnų ir vėsindamiesi jie daug laiko praleidžia vandenyje, iškišę tik straublį kaip kvėpavimo vamzdelį. Yra keturi porūšiai, visi saugomi kaip nykstančios rūšys.
Tapyras - į kiaulę panašus gyvūnas

4. baltagalvis erelis - Baltagalvis erelis minta daugiausia žuvimi (ypač upėtakiais, lašišomis), neretai – dvėseliena. Taip pat kartais gaudo smulkius žinduolius – kiškius, triušius, meškėnus, ondatras, elnių jauniklius, be to paukščius (ypač antinius), krabus, driežus. Gyvena jūrų, upių, didelių ežerų pakrantėse, kur daug atviro vandens plotų ir gausu žuvies. Lizdams pasirenka senus, subrendusius spygliuočius ar kietos medienos lapuočius medžius. Jie turi būti netoli vandens telkinio, su geru apžvelgiamuoju lauku. Jautrūs žmonių veiklai, todėl gyvena retai apgyvendintuose plotuose. Baltagalvis erelis yra JAV nacionalinis paukštis.

Baltagalvis erelis

5. didžioji panda - Didžiųjų pandų gyvenimo vieta apima tik 5900 km². Tai yra kalnuotos Kinijos Sičuanio, Šansi ir Gansu provincijų teritorijos. Pandos gyvena subtropiniuose kalnuose su tankiu mišku, maždaug 1500-4000 m aukštyje. WWF (World Wildlife Fund) organizacijos simbolis, dėl savo riboto paplitimo laikomas bendru nykstančių rūšių apsaugos simboliu. Nors ir priklauso plėšriesiems žinduoliams, pandos yra žolėdės, minta daugiausia bambukais, racioną paįvairina vaisiais ir vabzdžiais.

Didžioji panda

Žaliasis klausimas:

1. kaip kompostuoti? - Komposto ruošimui tinka visos biologiškai skaidžios atliekos: sodo ir daržo augmenija, šienas, šiaudai, nupjauta žolė, lapai, smulkios medžių ir krūmų šakelės, pjuvenos, vandens telkinių augmenija ir dumbliai, dalis virtuvės atliekų, arbatos, kavos tirščiai.

Komposto dėžės dugne paklojamas medžio skiedrų, smulkių šakelių, šaknų sluoksnis. Tuomet užpilamas sodo ir daržo augalinių atliekų ir drėgmę sulaikančių medžiagų (durpių, pjuvenų, susmulkintų šakų)sluoksnis. Tai užtikrina oro patekimą į kompostą.

Prieš dedant į komposto dėžę,  stambesnes atliekas reikėtų susmulkinti. Virtuvės atliekas reikia sumaišyti su augalų atliekomis, sausas atliekas - su šlapiomis, smulkias - su stambiomis. Į kompostą rekomenduojama įdėti keletą stambesnių šakelių, kurios neleis atliekoms susislėgti.

2. kas yra veganas? - Veganizmas yra gyvenimo būdas, kurio esmė - visiškas gyvūninės kilmės produktų atsisakymas. Dažniausiai tai liečia maistą, tačiau etinių motyvų veganai taip pat nepritaria gyvūnų naudojimui rūbų ir kitokioms reikmėms, kurios gali sukelti gyvūno skausmą arba jo mirtį.

Veganai nevartoja jokių gyvūninės kilmės produktų, tokių kaip mėsa, žuvis, kiaušiniai, želatina, pienas, medus ir kt.; nenešioja rūbų iš odos, kailių, šilko, pūkų; pasisako prieš eksperimentus su gyvūnais bei gyvūnų naudojimą pramogoms.

3. kas sukelia žemės drebėjimus? - Žemės drebėjimas yra staigaus žemės plutos tampriosios deformacijos energijos išsilaisvinimo, spinduliuojamo seisminėmis bangomis, pasekmė. Žemės plutos deformacijos ir jų sukuriamos įtampos atsiranda dėl litosferos plokščių judėjimo viena kitos atžvilgiu. Skirtinguose regionuose šis judėjimas yra nevienodo greičio. Dėl trinties plokštės sustoja ir pradeda deformuotis. Procesas vyskta tol kol deformacijos jėgos viršija uolienų atsparumą ir jos lūžta. Energija kaupiama iš lėto, o atsipalaiduoja staiga, tuo sukeldama seismines bangas, kurios plačiai paplinta. Kasdien įvyksta šimtai tokių žemės drebėjimų, tačiau silpnesniųjų žmonės net nejaučia. Žemės drebėjimus sukelia ir ugnikalnių išsiveržimai ar žmogaus veiklos padariniai (pvz., aktyvios kalnakasybos rajonuose). Galingi žemės drebėjimai gali sukelti milžiniškas katastrofas.

4. ar žuvis yra mėsa? - Griežto apibrėžimo nėra tačiau, šnekamojoje kalboje kartais sakoma - "žuvies mėsa", vegetarai ir veganai žuvį laiko mėsa ir jos nevalgo, gyvulinė mėsa yra tiesiog raumuo, kurį turi ir žuvys, todėl žuvį taip pat galėtume laikyti mėsa.

5. kas yra LED apšvietimas? - Šviesos diodas (angl. LED; Light – emitting diode) – tai puslaidininkis prietaisas, elektros srovę tiesiogiai paverčiantis šviesa. Paprastai tariant, LED yra maži šviesos šaltiniai, kurie skirtingai nuo įprastų kaitrinių lempučių neturi užpildo kuris gali išdegti. Vos kelių milimetrų ilgio diodas skleidžia šviesą, kai juo teka elektros srovė.

Pagrindiniai LED privalumai lyginant su kaitriniais šviesos šaltiniais yra mažesnės energijos sąnaudos, ilgesnis tarnavimo laikas, didesnis efektyvumas, kompaktiškas dydis, momentinis įjungimas/išjungimas bei didesnis patvarumas bei patikimumas.

Alternatyvi energija:

1. saulės energija,
2. branduolinė energetika,
3. vėjo energija,
4. etanolis
- Distiliacijos būdu gaunamas etanolis yra 96,5 % pagal tūrį, todėl šis procentingumas yra plačiai žinomas ir yra konstanta. Gėrimas, pagamintas iš etanolio, vandens ir kitų priedų, kurio alkoholio koncentracija 38-40 proc., yra vadinamas degtine. Etanolis yra natūralus cheminis junginys, todėl nuo seno yra žinomas jo biologinis aktyvumas ir atsiradimo būdai. Naudojamas maisto pramonėje (kaip maisto priedo E numeris – E1510), farmacijoje, medicinoje ir kaip kuras vidaus degimo varikliams.

5. biodyzelinas - Biodyzelinas yra ekologiškai švarūs degalai, skirti dyzeliniams varikliams. Tai yra iš rapsų aliejaus pagamintas riebiųjų rūgščių metilo esteris. Dyzeliniuose varikliuose jį galima naudoti gryną arba įvairių santykių mišiniuose su mineraliniu dyzelinu. Tačiau jie turi ir neigiamą pusę - kenkia specialiai tam nepritaikytam varikliui atsiliepia ir aplinkai.

Biodyzelinas Europoje daugiausia gaminamas iš rapsų žaliavos (grūdų), kuri metanoliu esterifikuojama į rapsų metilo esterį – RME. JAV biodyzelinas dažniausiai gaunamas iš sojos: naudojamas sojos metilo esteris – SME. Beatodairiškai plečiami šių energetinių kultūrų plotai taip pat jau seniai atsidūrė kritikos taikiklyje. Nekeičiant sėjomainos žemės ūkiui dėl monokultūrų gresia degradavimas, t.y. dirvožemio išsekimas, kai jis kitoms kultūroms taps nenašus. Dėl šių pasekmių kai kurių šalių rinkose jau susiduriama su pagrindinių maisto produktų problema.

Pakartotinis naudojimas:

1. pirkinių maišeliai,
2. vystyklai,
3. plastikiniai vandens buteliai,
4. Kavos aparatų filtrai,
5. plastikiniai puodelių dangteliai.

Perdirbimas:

1. šiukšlių sala - tai milžiniško dydžio plotas šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyje, kurioje vandenyno srovės sunešė daug šiukšlių ir teršalų. „Sala" pradėjo smarkiai didėti nuo 1950-ųjų, kai pradėta masiškai vartoti plastmasines talpas. Dėl ypatingų Ramiojo vandenyno šiaurinės dalies srovių, į susidarančio verpeto centrą patenka visos šiukšlės, kurias į vandenyną plukdo iš žemyno atitekančios upės.

Todėl salos centras laikosi sąlyginai vienoje vietoje, tarp San Francisko ir Havajų. Mokslininkai apskaičiavo, kad šiuo metu 80 proc. salos pagrindo sudaro plastmasė. Jos plotas išplito per milijoną kvadratinių kilometrų, į kurį tilptų dvi Teksaso valstijos! Didelė dalis šiukšlių yra labai mažos ir nematomos plika akimi nuo laivo, jų negali užfiksuoti ir palydovai.

Gamtoje silpnai yranti plastmasė kelia didžiulę grėsmę vandenyno florai ir faunai. Pakrantės komisija mano, kad atsikratyti sala neįmanoma, kol nebus sumažintas plastmasės išmetimas į vandenį ir apskritai jo gamyba. Kitokiu atveju joks vandenyno valymas nepadės: greitas salos augimas sugriaus visas gamtosaugininkų pastangas.

2. elektronikos perdirbimas,

3. „Apple“ produkcijos perdirbimas - kompanija "Apple" vykdo nuosavą perdirbimo kampaniją. Vartotojai gali atsiųsti arba atnešti savo įrenginius į artimiausią pardupotuvę ir jie bus perdirbti nemokamai ir saugiai. Už daugumą elektroninių prietaisų duodama dovanų arba nuolaidų kitam įrenginiui įsigyti.

4. Trash pack žaislai - JAV populiarūs iš perdirbto plastiko gaminami žaislai. Vaizduoja įvairias pabaisas, kurios, neva, atsiranda iš neperdirbtų produktų.

Trash Pack žaislai

5. tvarūs namai - dar vadinamas pasyviuoju namu. Tai pastatas, kuris pats sau užsitikrina didžiąją dalį energetinių poreikių (elektrą ir šilumą). Tiesa, tuo metu tai buvo brangi statyba, kadangi tokį namą reikia labai gerai apšiltinti, jo langų šilumos pralaidumo koeficientas taip pat turi būti labai mažas, šilumai palaikyti taikomos sudėtingos inžinerinės priemonės, per įstiklinimą, kolektorius, fotoelementus panaudojama saulės energija ir pan.

Bet tai neviskas. „Google“ paskelbė apie savo naują iniciatyvą „Google Green“, kurioje ji save pristato kaip kompaniją, nuolat investuojančią į atsinaujinančią energetiką, kuriančią ekologinius interneto serverius ir mažiau energijos naudojančias programas.

Taip pat pristatyta ir nauja paslauga - „Green Scrapbook“. Lengvai naudojamoje internetinėje programoje vartotojai gali susikurti savo asmeninę „žalią“ užrašų knygutę. Knygutė sudaroma pasirenkant temas pagal populiariausius 2011 m. paieškų užklausas. Knygutei galite suteikti savo vardą ir pasidalinti su draugais.