Aukščiausia oro temperatūra per visus metus yra ties pusiauju, kur patenka daugiausia Saulės šilumos. Ašigalių link temperatūra pastebimai krinta.

Visgi aukščiausios temperatūros nustatytos ne ties pusiauju, o truputį į šiaurę ir į pietus nuo jo, kur yra išsidėsčiusios aukšto atmosferos slėgio sritys. Jose vyrauja žemyneigiai oro srautai, ir debesys šioje juostoje „ištirpsta“. Todėl saulė kepina nuo ryto ligi vakaro. Šiose juostose yra ir didžiausios pasaulio dykumos: Sachara, Kalifornijos tyrai, Karakumai, Atakama.

Dieną saulė įkaitina dykumos paviršių iki 70 °C ir daugiau, o naktį temperatūra joje nukrinta iki 0 °C ir žemiau.

Žemės rutulyje aukščiausia oro temperatūra lygi 57,8 °C užfiksuota dviejose vietovėse: 1922 metų rugsėjo 13 dieną ai Azizijoje (Libijos dykuma, apie 40 km į pietus nuo Tripolio) ir 1933 metų rugpjūčio 11 dieną San Lujise (Meksika). Kiek žemesnė oro temperatūra — 56,7 °C užfiksuota 1913 metų liepos 10 dieną Mirties slėnyje.

1977 metų birželio 10 dieną informacinės agentūros pranešė, kad Pakistano mieste Dadu pavėsyje oro temperatūra viršijo 55 °C. Gana aukštos oro temperatūros būna ir Australijoje. Antai Stiuarte būta 55 °C, o netoli vandenyno esančioje Marbl Baro stotyje 1923—1924 metų vasarą 161 dieną iš eilės vidutinė paros oro temperatūra nenukrito žemiau kaip 37,8 °C. Tai irgi savotiškas rekordas. 54—55 °C oro temperatūros stebėtos daugelyje apie Sacharą esančių vietovių: Arauane (Malis), Ain Salache (Alžyras), Kebilyje (Tunisas), al Uėdėje (Alžyras), Gadame (Libija).

Klimatologiniuose žinynuose yra pateikta nemažai stočių, kuriose vidutinė metinė oro temperatūra (10 pav.) aukštesnė kaip 28 °C. Daugiausia jų yra pietiniuose Sacharos rajonuose. Meteorologinių stočių, kuriose vidutinė metinė oro temperatūra viršija 29 °C Žemės rutulyje priskaičiuojama 25. 21 jų yra Afrikoje, trys Azijoje ir viena — Australijoje. Aukščiausia vidutinė metinė oro temperatūra nustatyta Somalyje Lug Kerandžio vietovėje. Čia ji siekia 31,1 °C. Kiek žemesnė vidutinė metinė oro temperatūra yra Nema vietovėje (pietinė Mauritanija) — 30,2 °C.

Kitos devyniolika stočių yra Raudonosios jūros pakrantėje. Šiuose rajonuose vidutinė metinė oro temperatūra aukštesnė kaip 25 °C.

Informacija parengta pagal fizika.lm.lt.