Kenkėjų kontrolės specialistai teigia, kad anksčiau užklausų, kaip kovoti su blakėmis, gaudavo iš užsienyje gyvenančių lietuvių, o šiais metais nusiskundimų esą netrūksta ir Lietuvoje.

Viena iš pagrindinių plintančios problemos priežasčių įvardijamos kelionės.

„Deja, dažnai kartu su lagamine esančiais drabužiais po kelionių parsivežame ir netikėtų suvenyrų. Viešbučiuose, lauko kavinėse, traukiniuose, autobusuose esančios blakės tiesiog užropoja ant drabužių ir kartu vyksta į jūsų namus, kur naktimis negailestingai siurbia kraują“, – teigė bendrovės „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas.

Tam, kad į namus neparsivežtume krauju besimaitinančių kenkėjų, rekomenduojama prieš išvykstant namo ar tik parvykus visus drabužius nedelsiant išskalbti + 45̊C temperatūros vandenyje.

Naktį blakės išlenda iš savo slaptaviečių ir pagal žmogaus išskiriamus anglies dioksidą bei šilumą aptinka savo auką.

„Patelė iš viso per savo 1,5 gyvenimo metų padeda nuo 200 iki 400 kiaušinėlių, iš kurių išsirita nimfos. Jos neriasi 5 kartus ir prieš kiekvieną nėrimąsi maitinasi krauju, kol subręsta iki suaugusios blakės. Šis procesas dažniausiai trunka 30-40 dienų. Tad galima įsivaizduoti, kaip greitai šie kraujasiurbiai plinta“, – sakė L. Grigaliūnas.

Po blakių įkandimų ant odos atsiranda bėrimas, niežėjimas, tinimas.