„Tikras verslas yra labai smagus!“ – plačiai šypsodamiesi GRYNAS.lt sako būrelis Škotijos Šiaurės Vakaruose sutiktų Invernesso vidurinės mokyklos mokinių.

Visame Invernesso miestelyje šiuo metu gyvena apie 57 tūkst. gyventojų - tai ne tik škotai, bet ir nemažai svetimtaučių imigrantų. Daugelio pirmosios kartos atvykėlių dalia nėra labai lengva. Tačiau, nors kraštas ir nėra labai pasiturintis, net ir kuklios pajamos ir skirtingos kultūrinės tradicijos netrukdo visiems surasti bendrą kalbą ir imtis naudingos veiklos.

Vidurinę mokyklą, esančią labiausiai nutolusiame miestelio rajone, daugiausiai lanko mažiau pasiturinčių šeimų vaikai. Mokinių ir mokytojų iniciatyva čia įkurta socialinio verslo įmonė „REAL“, kurioje vaikai mokosi daržininkystės ir sodininkystės pagrindų. Kartu su mokytojais specialiai pastatytuose šiltnamiuose vaikai patys augina ir prižiūri savus sodinukus. Kiekvienų metų pabaigoje užauginę pirmąjį derlių jaunieji sodininkai keliauja į vietos turgelį, kur savo miestelio gyventojams sėkmingai parduoda, ką užaugino.

Praėjus beveik ketveriems metams nuo veiklos pradžios, socialinio verslo įmonėje „REAL“ sėkmingai darbuojasi 35 Invernesso vidurinės mokyklos mokiniai. Visi įmonės darbuotojai yra pabaigę specialius daržininkystės kursus ir yra išmokę ne tik užauginti savą vaisių ar daržovę, bet ir jį tinkamai pateikti vietos turgelyje ir sėkmingai parduoti. Darbas socialinio verslo įmonėje vaikams yra visapusiškai naudingas – išmokstama naudingų darbinių įgūdžių, taip pat kiekvienas iš jų turi galimybę net šiek tiek užsidirbti iš savo veiklos.

Daugelis mokyklos mokinių taip pat svarsto ir ateityje verstis daržovių ir vaisių auginimu, organine daržininkyste, tad mokyklos metais šioje įmonėje įgauta patirtis jiems tikrai praverstų. Pakalbinti įmonėje dirbantys vaikai sako, jog jiems darbas su augalais, pamokos darže, augalų priežiūra ir pardavimas tikrai yra labai įdomūs.

„Kiekvieną kartą apsilankiusi darže, galiu čia praleisti valandų valandas“, - prisipažįsta škotė Lisa, keturiolikmetė „REAL“ įmonės darbuotoja. – „Tikros pamokos sode ar darže man yra žymiai įdomesnės už įprastinį klasės darbą. Taip pat labai patinka ir lankytis mūsų turgelyje bei bendrauti su žmonėmis.“

Vaikų tvarkomas įmonės darželis yra įsikūręs mokyklos nenaudojamoje žaidimų aikštelėje. Jame užaugintos daržovės ir vaisiai taip pat yra sėkmingai parduodami vietos restoranams. O maždaug kartą per savaitę visi įmonės darbuotojai sėda į mikroautobusiuką ir keliauja į apylinkių turgelius parduoti, ką užaugino. Atvykę į turgavietę, mokiniai patys išdėlioja savo prekes ir savarankiškai rūpinasi, kaip jas parduoti. Net kėlimasis kiekvieną sekmadienį kartu su saule ir ilgos kelionės iki aplinkinių miestelių neatgraso vaikų.

Šiuo metu ši socialinio verslo įmonė turi daržą ir nedidelę parduotuvę, kurioje parduoda savo produktus bei kitų socialinių įmonių gaminamas prekes: duoną, sūrį ir medų. Padirbėję darže, pardavę savo prekes pirkėjams, mokiniai išmoksta naudingų įgūdžių, o pats mokymosi procesas tampa net labai malonus. Tiek patys mokytojai, tiek įmonės veikloje dalyvaujantys mokiniai pripažįsta, jog mokymasis per tiesioginę praktiką yra labai naudingas, lengvai suprantamas ir... smagus.