Ne vienas lietuvis tikrai žino, ką reiškia maišyti dangaus erdves parašiutu, ar pakilti į vieną ar kitą kalno viršūnę, tačiau verta susipažinti, kokiomis dar ekstremaliomis pramogomis mėgaujasi adrenalino mėgėjai pasaulyje.

1. Šuoliai su uždelstu parašiuto išskleidimu

Atėjus geriems orams, dauguma netveria noru ištrūkti iš namų. Ką daryti tuomet, jei jau pavargote nuo tokio įprasto poilsio kaip žygiai pėsčiomis, važinėjimas dviračiu ar stovyklavimas su palapinėmis? Yra nemažai drąsos reikalaujanti alternatyva — šuoliai su uždelsto skleidimosi parašiutu, kurie suteiks progą gamta pasigėrėti ekstremaliu būdu. Tik nebandykite to daryti be deramo apmokymo ir tvirtos įrangos.

2. Šliuožimas nuo vulkano

Ši pramoga ypač nudžiugins snieglentininkus, kurie nemėgsta šalčio ir drėgmės. Yra daug šiltesnė ir sausesnė pramoga, vadinama čiuožimu nuo ugnikalnio (angl. „volcano boarding“). Jūs lekiate milžinišku greičiu žemyn vulkano šlaitais, per pelenus. Nukeliaukite pėsčiomis į viršūnę, pasimėgaukite nematytais vaizdais, tada sėskite ant specialiai šiai pramogai konstruotos lentos, kuri kiek panaši į rogutes.

Dvi pagrindinės vietos, kuriose lankosi adrenalino mėgėjai, besimėgaujantys čiuožimu nuo vulkanų, yra Cerro Negro ir Mount Yasur ugnikalniai. Cerro Negro – tai jaunas, 276 metrų aukščio ugnikalnis Vakarų Nikaragvoje. Mount Yasur – aktyvus, Tanos (Vanuatu) saloje esantis ugnikalnis, kurio aukštis virš jūros lygio yra 361 metras.

3. Supimasis tarpekliuose

Jei vaikystėje mėgdavote suptis žaidimų aikštelėse ir to vis dar ilgitės iki šiol – sportas, kuris vadinamas supimusi tarpekliuose (angl. „canyon swinglining“), gali vaikystėje pamėgtą pramogą paversti įspūdinga. Ypač jei žavitės kanjonų sienų didybe ir norite pajusti tą pribloškiantį jausmą, kurį tikrai patirsite lėkdami pro kanjonus strimgalviais – pasijusite kaip paukštis.

4. Kopimas į uolas ir kitas viršūnes

Bebaimiai nuotykių ieškotojai dažniausia per savo gyvenimą tikisi užkariauti vieną ar dvi kalno viršūnes, tačiau kalnų viršūnių „kolekcionieriai“ (angl. „peakbaggers“) kopia, siekdami pabuvoti kuo daugiau vietų. Tokie žmonės nebūtinai siekia aukščiausių viršūnių – jie labiau orientuojasi į kiekį.

Daugeliu atveju tam tikra žmonių grupė, užsiimanti tokia pramoga, pasivadina kalno, į kurį kopia, vardu ir varžosi tarpusavyje. Pavyzdžiui, žmonės, kurie siekia užkopti į visas 283 kalno Munro, esančio Škotijoje, viršūnes (aukščiausia yra 1344 metrų), vadinasi šio kalno vardu.

5. Stovyklavimas medžiuose

Stovyklautojai medžiuose trokšta pasimėgauti evoliucijos seniai ištrinta praeitimi bei miegu medžiuose. Tokių stovyklų vadovai jums leis pakilti į medžių viršūnę ir nusnūsti tarp šakų ir lapų - rasite specialiai padarytą hamaką. Kai kur jums gali pasiūlyti gurmaniškų valgių ar kitokių malonumų. Tačiau svarbiausias tokios pramogos siekis – padėti išlaisvinti primatą, slypintį jūsų viduje. Tikėtina, jog kabėdami taip aukštai nuo nerimstančio šiuolaikinio pasaulio bent jau vieną kartą per metus tikrai gerai išsimiegosite.

6. Ekstremali speleologija

Urvai turi kažkokią nenugalimą traukos jėgą – jie tarsi patys kviečia, kad tyrinėtume, ir taip primena mūsų priešistorinę praeitį. Tačiau jie tikrai nėra vienodi. Yra tokių, po kuriuos vaikščiodami galėsite žavėtis stalaktitais, yra tokių, kurių tyrinėjimui reikalingas tam tikras nusiteikimas ir drąsa.

Pavyzdžiui, nėrimui į urvus. Povandeniniai dideli urvai gali užimti jums kvapą, tačiau tam, kad ryžtumėtės tokiam žingsniui, neturite bijoti nardyti. Taip pat yra vertikali speleologija ir ledo urvų tyrinėjimas - abiem atvejais prisirišus virve leidžiamasi į gilius, didelius urvus. Pradėkite tyrinėti urvus su speleologais, nedarykite to vieni.

7. Miesto tyrinėjimas

Kas pasakė, jog visas grožis slypi gamtoje? Miesto gyventojai, kurie negali pasprukti į tikras dykumas, ekstremalių ekskursijų gali pasiieškoti netoli savo namų. Tokia pramoga tampa vis didesne atrakcija. Tikslas yra apžiūrėti įvairias paslėptas ar užmirštas miesto erdves – nuo katakombų po miestu, kanalizacijos vamzdžių ir tranzitinių tunelių iki virš žemės esančių miesto relikvijų - apleistų pastatų ar net ištisų miestų-vaiduoklių. Be adrenalino mėgėjų, ieškančių šiurpių pramogų, ar tų, kurie trokšta patekti į uždraustas vietas, daugelis miesto tyrinėtojų taip pat yra fotografai ir filmuotojai, kurie ieško kitokio grožio nykstančiose ar dūlančiose miesto erdvėse.

8. Stovyklavimas pasikabinus ant uolos sienos

Kai kurie adrenalino mėgėjai nepasitenkina laipiojimu uolų sienomis. Jie mėgsta ten ir stovyklauti – tai nereiškia, jog palapines ant uolos pakraščio pasistato - jie jas pasikabina. Apačioje nebūna nieko – tik oras ir toli esantis uolingas pagrindas. Miegojimas prisikabinus ant uolos sienos tikrai nėra kiekvienam skirta pramoga.

9. Ekstremalus nardymas su akvalangu

Pamirškite ramius vandenis baltuose, smėlėtuose paplūdimiuose, kur knibždėte knibžda spalvingas jūros gyvenimas. Kai kurie žmonės siekia kitokios nardymo patirties ir ieško vietų, kur koją buvo įkėlę vos keletas žmonių. Mes kalbame apie mangroves, fiordus ar po ledu esančias vietas.

Jei jūs sutiksite su kai tokiomis ekstremaliomis sąlygomis kaip šaltis ar galbūt nepabijosite išvysti vieną kitą krokodilą, tai galėsite pasimėgauti tamsesne, bet įspūdinga povandeninės karalystės puse – povandeniniais kalnais, laivų nuolaužomis, rudadumbliais miškais ir dar daugiau.

10. Kelio nusakymas

Ši pramoga panaši į lobių ieškojimą. Užuot GPS pagalba ieškoję paslėptų lobių ekstremaliuose taškuose visame pasaulyje, pramogos, kuri vadinama kelio nusakymu (angl. „waymarking“), metu reikia kitiems pateikti geografiškai tikslų natūralių ar žmogaus sukurtų vietų apibūdinimą, kad tos vietos būtų rastos.

Tokių „nusakytų“ vietų yra labai daug, kai kurios yra itin keistos ir ekscentriškos – nuo visaėdžių medžių, smūginių kraterių, paliktų namų ar net neįprastų garažo durų.

11. Ekstremalus mėgavimasis pakrantėmis

Dauguma mėgsta pakrantes – vandenyno vaizdus, uolas, fiordus, įlankas ar urvus – tačiau daugeliui pakanka šitomis vietomis žavėtis iš toli. Ekstremaliems jūros mylėtojams žavėtis reikia iš arti ir asmeniškai – t.y. apsirengti naro kostiumą bei šalmą ir ropštis nuo uolos ant uolos, matuoti, neriant į vandenį, manevruoti po jūros urvus ir panašiai. Viskas vyksta be valties, laivo ar kitokios išorinės pagalbos.

Šis sportas prasidėjo Anglijoje dėl gausybės sunkiai pasiekiamų, stačių pakrančių ir vadinamas „coasteering“. Tačiau pramoga plinta ir į kitas pasaulio vietas - Pietų Afriką, Maljorką, Kiprą bei kitus kraštus, kurie turi raižytas pakrantes.